Projecte 4×100%

4×100%, un projecte amb una inversió històrica per millorar l’espai públic d’Esplugues

En els propers quatre anys, mentre es fa realitat les grans actuacions previstes a la ciutat, com el nou Teatre-auditori Escola de les Arts o la nova seu a Montesa de la Policia Local; l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat també implantarà el anomenat pla 4×100%, un projecte de millora urbana que farà que el consistori actuï en tots i cadascun dels carrers de la ciutat.

Aquest pla de millora urbana, el més ambiciós que s’ha dut a terme a Esplugues, contempla una inversió total en 4 anys de 35,5 milions d’euros, a partir de diferents actuacions de microurbanisme consistent en treballs de manteniment, eixamplat de voreres o millora de l’enllumenat. Actuacions que es duran a terme també des de la perspectiva de gènere i que parteixen també de la premissa que un carrer ben urbanitzat i il·luminat es percep també com a més segur. D’aquests 35,5 milions, 15,5 corresponen al nou sector de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) Montesa.

En aquest mandat que tot just comença, volem posar l’accent en la millora del nostre espai públic, volem una ciutat encara més atractiva per viure i treballar, volem una ciutat amable, 100% inclusiva, accessible i sostenible, i volem que aquestes millores arribin a tota la ciutat i a tots els barris”, explica l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz. “El projecte 4×100% és un projecte que farà arribar la millora urbana als 10 barris de la ciutat i a la totalitat dels seus 220 carrers, tots els carrers d’Esplugues”, ha afegit.

En aquest sentit, aquesta actuació integral en l’espai públic es realitzarà per fases, fins a totalitzar els 220 carrers amb què compta la ciutat i els nous que s’afegiran fruit de la urbanització de la nova àrea Montesa. En la primera fase, el període de la qual abasta des d’ara fins a agost del 2024, s’actuarà en 40 carrers i suposarà una inversió global de 4,4 milions d’euros, part d’ells finançats pels fons europeus Next Generation.

Les actuacions de millora d’aquesta primera fase estaran repartides per tots els barris. Inclou des d’obres que significaran la reforma de carrers com Severo Ochoa i Lluís Millet, o l’ambiciosa ampliació del Pont d’Esplugues (Laureà Miró), a millores de voreres, d’accessibilitat per a vianants i per a parades d’autobús, d’asfaltat, la creació d’un correcan al parc dels Torrents, la millora de l’skate park del parc dels Tres Esplugues o la renovació de les escales al carrer Santa Anna amb Dr. Gimeno. Les fases posteriors, cadascuna d’un any, abastaran fins a l’estiu del 2027. En cada període anual s’actuarà en uns 60 carrers.

El detall de les següents fases s’anirà concretant en els propers mesos, si bé es pot avançar que la segona fase inclourà reformes d’espais de gran ús, com la plaça de la Bòbila i la rambla Verge de la Mercè, així com la construcció d’un carril bici en calçada en l’avinguda Cornellà i l’adequació de voreres i el camí dels Jardins de Ca n’Hospital.

Esplugues és una nova centralitat dins de l’Àrea Metropolitana, som referents en àmbits d’innovació, d’investigació mèdica, de nutrició i salut, en intel·ligència artificial… la ciutat està fent un salt qualitatiu molt important, i és imprescindible que tots aquests àmbits avancin en paral·lel a una ciutat cuidada, amb un espai públic d’alta qualitat, sostenible, inclusiu i accessible. I tot això és precisament el que aconseguirem amb el pla 4×100%”, ha subratllat Pilar Díaz.

Per un espai públic accessible, renovat i segur en tots els barris

Les obres incloses en el pla 4×100% responen a diversos criteris, que tenen com a objectiu comú la millora de l’espai públic del municipi, d’una manera integral, fent-lo més amable per als vianants i més sostenible, i pensant també en col·lectius vulnerables:

– Accessibilitat. A més de seguir amb actuacions per a fer accessibles els passos de vianants, en la línia de fer d’Esplugues una ciutat inclusiva, les millores per a l’accessibilitat inclouen senyalitzar els passos de zebra de les vies principals i de les situades en camins escolars amb pictogrames per a facilitar el seu ús a persones autistes. Així mateix, es millorarà l’accessibilitat en totes les parades de bus urbà, adequant-les a persones amb mobilitat reduïda, i s’instal·laran marquesines on encara no hi hagi.

– Reparació d’espais en mal estat. Es repararan voreres i trams d’asfalt que presentin una certa deterioració, així com espais d’ús lúdic, com l’skate park del parc de les Tres Esplugues.

– Seguretat. Les obres contribuiran a fer espais més segurs, ja que cap carrer quedarà sense una il·luminació adequada.

– Global. Un dels aspectes més ambiciosos del pla és que no deixaran cap barri i cap carrer sense actuació de millora.

Comença l’ampliació del Pont d’Esplugues

Permetrà un carril bidireccional per a bicicletes i patinets que farà de connexió entre els del carrer Laureà Miró i l’avinguda Països Catalans

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Comencen els treballs d’urbanització del camí de connexió del Parc dels Torrents

Habitatge, Medi Ambient i Sostenibilitat, Patrimoni cultural i Turisme, Urbanisme

Crònica del Ple del mes d’abril: Llum verda a l’Agenda Urbana Esplugues 2030

Medi Ambient i Sostenibilitat, Ple Municipal, Urbanisme

Els delictes descendeixen un 15,5% a Esplugues en l’últim any

Atenció a la ciutadania, Gent Gran Activa, Joves, Seguretat i Convivència, Urbanisme

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de: