Tribuna d'electes municipals

Gratuïtat, equitat, fraternitat

Compartir:

S’acosta la tornada a l’escola. D’aquí a pocs dies, totes les famílies que tenim infants a casa tornarem a la normalitat, després d’uns mesos de convivència excepcionals d’estiu. Segur que ja n’hi ha ganes!

D’entre les novetats amb què arriba el nou curs, i enmig de les protestes d’alguns col·lectius de mestres per l’avançament del calendari escolar (un avançament que, malgrat el soroll, beneficia sens dubte la conciliació de totes les famílies i ens apropa als costums dels nostres veïns europeus), n’hi ha una que potser és la més rellevant, de gran calat: totes les famílies que tinguin una criatura de 2 anys, a partir d’aquest mes, tenen l’escola bressol gratuïta.

Es tracta, de fet, del primer pas progressiu perquè d’aquí a poc, tot el cicle infantil de 0 a 3 anys sigui gratuït per a tothom. Els beneficis de la mesura son extraordinaris, perquè es garanteix l’accés universal a l’educació pública en condicions d’igualtat, en una etapa clau del desenvolupament, i s’aconsegueix reduir la despesa d’escolarització per a les famílies en un moment de gran incertesa econòmica.

Fa un temps que els socialistes tenen fred de peus per aquesta mesura. Intenten tirar aigua al vi tot dient que la gratuïtat per les famílies es financia a càrrec dels pressupostos municipals. No és cert. Els ajuntaments ja pagaven fins ara un terç de les places de les seves pròpies escoles bressol, les municipals -que no son pas totes-, i aquest és el terç que segueixen pagant. El Departament d’Educació, en canvi, assumirà a partir d’ara els 1.600 € d’escolarització per infant que fins ara pagaven les famílies, amb una inversió total de 90 milions d’euros per a tot el curs.

Aquests dies, doncs, sentireu polítics amb atacs de banyes. Però la veritat és que, durant les últimes dècades, la Generalitat ha estat governada per socialistes i convergents alternativament i mai han tingut cap intenció de tirar endavant aquesta mesura. Ha fet falta una Generalitat Republicana perquè la gratuïtat de les llars d’infants es faci realitat.

Compartir:

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de: