Memòria històrica

Espai dedicat al programa de memòria democràtica de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, gestionat pel Servei de Patrimoni Cultural i Memòria Democràtica

Els objectius

  • Estudiar la documentació conservada a l’Arxiu Municipal d’Esplugues entre 1931 i 1980.
  • Recollir els records i vivències dels testimonis directes o indirectes com a conservació de la memòria oral del municipi.
  • Donar a conèixer el paper del municipi en aquest període històric a través d’un programa d’activitats per a tot tipus de públic.
  • Conservar, recuperar, mantenir i senyalitzar els espais de memòria del municipi

Propostes

Itinerari.  Les bateries antiaèries de Sant Pere Màrtir

Al llarg del temps, la muntanya de Sant Pere Màrtir, situada dins el Parc de Collserola, ha actuat com a punt estratègic per a la defensa del pla de Barcelona i del Baix Llobregat. Durant la Guerra Civil, a Sant Pere Màrtir es va construir una bateria antiaèria formada per tres bases de canó o peces d’artilleria amb l’objectiu d’abatre avions enemics. Avui dia, dues de les plataformes defensives es poden visitar com a espai de memòria representatiu de la lluita per la defensa de la democràcia a Catalunya.

Les bateries antiaèries de Sant Pere Màrtir formen part de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Ruta. Esplugues 1936-1939, la vida a la rereguarda

Ruta pel barri centre que vol donar a conèixer la transformació social i econòmica que va viure la gent d’Esplugues durant el període de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), des de la rereguarda, i des de la quotidianitat. S’han tingut molt en compte els testimonis escrits i orals que ens han deixat experiències viscudes d’una dura realitat més enllà del conflicte bèl·lic. 

El Pont d’Esplugues, espai de memòria

El Pont d’Esplugues es troba senyalitzat com a punt destacat els últims dies del conflicte bèl·lic, com a lloc on es va viure la última resistència republicana prèvia a la caiguda de Barcelona entre el 25 i el 26 de gener de 1939.

El Pont d’Esplugues de Llobregat forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Informació i contacte:

MEL. Museus d’Esplugues de Llobregat

c. Església, 36

08950, Esplugues de Llobregat

Tel. 934700218- 662 30 10 12

a/e: museus@esplugues.cat

www.museus.esplugues.cat

En col·laboració amb:
Xarxa Espais de Memòria. Memorial Democràtic
https://memoria.gencat.cat/ca/que-fem/banc-memoria-democratica/fons/xem/

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de: