Festes, commemoracions i cultura popular

El calendari festiu d’Esplugues

A Esplugues impulsem la conservació i el llegat de la nostra cultura i tradicions. La nostra ciutat compta amb un calendari i patrimoni cultural propi que entre totes i tots hem de cuidar i conservar. També destaquen dies de reivindicació dels drets de la nostra ciutadania.

La Fàbrica de Somnis d’en Fanguet

Primers dies de gener

Els dies previs a l’arribada dels Reis d’Orient, en Fanguet, l’escudeller reial d’Esplugues, prepara el campament reial a la Rajoleta.

El conte d’en Fanguet, la Terrisseta i els Tres Reis

5 de gener

L’habitual conte que organitza els Museus d’Esplugues amb en Fanguet, la Terrisseta i els Tres Reis porta la il·lusió del Nadal el dia 5 de gener, un dels dies més màgics de l’any.

Cavalcada dels Reis d’Orient

5 de gener

Els tres Reis d’Orient arriben a Esplugues la tarda del 5 de gener guiats pels fanalets dels infants.

Carnaval Esplugues

Febrer o març

La gran rua, que es fa el dissabte a la tarda i hi participen les entitats de la ciutat, la gran rua infantil, que recorre la ciutat el diumenge al matí en col·laboració amb l’Esplai Espurnes, les xirigotes i els balls de disfresses omplen de color i gresca la ciutat.

Dia d’Andalusia

28 de febrer

Les entitats culturals andaluses d’Esplugues (ACAE i CCA Plaza Macael), amb la col·laboració de l’Ajuntament, organitzen cada any diferents activitats per celebrar el dia d’Andalusia i l’elecció de l’andalús/usa de l’any.

Els Tres tombs

Març

Els carrers del centre acullen la rua dels Tres tombs per rememorar el passat agrícola de la nostra ciutat. La colla també organitza un concurs de fotografia.

Mes de les Dones

Març

Esplugues és una ciutat feminista i durant el mes de març organitzem diverses activitats plenes de sororitat per cridar ben alt: “Cap pas enrere!”

Festival Dansa Metropolitana

Març

Esplugues forma part d’aquest projecte de dansa des de la seva primera edició. una oportunitat per gaudir de la cultura amb una programació molt variada en aquesta disciplina artística.

Sant Jordi

23 d’abril

La diada de Sant Jordi omple de roses i llibres la nostra ciutat. i sempre podem gaudir de la popular representació de ‘La llegenda de Sant Jordi’ de l’Esbart Vila d’Esplugues.

Flors al carrer

A mitjans de maig

Els carrers Mossèn Jacint Verdaguer i Església es guarneixen cada primavera amb flors, amb catifes a terra i plafons de flors, organitzat per l’Associació de Veïns i Veïnes del barri Centre.

Nit dels Museus

A mitjans de maig

Can Tinturé i La Rajoleta s’afegeixen cada any a la iniciativa europea tot ampliant el seu horari i amb una programació especial per gaudir dels nostres museus.

Fira d’entitats

A mitjans de maig

Una diada especial per conèixer que fan les entitats del municipi i compartir experiències amb entitats de cultura, cooperació, participació ciutadana, salut i diversitat funcional, lleure, educació, esports i nova ciutadania.

La Festa del Joc

Maig

Jugar és un dret reconegut per la convenció dels Drets de la Infància i a Esplugues creiem en la capacitat del joc per transformar el municipi. Cada primavera activitats lúdiques i inclusives i tallers interculturals, són una oportunitat per gaudir de la festa dels valors en família al Parc dels Torrents.

Mes de la Gent Gran

Maig

Un mes farcit d’activitats gratuïtes pensades per al benestar i l’oci de les persones de més de 60 anys del nostre municipi.

Mes de la Salut

Maig

El mes de maig acull activitats físiques, com caminades, xerrades i tallers per promocionar la salut de totes les veïnes i els veïns d’Esplugues.

Firesplugues

Maig

La cita bianual amb el comerç local i de proximitat és l’oportunitat d’observar, d’una sola passejada, la diversitat comercial i la qualitat dels productes o serveis de la nostra ciutat.

Festes de barri

Juny, juliol i setembre

El mesos d’estiu engloben les festes majors dels barris de Can Vidalet (juny), Finestrelles (juny), Can Clota (juliol), El Gall (juliol), La Plana-Montesa (setembre). Aquestes festes veïnals ofereixen cada any una programació plena dels balls més variats, tant per gaudir-los com a espectador o espectadora com per participar-hi amb més o menys gràcia.

Sant Joan: verbenes i la Flama del Canigó

23 de juny

L’arribada de la Flama del Canigó a Esplugues dona sortida a la Revetlla de Sant Joan, una de les nits més màgiques de l’any. Veïnes i veïns s’ajunten en les tradicionals verbenes als diferents barris de la ciutat.

Festa LGTBI

28 de juny

Esplugues és una ciutat de llibertat, amor i vida. Treballem perquè totes les persones puguin ser qui vulguin ser i estimar lliurement.

Nits de Jazz & Tinturé

Juliol

Esplugues celebra l’arribada de l’estiu amb les vetllades dedicades a la música jazz en un escenari tan idoni a la temporada com són els refrescants Jardins de Can Tinturé.

EspluRock

Juliol

Els sons més elèctrics i els ritmes més enèrgics en un festival per promocionar i difondre la cultura de la música en directe a Esplugues.

Festa major de Santa Magdalena

23 de juliol

La Festa major de Santa Magdalena, també anomenada Festa Petita, és la festa de la nostra cultura popular. Una oportunitat per gaudir dels balls propis d’Esplugues al voltant del ginjoler del pati del Casal de Cultura Robert Brillas, les ofrenes a la copatrona a l’església de Santa Magdalena, la processó del ferro, la diada castellera memorial David Carreras dels Castellers d’Esplugues i el seu pilar caminant pel carrer Montserrat.

Diada nacional de Catalunya 

11 de setembre

El parc Onze de Setembre acull les ofrenes florals i els balls de les entitats per celebrar la Diada nacional de Catalunya.

Festa Major de Sant Mateu

21 de setembre

Quan arriba Sant Mateu, els carrers d’Esplugues s’omplen de somriures i gresca! Concerts, activitats en família al Parc dels Torrents, el popular mercat Esplugas City al centre històric de la nostra ciutat.
La cultura popular i tradicional és l’altre gran pilar de les festes: la diada castellera, la diada bastonera, la trobada de gegants i capgrossos, cercavila festiu… el Piromusical tanca de forma màgica les festes.

Festival Arrela’t Esplugues

Octubre

El tradicional festival de música, cançó i dansa d’arrel, organitzat per Tic-Espluga Viva, porta cada any a la ciutat grans propostes de les creadores i creadors actuals de l’àmbit folk.

Castanyada

Finals d’octubre

Els dies previs a Tots Sants, les entitats i les associacions veïnals d’Esplugues organitzen diverses festes de la Castanyada. També l’Associació de Veïns i Veïnes del barri Centre organitza el concurs de panellets.

Dia del record i homenatge a totes les víctimes del cop d’estat militar, la Guerra Civil i la Dictadura

31 d’octubre

Ens adherim a la commemoració anual d’aquest dia i duem a terme anualment, des de l’any 2022, tots aquells actes, activitats o accions de difusió oportuns.

Fang Fest

Novembre

El Festival dels Petits i les Petites Ceramistes que impulsa els Museus d’Esplugues i l’Espai Municipal de les Arts. Una jornada lúdica i innovadora, que vol apropar la ceràmica i l’art contemporani als infants i fomentar la seva imaginació i creativitat.

Aplec de la Sardana d’Esplugues

Novembre

La Secció Sardanista de l’Avenç d’Esplugues organitza anualment una gran trobada per gaudir de la dansa popular catalana.

Festa dels Drets dels Infants

Novembre

Les nenes i els nens tenen dret a la igualtat, l’educació, a ser escoltades i escoltats i sobretot tenen dret a divertir-se.
Samarreta amb l'eslogan Esplugues Diu Prou

Dia per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

25 de novembre

Esplugues és una ciutat feminista i compromesa que lluita cada dia per fer front comú a la violència masclista. El 25N sempre recordem a aquelles veïnes que no estan al nostra costat per culpa de la xacra masclista i fem una ofrena a l’estàtua Alba.

Biennal de Ceràmica Angelina Alós

Tardor

La ceràmica i tota la producció lligada al fang ha estat un punt de referència en la història d’Esplugues, per aquest motiu, celebrem cada dos anys aquest certamen internacional. També en memòria de l’artista i ceramista Angelina Alós estretament vinculada a la nostra ciutat.

Encesa de llums

Desembre

Esplugues celebra l’inici de la campanya de Nadal amb una festa d’encesa de llums. Arcs i fanals luminosos donen vida i color als principals carrers i eixos comercials del municipi.

Dia Internacional de les persones amb disCAPACITAT 

3 de desembre

Juntament amb les entitats de la ciutat (APRENEM per l’Autisme, Esplugues Sense Barreres, Associació prodisminuïts psíquics PROA, Fundació ASPROSEAT PROA-Esplugues, Fundació Finestrelles, Esplai Pubilla Cases – Can Vidalet, Llar-residència d’Esplugues i Fundació ECOM ) oferim una programació amb l’objectiu de sensibilitzar a la ciutadania sobre els drets i necessitats d’aquest col·lectiu. També se sol il·luminar de color taronja, el color de la diada, la façana de l’Ajuntament.

Pastorets d’Esplugues

Desembre

Les representacions de l’obra amb la seva posada en escena, l’humor irreverent, la seva sàtira de l’actualitat, la mica de tradició encarnada per un text original i la passió de totes les persones qui en formen part, fan d’aquest espectacle un dels més desitjats de Nadal.

Pessebre vivent

Desembre

La tradicional representació vivent del pessebre nadalenc organitzada pel Centro Cultural Andaluz Plaza Macael, atrau a moltes famílies.

La Dona i l’Home dels Nassos

31 de desembre

Són dos personatges mitològics catalans que tenen tants nassos com dies té l’any i l’Avenç Centre Cultural organitza cada darrer dia l’any una cercavila pels carrers de la nostra ciutat.

Festival de Música Clàssica i Tradicional

Tot l’any

Els Amics de la Música de Santa Magdalena programen cada any concerts que contribueixen al prestigi cultural de la ciutat i a apropar a les noves generacions la música clàssica. https://www.festival-musica-esplugues.cat/

Treballem al costat de les associacions veïnals, culturals i les entitats de Cultura Popular d’Esplugues per esdevenir un motor per a la creació, conservació i transmissió de la nostra cultura tradicional i popular. 

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de: