Tribuna d'electes municipals

Defensa dels serveis públics

Compartir:

El mes de gener ens hem trobat amb tres sectors essencials en lluita, en defensa de serveis públics de qualitat i condicions laborals dignes: personal sanitari, d’Educació i vaga del taxi.

La convocatòria de vaga en la sanitat pública catalana, els dies 25 i 26 de gener, es veia venir des de fa temps, sense que el Departament de Salut l’hagi volgut entomar fins a l’arribada del nou conseller.

Tenim dos problemes principals en el nostre sistema de salut: la situació de l’atenció primària, i la manca de professionals sanitaris, especialment metges i metgesses, i infermeres i infermers.

Catalunya ja és la segona comunitat de l’Estat amb més assegurances privades de salut, per darrere de Madrid, i això és degut al col·lapse de la primària.

La manca de professionals en l’atenció primària provoca sobrecàrregues impossibles i és un dels motius de la vaga. No pot ser que quan demanem hora al metge o metgessa de família, ens donin cita en 10, 20 o fins i tot en 30 dies.

El nou conseller de Salut demana temps per afrontar la situació de la primària i les condicions laborals dels professionals. Però cal recordar que, des del 2015, tres dels quatre consellers i conselleres de Salut han estat d’ERC, sense que hàgim passat de les paraules als fets. El 85% dels CAP es troben en mans de l’Institut Català de la Salut (ICS), 100% de la Generalitat.

El problema principal que tenim a la sanitat catalana és de model, perquè destinar el 25% del pressupost de Salut a l’atenció primària és una decisió que depèn exclusivament del conseller.

Caldria també deixar d’externalitzar serveis, recuperar espais de la nostra sanitat i no deixar que siguin considerats una oportunitat de negoci. Construir un veritable Sistema Nacional de Salut, de servei i de gestió públiques.

A Esplugues, demanem al Departament de Salut que compleixi els compromisos adquirits: l’instal·lació dels mòduls d’ampliació, construcció del nou CAP Lluís Millet i la construcció del tercer CAP.

Compartir:

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de: