Uns 280 alumnes han participat aquest 20 de maig a la 18a Audiència Jove –que ha tingut lloc a l’Auditori de l’Hospital Sant Joan de Déu–, procés participatiu que incentiva la implicació de l’alumnat de 4t d’ESO dels quatres instituts d’Esplugues en assumptes públics mitjançant l’aportació d’idees, i que enguany ha abordat, per segon any consecutiu, problemàtiques derivades del món digital. Si l’any passat es va centrar en l’ús responsable de les xarxes socials i la intel·ligència artificial, aquest curs s’ha treballat la convivència digital i les relacions interpersonals a les xarxes.
Fruit del treball fet durant el curs, algunes de les propostes que noies i nois han elevat a l’Ajuntament són les següents:
– Impulsar activitats gratuïtes per a joves en horari no lectiu per crear espais per relacionar-se més en persona i menys amb el telèfon mòbil.
L’alcalde, Eduard Sanz, ha recordat que a l’Espai Jove Remolí i a l’Oficina Jove d’Emancipació s’ofereixen activitats gratuïtes i s’ha compromès perquè en properes programacions n’hi hagi més de relació i cohesió.
– Fer tallers de conscienciació sobre les addiccions a les tecnologies, així com sobre discursos d’odi i ciberbullying, per a adolescents i joves d’entre 12 i 24 anys.
La resposta municipal ha estat que hi ha un servei contra addiccions, Vibra, des del qual s’ofereixen tallers a les aules, alguns sobre pantalles, i que es faran també formacions al Remolí.
– Organitzar reunions de víctimes d’assetjament en línia, d’entre 13 i 19 anys, per promoure el suport entre iguals, un cop al mes per compartir experiències, donar-se suport mutu i reflexionar sobre com ajudar altres joves.
L’Ajuntament reforçarà la difusió del servei que ja existeix d’orientació de caràcter individual per a joves, famílies i professionals. A més, s’ha recordat que els casos complexos d’assetjament en línia es deriven al servei Spott, de la Diputació de Barcelona, especialitzat en aquests casos i que ofereix atenció individual i grupal.
– Formació educativa sobre xarxes socials a famílies i professorat.
L’alcalde ha dit que, en la mateixa línia que els tallers adreçats a joves, se’n faran per a famílies i professionals.
Tant alumnes com professorat i equip directiu dels centres valoren aquesta iniciativa de foment de la participació juvenil com a molt positiva en la seva formació. Per a l’alcalde, “l’Audiència Jove és necessària perquè la vostra mirada és diferent a la nostra. La manera com veieu la ciutat, les vostres inquietuds i reflexions són fonamentals per ajudar-nos a fer d’Esplugues una ciutat on tothom es pugui sentir protagonista”. Al final, va haver-hi una xerrada sobre salut mental i l’ús saludable de les xarxes socials, per part de membres d’Ocell de Foc-Fanal del Baix, iniciativa social de la Generalitat que treballa amb joves amb problemàtiques de salut mental.
Uns 5.000 joves en 18 anys
Bona part de la població d’Esplugues ha participat en l’Audiència Jove per a Nois i Noies de 4t d’ESO, que va ser el nom amb què va néixer aquesta iniciativa per fer partícip la població de 15 o 16 anys a debatre i pensar fórmules per transformar la ciutat. En 18 anys hi han passat uns 5.000 joves dels quatre instituts públics. Les sessions intercentres, prèvies a l’audiència final, són un dels actius d’aquest procés participatiu, que busca involucrar la ciutadania en assumptes públics.
