Nous dispositius policials de proximitat, civisme i prevenció

Compartir:
Dues motos de la Policia Local baixen pel carrer de l'Església

20/07/2022

La Policia Local d’Esplugues ha engegat una reorganització que preveu la seva participació en la comunitat, i que prima la seva realitat com a policia assistencial que té com a objectiu la resolució de problemes. En aquest sentit, avui s’han presentat tres nous dispositius: un de proximitat, un altre de civisme, i un tercer de preventiu.

“Volem seguint treballant en la línia en què hem treballat els últims anys. Volem continuar millorant”, ha manifestat l’alcaldessa, Pilar Díaz, que ha explicat que els delictes, en el primer semestre del 2022 han baixat un 8%, respecte al mateix període de l’any anterior. Precisament aquest matí s’ha celebrat la Junta Local de Seguretat.

PoliciaLocalRodadePrensaAlcaldessa.jpegAmb el dispositiu de proximitat es vol aprofundir en el model d’una policia que està present en totes les etapes de la vida de la ciutadania: des de l’escola o l’institut, Un model que aposta per la policia com un actiu en la societat, que duu a terme tallers, com els d’autoprotecció per a dones o que organitza un trofeu benèfic.

Aquest nou dispositiu, que busca una major presència policial als barris i aprofundir en la seva vinculació amb aquests, es desenvoluparà de les 6 a les 22 hores, principalment. A més, s’hi integrarà la Unitat Canina, que es reforça amb un nou agent.

El dispositiu de civisme té com a objectiu vetllar per la convivència i ser un garant del civisme enfront del vandalisme. Aquest dispositiu funcionarà durant les 24 hores i comptarà principalment amb agents no uniformats que actuaran en tota la ciutat i, especialment, en totes aquelles àrees que poden ser més sensibles.

El dispositiu de prevenció, que també podrà integrar a la Unitat Canina, que ara es reforçarà, tindrà com a objectiu tractar d’avançar-se a possibles problemes. Comptarà tant amb agent uniformats, com de paisà. A banda de preveure situacions delictives, també comptarà amb motos per, si s’escau, poder fer intervencions ràpides.

En el marc d’aquest nous dispositius, també s’augmentà l’activitat inspectora de la policia.

Tauletes i un programari propi per fer les feines administratives al carrer

La tecnologia i la innovació seran claus en l’augment de la proximitat. Si el 2015 es va posar en marxa, juntament amb altres municipis, la nova app Seguretat Ciutadana –que permet enviar missatges o trucades d’emergència o incidències a la via pública de forma que, si qui la utlitza està prèviament registrat, la Policia Local sap la seva localització exacta i pot donar una resposta ràpida–, la previsió és que, després de l’estiu, els agents puguin comptar amb tauletes que tenen com a objectiu facilitar les feines administratives que resten hores de policia al carrer. Feines que, a més, ara es podran dur a terme des de qualsevol lloc.

El maig ja van començar les proves dels nous dispositius, que compten amb un programari propi, en el qual estan treballant els serveis tècnics de l’Ajuntament, i que permetrà als agents, estiguin on estiguin, accedir a tota la informació a què, fins ara, només podien accedir des de comissaria. Els permetrà fer a peu de carrer gran part dels tràmits que en l’actualitat han de fer entre quatre parets.

PoliciaLocalRodadePrensaMotosAgents.jpegEl temps de resposta en casos d’emergència ha de ser de cinc minuts de mitjana, de 20 en casos que no siguin greus

La Policia Local d’Esplugues treballa en aconseguir donar resposta a totes les emergències que reben amb un temps de mitjana de cinc minuts; en el cas d’altres actuacions no urgents, el temps marcat és d’uns 20 minuts.

Per a això és fonamental aquesta major presència al carrer, als barris, així com la millora de recollida i anàlisi de dades: també s’està treballant aquest qüestió i el nou programari i les tauletes poden ser clau. D’aquí, la idea també d’una policia adaptada a la realitat del municipi.

La seguretat viària, a les escoles

Una vegada superades les restriccions de la pandèmia, la idea és retornar i intensificar els cursos de seguretat viària a les escoles. L’educació viària ha estat una aposta de la Policia Local d’Esplugues, que des de fa tres dècades ha comptat amb una presència regular a les escoles i ha estat present amb circuits de seguretat viària als principals esdeveniments públics.

Dron per a emergències

La Policia Local treballa en la incorporació en els propers mesos d’un dron. Aquest no tindria una funció de vigilància, sinó més bé d’assistència, davant d’emergències. Quan se’n produís alguna, el nou dispositiu seria el primer en poder arribar al punt des d’on es crida a la policia i els agents podrien conèixer de primera mà la situació, en temps real, per dur a terme les actuacions necessàries.

PoliciaLocaldeProximitat650.png

Compartir:

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de: