7 refugis climàtics per combatre la calor a Esplugues

Crònica del Ple: Es crea la Comissió de Patrimoni Cultural

També s'aprova una nova ordenança per regular la gestió dels residus

Compartir:

El Ple municipal d’aquest 26 de març va aprovar la creació de la Comissió de Patrimoni Cultutal com a òrgan consultiu i assessor de l’administració municipal en aquesta matèria, amb l’objectiu d’actualitzar el Catàleg d’Edificis Historicoartístics i Conjunts Paisatgístics d’Esplugues, que data del 1985.

En formaran part representants de tots els grups municipals, directius tècnics municipals i un professional qualificat en el camp del patrimoni cultural, i hi podran assistir també a les sessions, amb veu però sense vot, membres de les entitats Grup d’Estudis d’Esplugues i Associació d’Amics dels Museus i el Patrimoni d’Esplugues.

El punt es va aprovar per unanimitat. Tots els portaveus van incidir en el fet que es tractava d’una mesura necessària i molt demanada. El setembre passat, es va aprovar una proposta de l’Associació d’Amics dels Museus i del Patrimoni d’Esplugues (AMPEL) en què sol·licitava a l’Ajuntament que formuli i apliqui un Pla Especial de Protecció del Patrimoni d’Esplugues que actualitzi en el termini d’un any el Catàleg d’Edificis Històricoartístics i Conjunts Paisatgístics d’Esplugues, de 1985, tot partint de l’inventari realitzat per la Diputació de Barcelona l’any 2007.

Nova ordenança per regular la gestió dels residus

A la sessió es va aprovar inicialment una nova ordenança que regularà la gestió dels residus que generin tant la ciutadania com els comerços. L’ordenança, que s’ajusta a les directrius europees i a la legislació espanyola, que obliga els ajuntaments a dotar-se d’aquesta normativa reguladora, té com a objectius reduir la quantitat de residus en origen, augmentar la recollida separada i fomentar la reutilització.

La norma va comptar amb els vots a favor de tot el consistori, tret del regidor de Vox.

Nou pas per construir el nou CAP Lluís Millet

Es va aprovar per unanimitat de manera provisional la modificació urbanística –aprovada inicialment fa un any– a l’entorn del parc Pou d’en Fèlix per permetre la construcció del centre sanitari que substituirà l’actual CAP Lluís Millet. El nou equipament, de 2.340 m2 de superfície, acollirà també un centre i un hospital de dia de salut mental d’adults i una base per a transport sanitari.

L’expedient es remetrà ara a la Comissió Territorial d’Urbanisme, de la Generalitat, per a la seva aprovació definitiva.

Liquidació del pressupost del 2024

L’alcalde va donar compte d’algunes dades de liquidació del pressupost municipal anterior, com el romanent de tresoreria (54,9 milions d’euros), l’estalvi net deduït (10,7 milions) i el volum de deute viu (13,2 milions, que representa un 22,10% dels ingressos ordinaris de 2024, molt per sota del que marca la norma).

Modificació de crèdit

Es va aprovar –amb el vot favorable de PSC, EeCP, Junts i la regidora no adscrita (reg. n. a.), l’abstenció d’ERC i Vox i el vot en contra del PP– una modificació de crèdit del Pressupost municipal del 2025, de prop de 100.000 €, procedents del romanent de tresoreria de l’exercici anterior, per poder fer despeses enguany. La principal quantitat és per a emergències d’habitatge (35.000 €).

Mocions sobre matèries de batxillerat, antiracisme i l’autisme

Va prosperar una moció que van presentar ERC, EeCP i Junts en suport a les demandes dels col·lectius docents Ciències en Perill, Docents Cat-Cast i Docents de Filosofia, que reclamen aturar la fusió de matèries científiques, per comportar una pèrdua d’hores lectives, i recuperar la tercera hora de llengua i literatura catalana i castellana, i de filosofia. Van votar-hi a favor tots els grups i la reg. n. a., tret del PSC, que s’hi va abstenir.

També va ser aprovada una moció del PSC, ERC, PP, EeCP, Junts i la reg. n. a. contra el racisme i per la promoció d’una societat diversa, que demana “el compliment de la legislació vigent contra els discursos d’odi racial i xenòfob que són alimentats per sectors reaccionaris”. Tot el consistori va votar-hi a favor, tret de Vox, que ho va fer en contra.

Va ser desestimada una moció de Vox per commemorar el Dia Mundial de Consciència sobre l’Autisme i per promoure la inclusió i el suport a les famílies d’Esplugues, que només va tenir el suport del PP. La resta van votar-hi en contra, al·legant que gran part de les demandes ja les està fent l’Ajuntament.

Proposta ciutadana sobre el nom de l’Auditori

També es va debatre una proposta al Ple, signada per una trentena d’entitats, demanant que el futur Auditori-Teatre Carme Chacón s’anomeni Auditori d’Esplugues. El PSC, PP, EeCP i la reg. n. a. van votar-hi en contra, argumentant que l’octubre passat el Ple va acordar que portés el nom de la històrica política espluguina. ERC, Junts i Vox sí que van donar suport a la proposta, que considera que l’equipament cultural, “un edifici públic per a tothom”, ha de dur només el nom de la ciutat.

A continuació, pots veure la sessió íntegra del Ple Municipal:

Compartir: