Coneix Esplugues

Una ciutat que et sorprendrà

Som una ciutat inclusiva, sostenible i intel·ligent i et donem la benvinguda!


Esplugues està situada a l’àrea metropolitana de Barcelona, al pla del riu Llobregat. Té una superfície de 4,60 km² i una altitud de 110 m sobre el nivell del mar. Som el terme municipal més petit del Baix Llobregat.
Una ciutat amb una economia ben diversificada i basada en els serveis, disposa d’una activitat comercial amb tradició i arrelament a la ciutat. Esplugues ha anat creixent de la mà de les seves ciutadanes i els seus ciutadans, pots consultar les dades de població a la pàgina Esplugues en xifres.

La intensa vida associativa i els equipaments culturals, cívics i esportius fan d’Esplugues un municipi amb activitats per a tots els públics durant tot l’any. La nostra ciutat compta amb un calendari cultural propi que entre totes i tots hem de cuidar i conservar.

Espai corberó

Disposem d’un patrimoni cultural únic, amb un nucli antic de gran bellesa que es vehicula per indrets màgics, com el carrer Montserrat i l’Espai Corberó, i un passat ceramista que divulgem des dels Museus d’Esplugues.

Una xarxa de parcs i jardins estesos per tota la ciutat contribueixen a fer d’Esplugues un municipi verd.

L’oferta gastronòmica i d’hotels garanteix una estada ideal a la nostra ciutat. 

On està situada Esplugues?

Geogràficament, el municipi toca els límits de la ciutat de Barcelona i dels municipis de Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i l’Hospitalet de Llobregat. 

A Esplugues tenim 10 barris: Can Clota. Can Vidalet, Centre, Ciutat Diagonal, El Gall, Finestrelles, La Mallola, La Miranda, La Plana i Montesa. Cada barri té la seva pròpia personalitat gràcies a la seva història, els seus equipaments, les seves entitats i, per descomptat, els seus veïns i veïnes. 

El territori és accidental, i es caracteritza pels diferents torrents que travessen el municipi.
Geològicament, el sòl és de composició principalment calcària i argilosa. És un terreny molt permeable, que per acció de les aigües de pluja, tendeix a crear rierols i torrents, que donaven lloc a la formació de coves o esplugues.
La topografia del municipi li donarà el seu nom actual. Esplugues del grec ‘spelugges’, significa “cova”, “balma”, “caverna”, gruta o cavitat. En llatí vulgar és Spelunca/Speluncae. Sembla que territori va ser batejat per la civilització romana, però tampoc s’ha trobat cap font documental que ho reculli.

Es documenten diferents grafies fins al segle XVII, el que per influència castellana comencem a trobar ‘Esplugas’ i més endavant ‘Esplugues’. L’apel·latiu ‘de Llobregat’ fa referència a la comarca, del Baix Llobregat, de la qual forma part des de 1982.

Ens trobem dins el Parc Natural de Collserola, on destaca, el cim El Puig d’Òssa, també conegut com la muntanya de Sant Pere Màrtir, que té 399 metres d’altitud. Puig d’Ossa correspon a l’antic topònim Monte de Ursa, que es troba documentat des de l’any 986. L’altre nom de la muntanya fa referència a l’ermita de Sant Pere Màrtir que es va construir al seu cim al segle XVII. Aquesta ermita va ser abandonada l’any 1792, quan es va transformar en una fortificació amb la presència d’un destacament militar, pràcticament des de la Guerra de Successió fins a la Guerra Civil Espanyola. A la dècada dels 70 s’hi va instal·lar una torre de telecomunicacions que la fa identificable des d’una gran part de la metròpoli de Barcelona, sobretot a l’entrada o sortida de Barcelona per la Diagonal, i que produeix un impacte visual destacable a la serra de Collserola.

Quina és la història d’Esplugues?

Els ibers

Esplugues ha estat tradicionalment un punt d’enllaç de camins i carreteres entre la capital catalana i la resta de la comarca i el país. Al cim de la muntanya de Sant Pere Màrtir s’hi han trobat restes de ceràmica ibera, però no s’ha trobat de moment cap resta estructural.

Els romans

Destaca un tros de paret de la Torre dels Lleons que ens parla d’unes restes d’una vil·la romana emplaçada a la vora de la Via Augusta, camí principal de comunicació que tindria Esplugues fins a la construcció de la carretera Reial al segle XVIII.

L’edat mitjana

Esplugues de Llobregat es troba documentada des de l’any 964, en un testament, on esmenta cases, vinyes i hortes, sense al·ludir cap nucli de població. No serà fins a l’any 1096 quan es farà una delimitació del territori, enregistrant una desena de cases i una cinquantena d’habitants. De l’Església d’aleshores no en queda cap resta, però sí que podem afirmar que era molt petita, romànica i que tenia un petit campanar. Dedicada a Santa Maria Magdalena, va ser consagrada l’any 1103 pel bisbe Berenguer de Barcelona. Al segle XII, la família més important és la dels Picalquers, amb la majoria de les propietats del terme, entre les quals comptava el Castell de Picalquers, actual Torre dels Lleons.

Així doncs, durant l’edat mitjana, Esplugues s’articulava entorn dos nuclis: el de la Sagrera amb l’església i diverses masies al voltant, i, per altra banda, el nucli del Raval, on es trobava el castell, i l’antic hostal.

El segle XVIII- XIX

No serà fins al segle XVIII, amb la construcció de la Carretera Reial, que es desplaça el centre del poble entorn aquesta nova via, fent perdre rellevància a l’antic nucli del Raval. Constància d’això, és la construcció d’un nou hostal (actual Casa de la Vila) i la proliferació de casetes de treballadors/es a banda i banda de la carretera.

El segle XX

Ja ben entrat el segle XX, Esplugues farà el pas de poble a ciutat, sobretot a partir de la dècada dels anys 1950, que dels 5.000 habitants passa a 49.000 l’any 1990. La ciutat tingué com a base econòmica fonamental l’agricultura.

Les primeres referències industrials estan lligades a la ceràmica i tota la producció del fang aprofitant la qualitat argilosa del sòl. Es documenten diferents bòbiles, la més destacada la Fàbrica de Ceràmica Pujol i Bausis, avui Museu de Ceràmica La Rajoleta.

En les últimes dècades, Esplugues ha passat de ser un poble industrial a ser una ciutat de serveis.

Som ciutat agermanada amb el municipi andalús de Macael i l’alemany Ahrensburg.

Descobreix més amb la Ruta de la mà d’Esplugues

La ruta històrica de la mà d’Esplugues proposa fer un recorregut sorprenent en el temps i en l’espai d’alguns racons emblemàtics de la nostra ciutat

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de: