Crònica del Ple municipal de novembre: Llum verda a un Pressupost expansiu per fer front a la inflació

Compartir:

Els comptes municipals per al 2023, aprovats amb el suport de PSC i el regidor no adscrit, l’abstenció de Cs, EeCP i el GMP i el vot negatiu del GMR // El Pressupost municipal de l’any vinent ascendeix als 51,4 milions €, un 8,57% més que el del 2022 // Els impostos es congelen, però els ingressos s’incrementen per la incipient reactivació econòmica

El Pressupost municipal per al 2023, que ascendeix a 51.454.560,10 €, va ser aprovat inicialment pel Ple municipal que es va fer el 16 de novembre amb 12 vots a favor corresponents al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el regidor no adscrit; 5 abstencions, les de Ciutadans (Cs), Esplugues En Comú Podem (EeCP) i Grup Municipal Popular (GMP), i els 4 vots en contra del Grup Municipal Republicà (GMR). El pressupost, que per primera vegada passa dels 50 milions, creix en un 8,57% respecte al 2022, uns comptes expansius “pensats per ajudar la ciutadania davant la situació econòmica actual d’inflació”, segons va dir l’alcaldessa, Pilar Díaz.

Un exemple n’és la congelació dels principals impostos i taxes municipals, com l’Impost de Bens Immobles (IBI), el de vehicles i el d’activitats econòmiques (IAE). Això és possible gràcies a la incipient reactivació econòmica que està vivint el municipi, que es tradueix en una previsió d’augment dels ingressos, prenent com a base les quantitats recaptades aquest any: 600.000 € més de l’Impost de Construccions, 450.000 € de l’Impost del Valor del Terreny i 430.000 € que generarà la gestió de l’Espai Corberó, entre d’altres. I també a l’augment de la transferència de tributs per part de l’Estat (+ 1,3 milions).

L’altra important adaptació dels comptes municipals a la situació econòmica d’inflació és el cobriment de la pujada de preus dels subministraments i serveis públics, la previsió d’augment dels quals és del 15,83%. Per exemple, l’increment de llum, gas i neteja d’edificis municipals creix en 1,6 milions.

Tot i així, els ingressos corrents també preveuen partides de creixement en serveis a les persones, com per exemple per a les escoles bressol i el nou servei compartit de bicicleta metropolitana.

Cap a una ciutat més ecològica, més digital, més cohesionada i més feminista

El Pressupost municipal per al 2023 recull quatre grans eixos transversals. Un d’ells és la transició ecològica, per avançar cap a una ciutat més sostenible. Es preveuen inversions per valor de 300.000 € per a la instal·lació de cobertes i de pèrgoles fotovoltaiques, per culminar la renovació de l’enllumenat públic (amb llums més ecològiques), per dotar els edificis públics (centres educatius, inclosos) de sistemes de telegestió de climatització i calefacció i les dependències municipals de sensors de presència.

En aquest aspecte també destaca una partida de 132.000 € per al nou servei compartit de bicicleta metropolitana.

La transformació digital també forma part de l’ADN dels comptes municipals, amb el reforç de competències i tecnologies necessàries per a una ciutat digital.

No deixar ningú enrere. La cohesió social i territorial és un altre pilar dels comptes municipals, més encara en el context d’una situació econòmica general d’inflació, que té com a grans afectats el col·lectius més vulnerables.

En destaquen els creixements de les aportacions municipals per a les escoles bressol en 325.000 € o per al transport adaptat (44.000 €).

I també com a eix transversal, les polítiques d’igualtat de gènere són aplicables al conjunt de partides dels comptes. El 72% del pressupost té impacte de gènere. De 114 programes de despesa, 80 tenen impacte de gènere.

Més de 2,4 milions en inversions, sense endeutar-se més

Pel que fa a les inversions per al 2023, el Pressupost preveu 2,4 milions d’euros. Tanmateix, quan es faci la liquidació del Pressupost de 2022 es podrà disposar d’una quantitat addicional com a conseqüència del superàvit previst.

Cal afegir que aquestes inversions no suposaran un increment de l’endeutament municipal.

Entre les partides d’inversions previstes, en destaquen 340.000 € per a l’inici del futur Auditori i Escola de Música i Arts Escèniques, 300.000 € per a actuacions d’estalvi energètic, 260.000 € per començar la nova seu de la Policia Local (al barri Montesa), 230.000 € per reurbanitzar el carrer Severo Ochoa i 211.000 per ampliar El Pont d’Esplugues.

Posicionament dels diferents grups

Durant el debat al Ple, els portaveus dels diferents grups van subratllar la dificultat d’adequar els comptes locals a l’actual situació econòmica d’incertesa, així com el poc marge de discrecionalitat per encabir les polítiques prioritàries.

Per part del govern municipal, el portaveu del PSC, Eduard Sanz, va destacar que, amb el disseny d’aquest pressupost, “podem fer front a l’actual situació d’inflació, amb la congelació d’impostos, per la reactivació econòmica, que afavoreix una major capacitat d’ingressos” i que el seu grup ha treballant amb la “intenció de buscar un apropament a les propostes dels diferents grups”.

El portaveu del GMR, Roger Martínez, va argumentar el vot negatiu del seu grup en el fet que “vam consultar amb la nostra militància la resposta de l’equip de govern a les nostres propostes, en alguns casos d’apropament i en d’altres, negativa, i va sortir que no”. Entre aquestes propostes, la paralització de l’enderroc de l’edifici El Barco, la senyalització d’espais relacionats amb la memòria històrica al municipi i la creació del Casal d’Entitats.

Per part de Cs, Gemma García va dir que s’abstenia per “la falta de confiança en l’equip de govern, que compleix a mitges els acords adquirits en anteriors ocasions” i va posar com a exemple la identificació de gossos per ADN per combatre actituds incíviques.

Jordi Pérez, d’EeCP, va assenyalar que “reconeixem l’esforç, però creiem que són insuficients en temes com la transició energètica o les polítiques socials” i que per tot això el seu vot era d’abstenció.

Marcos Sánchez, del GMP, també es va abstenir perquè “compartim moltes coses, com la congelació dels impostos, però tenim discrepàncies en d’altres: la gestió de l’Auditori, la falta de propostes que creiem necessàries, com crear comissaries de barri…”.

El regidor no adscrit Ahmad-Alí Beizae va donar suport als comptes perquè “el nostre municipi funcioni i pugui superar moments de crisi”.

I, a més, al Ple municipal:

– Es va fer lectura de tres declaracions institucionals, en favor del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, del Dia Internacional dels Drets de la Infància i del Dia Internacional de les Ciutats Educadores.

– Es va aprovar l’exercici de l’activitat econòmica de comercialització, producció, explotació, manteniment i serveis complementaris relacionats amb la generació pública d’energia, per part d’una societat mercantil de capital 100% públic participada per diverses corporacions locals. L’Ajuntament d’Esplugues n’adquireix 30 accions, per valor total de 10.427,10 €. Hi van votar a favor PSC, GMR, EeCP i l’edil no adscrit, mentre que Cs i GMP s’hi van abstenir.

– Es va aprovar una moció del PSC per reclamar a la Generalitat que faci les aportacions a les quals es va comprometre als consorcis dels espais naturals del Baix Llobregat (Collserola, Parc Agrari i espais naturals del Delta) amb els vots a favor de PSC, GMR, Cs, GMP i no adscrit, i l’abstenció d’EeCP.

Pots accedir a tot el contingut del ple i a totes les intervencions, el debat de les mocions així com als precs i preguntes en aquest vídeo:

Compartir:

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de: