Bones pràctiques de la Xarxa d’Empreses, Entitats i Comerços per a la Reforma Horària.

La gestió dels usos del temps són essencials per a una societat més saludable, igualitària i eficient, i per poder alliberar el temps de les persones.

Les diverses empreses que formen part de la Xarxa d’Empreses, Entitats i Comerços per a la Reforma Horària han realitzat bones pràctiques en la gestió del temps, et deixem alguns exemples:

Conciliar feina i família

Adela Assessors i Gestors, SL som una gestoria fiscal, laboral i comptable en la qual la majoria d’empleades són dones. És una empresa que aposta clarament per facilitar el màxim possible la conciliació laboral i familiar, atenent les necessitats de cada treballador o treballadora amb diferents mesures, tals com adaptar la jornada laboral a les seves necessitats horàries, motiu pel qual té un horari d’obertura al públic de 8 a 19 h de dilluns a dijous i els divendres de 8 a 14 h. Dins d’aquest horari tan ample, cada persona pot triar l’horari que més s’adapta a les seves necessitats, comptant amb les tardes de divendres per a la seva vida personal. A l’empresa no hi ha dues treballadores que facin el mateix horari i és un dels comerços de Can Vidalet que tanca abans. Una altra mesura de conciliació va estar, des del mes de febrer de 2018, la instauració de mesures com el teletreball, opció que té qui s’hi vulgui adherir i que permet, almenys un dia a la setmana, treballar des de casa, amb la comoditat i flexibilitat que això comporta. D’altra banda, a partir de l’any 2018 vam donar festa pel dia de l’aniversari, per tal que aquesta persona pugui gaudir del seu dia per fer allò que més li agradi. Amb totes aquestes mesures, aconseguim, d’una banda, facilitar la conciliació real i afavorir el bon ambient, la qual cosa es transmet als clients.

Els divendres són sagrats

L’equip d’Etnia Barcelona fa temps que gaudeix de flexibilitat horària per poder conciliar la vida laboral amb la personal. Gaudim d’horari flexible (entrem de 8 h a 9.30 h i sortim en funció de l’hora d’entrada) per tal que cadascú pugui escollir l’horari més adient. Els migdies també són flexibles a Etnia Barcelona, es pot dinar en 30 minuts o en 1 hora, en funció de les necessitats de cadascú. Si es vol dinar tranquil·lament o descansar a la zona de sofàs habilitada a la cuina, es pot dinar en una hora i si no, es pot fer un mos en mitja hora i acabar abans la jornada laboral.
A més, sabem que els caps de setmana són sagrats, així que els divendres pleguem al migdia! De dilluns a dijous fem mitja horeta més per poder treballar només 6 hores els divendres i poder començar el cap de setmana abans.

Horaris de treball raonables

La filosofia del grup Nestlé és que les persones han de tenir horaris de treball raonables. Des de fa molts anys, apliquem mesures a favor de la reforma horària, amb un horari europeu i amb flexibilitat horària a les oficines. A fàbrica, hi ha establerts 3 torns laborals: matí, tarda o nit.
Els treballadors i treballadores poden entrar entre les 7.30 i les 9.30 del matí, poden parar per dinar en mitja hora entre les 13 hores i les 15 i poden sortir de treballar a partir de les 16 h. A les 19.30 h de la tarda finalitza la jornada laboral.
A més, des de fa molts anys apliquem el que anomenem “Working Conditions Policy”, de manera que regularment es fan miniauditories internes i, d’acord amb determinats paràmetres, avaluem les condicions i el volum de treball de totes les persones. Si detectem que una persona està realitzant un excés de jornada laboral, es prenen mesures per corregir-ho. L’excés d’hores de treball pot ser per diverses causes: un projecte que puntualment requereix més atenció, un/a treballador/a que adquireix mals hàbits, o bé un treball que està mal dimensionat i, per tant, cal incorporar més personal en aquest lloc de treball.

Jornada intensiva tot l’any

A Borrás Griferías, des de fa quinze anys, ja estem fent jornada intensiva de matí (de 6.45 a 14.45 hores) i estem molt contents amb aquest horari, ja que es pot conciliar perfectament la vida laboral i familiar. Anteriorment, fèiem jornada partida de matí i tarda, i ens trobàvem que la productivitat a la fàbrica era inferior, perquè s’havia de fer una parada als migdies per dinar, i quan tornaven a la tarda els costava arrencar de nou i produïen molt menys.
Es va decidir, d’acord amb els treballadors, l’horari de 6.45 a 14.45, de manera que t’has de llevar d’hora, però tens les tardes lliures per poder estar amb la família o fer altres activitats i a la vegada l’empresa també en surt beneficiada.

Horaris europeus

A l’empresa Tefsa des de fa molts anys realitzem horari europeu.
L’any 2018, vam fer una modificació avançant l’horari del dinar (de 13 a 14 hores, en lloc de 14 a 15 h), de manera que tothom fa el següent horari: de dilluns a divendres, de 8 a 13 hores i de 14 a 17.30 h.

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Premis Reimagina't 2024

L’Institut Joanot Martorell, premiat per un rap per la diversitat

Educació, Feminismes, Joves

Esplugues clama el 8M per incorporar el feminisme “en la nostra acció quotidiana”

Feminismes
Ruta Feminista

La Ruta Feminista s’ampliarà pels carrers nous de Montesa

Feminismes

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de: