La quarta edició de l’Esplugues Talent, el concurs destinat a fomentar la cultura emprenedora de l’alumnat dels centres de secundària de la ciutat (impulsat per l’Ajuntament i dirigit per Talent Factory), ja té duets guanyadors. Els premis s’han donat a conèixer aquest 13 de maig, a l’Auditori de l’Hospital Sant Joan de Déu, on nou equips finalistes, del total de 109 inicials, van exposar els seus projectes, que havien de ser propostes de negoci innovadores, viables i amb impacte social.
El primer premi va ser per a Mind Track, una app per ajudar persones amb transtorn de la conducta alimentària (TCA). La idea de negoci, desenvolupada per Laia Linde López i Naira Casanova Castro, de l’Institut La Mallola, es basa en rellotges digitals que detecten l’ansietat mitjançant la freqüència cardíaca i l’envia a l’app, que connecta famílies, professionals i pacients. Les guanyadores obtenen com a premi (patrocinat per Euromadi i Aigües de Barcelona) un viatge a Silicon Valley, Califòrnia, per conèixer les empreses més representatives de sectors innovadors.
El segon premi (un viatge a Brussel·les, patrocinat per ByMyCar i Eurofins) va ser per a Abril Dualde Escofet i Natàlia León Camacho, de l’Escola Garbí Pere Vergés, amb el projecte Homie, una app que connecta joves que tenen o busquen pisos de lloguer assequible per compartir i permet fer match entre companys de pis compatibles.
També s’hi van entregar tres tercers premis als projectes PräcticApp –de Gerard Gual Recuenco i Nerea Munuera Gatell, de l’Institut Severo Ochoa–, una app que ajuda estudiants a trobar pràctiques en empreses de manera personalitzada; Rinde y Brilla –de Claudia Cáceres Moreno i Claudia Expósito Padilla, de l’Institut Joaquim Blume–, un adhesiu intel·ligent per a esportistes d’elit que monitora en temps real la freqüència cardíaca, hidratació i necessitats nutricionals, i Unplug –de Júlia Vives i Roca i Martina Solà Gascón, de l’Escola Isabel de Villena–, una app per combatre l’addicció a les xarxes socials tot promovent activitats enriquidores i reptes saludables. En aquest cas, els guardonats podran fer un tour emprenedor per Barcelona, patrocinat per Esplugues Innova, Coca-Cola Europacífic Partner i Hospital Sant Joan de Déu.
Enguany han participat vuit centres educatius: Joanot Martorell, La Mallola, Severo Ochoa, Joaquim Blume, Garbí Pere Vergés, Isabel de Villena, Natzaret i Col·legi Alemany.
Per a l’alcalde d’Esplugues, Eduard Sanz, “des de l’Ajuntament treballem amb la voluntat d’evitar la fugida de talent. Volem que el talent jove es quedi a Esplugues, que arrossegui iniciatives, idees i projectes que facin créixer la nostra ciutat.”. I es va adreçar al jovent per dir-los que “considerem fonamental posar a l’abast de la gent jove les eines i els canals necessaris perquè pugueu expressar-vos, innovar, trobar el vostre camí, descobrir els vostres punts forts i potenciar-los per desenvolupar-vos tant personalment com professionalment”.
Mentors i col·laboradors
En aquesta edició de l’Esplugues Talent han participat com a empreses mentores (una per cada grup finalista) Coca-Cola, Euromadi, Producciones del Barrio, Renault Bymycar, Made of Genes-Genomcore, Hospital Sant Joan de Déu, Creprojects-Pinter, Edser i Deeplabs-Basid. Com a membres del jurat, hi ha hagut representants del Consell Comarcal del Baix Llobregat, el grup de voluntariat sènior Secot, el grup d’orientació empresarial Asencat, Founder Institute, Aigües de Barcelona i Mobile World Capital Barcelona Foundation.
La gala va comptar amb la presència, com a exemple d’un pioner en el seu camp, Ot Pi, l’espluguí ex campió del món de biketrial en diverses ocasions. “A la vida hem de buscar un objectiu i fer un pla per executar-lo amb dates i amb pensaments positius; i amb constància, els resultats arribaran”, va deixar com a missatge.
A la foto, tots els duets finalistes, amb Eduard Sanz i Ot Pi, al centre.