El migdia del dilluns 28 d’abril, Esplugues, com la major part dels municipis de la península, va patir una apagada elèctrica de gran abast que va deixar el municipi sense llum. Poc abans de les 13 hores, l’alcalde, Eduard Sanz, va activar el Comitè d’Emergències per gestionar una incidència que afectava milers de llars, equipaments i serveis essencials.
Aquesta és la crònica de com s’ha gestionat la crisi, mentre es treballa per recuperar la plena normalitat. Ara mateix, ja s’ha recuperat la llum a Can Clota, als voltants de les 10 hores, l’última zona que quedava sense. L’alerta, tanmateix, encara es manté, així com el Comitè, que es desactivarà quan ho indiqui la Generalitat.
Resposta immediata
Quan es va confirmar que l’apagada era generalitzada, la resposta municipal va ser immediata. La primera reunió del Comitè d’Emergències de l’Ajuntament es va celebrar a les 13 hores. Davant la magnitud de l’afectació, es va reforçar el dispositiu de seguretat: la Policia Local i els Mossos d’Esquadra van incrementar la seva presència als carrers, mentre Protecció Civil es va sumar a les tasques de suport a la ciutadania. Es van mobilitzar tots els recursos municipals disponibles, tant humans com materials, destinats a emergències d’aquest tipus.


Amb les comunicacions afectades, el personal municipal es va desplegar per visitar presencialment escoles, residències i domicilis particulars, assegurant l’atenció directa a les persones més vulnerables. Paral·lelament, es va treballar per mantenir operatius els serveis d’urgència i es van utilitzar generadors elèctrics per garantir la continuïtat dels serveis essencials. També es va coordinar amb els centres escolars per mantenir l’activitat habitual, seguint les directrius marcades posteriorment per la Conselleria i habituals en aquests casos.
Primeres actuacions i comunicació al moment
Durant les primeres hores, es van rescatar persones atrapades als ascensors, es va acompanyar veïns i veïnes fins als seus domicilis, es va atendre un accident de trànsit (només es van registrar danys materials) i es van realitzar actuacions per evitar el caos viari provocat per l’apagada dels semàfors. Es va recomanar reduir al màxim els desplaçaments i es va reforçar l’assistència a les residències.
Amb el servidor de la web municipal fora de servei a causa de la manca d’electricitat, les xarxes socials i el canal de WhatsApp Ciutadà van esdevenir les principals vies de comunicació, garantint un flux constant d’informació amb el veïnat.






Esperant la nit
A mesura que avançava la tarda, amb el personal municipal encara desplegat pel territori (brigada, serveis socials, informadors, consergeries i tècnics de diversos departaments), es va reorganitzar l’atenció ciutadana traslladant els punts d’informació a la Casa de la Vila i al Centre Sociocultural i Esportiu Can Vidalet.
Davant la previsió que l’afectació s’allargués durant la nit, es van habilitar quatre equipaments municipals —el CSE Can Vidalet, la Casa de la Vila, La Baronda i la Comissaria de la Policia Local— per oferir suport a la població.





Recuperació progressiva
Cap al vespre, tot i que començaven a notar-se algunes millores, a mitjanit, molts barris encara es trobaven afectats. Can Clota estava completament sense subministrament, mentre que zones com Can Vidalet, La Plana, Finestrelles i Montesa només disposaven parcialment de servei. Al centre sociosanitari de Sant Joan de Déu, a La Mallola, es va aconseguir mantenir el subministrament gràcies als seus propis recursos.
La recuperació del servei va ser progressiva. A les 2.20 hores de la matinada de dimarts, gairebé tot el municipi ja havia recuperat la llum, excepte alguns punts del barri de Can Clota, que es van anar normalitzant al llarg del matí.
Aquest dimarts al matí, el Comitè d’Emergències s’ha tornat a reunir per confirmar que la nit havia transcorregut sense incidents greus i per mantenir actiu el dispositiu d’atenció a les persones vulnerables. La resposta de la ciutadania ha estat excepcional.
La resposta coordinada dels serveis municipals, de la Policia Local, de Protecció Civil, amb el suport dels Mossos d’Esquadra i la col·laboració del veïnat, ha permès contenir els efectes d’una apagada que, per la seva magnitud i impacte, ja forma part de la història recent d’Esplugues.
