Viu l'estiu a les Piscines Municipals del Parc dels Torrents

Crònica del Ple: Llum verda al Pressupost més elevat de la història d’Esplugues

El Ple municipal aprova els comptes municipals per al 2024, que ascendeixen als 66 milions, amb els vots de PSC i EeCP

Compartir:

El Ple municipal celebrat aquest 22 de novembre va donar llum verda als comptes que regiran les despeses i els ingressos del 2024, que, amb més de 66 milions, dels quals més de 12,6 són inversions, seran els més expansius de la història del municipi.

El projecte presentat pel govern municipal del PSC va comptar amb el vistiplau de 13 dels 21 edils: els 11 socialistes i els 2 d’Esplugues en Comú Podem (EeCP), mentre que els 3 d’ERC, els 3 del PP, el de Junts i el de Vox van votar-hi en contra.

Xifra rècord d’inversions

El Pressupost municipal per al 2024 serà el més expansiu de la història del municipi. Amb més de 66 milions, supera en 14,6 milions el del 2023 (un augment del 28,42%), que fins ara el més elevat d’Esplugues.

Els primers comptes de l’actual mandat es caracteritzen sobretot per un elevat nivell de les inversions, de fins a 12,6 milions, més de quatre vegades més que el del pressupost vigent (2,4 milions). Això s’explica, en gran part, per la venda de dues finques al nou sector urbanístic ARE Montesa. En concret, 10 milions procedeixen d’aquesta transacció.

Els 12.635.001,88 euros que incorpora el Pressupost municipal del 2024 en el capítol d’inversions suposa una xifra rècord. Aquesta quantitat permetrà injectar diners per fer realitat projectes com l’Auditori-Teatre (més de 4 milions) i la nova seu de la Policia Local (3,7 milions).

El projecte 4×100%, amb una quarantena d’actuacions, la majoria de microurbanisme, però també de rellevants, com l’ampliació del Pont d’Esplugues del carrer Laureà Miró i la reforma dels carrers Lluís Millet i Severo Ochoa, entre d’altres, es dota amb 3,4 milions.

Altres inversions destacades són les destinades a la transformació digital (prop de 600.000 €) i l’adquisició d’habitatge social (500.000 €).

Segons l’alcaldessa, Pilar Díaz, “la bona gestió feta és la causa que ens ha permès l’alt nivell d’inversions dels últims anys i que ens permetrà afrontar el nou mandat de manera sòlida”. Com a exemples d’aquesta “bona salut financera”, assenyala un nivell d’endeutament del 29,73%, “quan molts ajuntaments es fixen com a objectiu estar per sota del 35%”, i una mitjana rècord de 6 dies en el pagament a proveïdors.

Gairebé el 31% del nou pressupost es destinarà a polítiques de Drets socials, Civils, Ciutadania i Ciutat Educadora, i un 23,5% a Territori, Sostenibilitat i Transició Ecològica. A Seguretat i Convivència es destina el 13,2%.

Altres aspectes destacats dels comptes per a l’any vinent

– Els ingressos ordinaris creixen un 9% i arriben als 53,4 milions. L’actualització de l’IBI, després de diversos anys congelat –tot i tenir “una de les pressions fiscals més baixes de l’entorn”, segons l’alcaldessa–, i un increment dels ingressos per la reactivació del sector econòmic (a través d’impostos com el del valor dels terrenys i el de construccions) hi han contribuït. També destaca un increment de 522.000 euros en la participació en els tributs de l’Estat.

– Les despeses en béns i serveis s’incrementen un 11,7%. Els estalvis previstos en la despesa de llum i gas es podrà dedicar a millorar serveis públics. Entre d’altres, s’incrementen les partides per a l’atenció domiciliària (329.000 euros més), la neteja de via pública (increment de 150.000 €), protecció de la salut i targetes d’alimentació.

Sobretot, destaquen les despeses en neteja de via pública (2,8 milions), conservació de parcs i jardins (1,7 milions), servei d’atenció domiciliària (1,5 milions) i recollida de residus (1,2 milions).

Posicionaments dels diferents grups

El portaveu del PSC, Eduard Sanz, va dir que es tracta d’un pressupost “expansiu i de creixement”, que “suposa un salt molt important, que ha de permetre tirar endavant projectes importants”, com l’Auditori i la nova seu de la Policia Local, entre moltes d’altres.

Jordi Pérez, d’EeCP, els va qualificar de “bons pressupostos”, tot destacant l’aposta per temes com l’escola pública o la transició energètica. “Ens hauria agradat que inclogués algun projecte més, com una segona piscina per a la ciutat; en època de bonança, s’ha de pensar bé com gastar”, va afegir.

El portaveu d’ERC, Roger Martínez, va argumentar el vot negatiu del seu grup, com l’any passat, en el fet que “vam consultar amb la nostra militància la resposta de l’equip de govern a les nostres propostes, en alguns casos d’apropament i en d’altres, negativa”. Entre aquestes propostes, la paralització de l’enderroc de l’edifici El Barco.

Marcos Sánchez, del PP, va acusar el govern municipal de “no tenir cap voluntat per arribar a cap acord” i del fet que hi “hem perdut la confiança, per l’incompliment d’anteriors acords i perquè ens assabentem dels grans projectes per les xarxes socials”.

Per part de Junts, Iban Salvador va adduir que algunes de les seves propostes “no han trobat encaix”, mentre que Daniel Lafuente, de Vox, va dir que “veiem un increment de la despesa ideològica, de les seves polítiques d’esquerres”.

Ciutat digital, segura, amb centralitat, que té cura i que inverteix

L’alcaldessa, Pilar Díaz, va presentar les comptes municipals del 2024 com el pressupost en què comença a concretar-se les prioritats per al mandat 2023-2027. Aquestes prioritats es poden resumir en cinc grans eixos:

– Ciutat digital. Significa una aposta per una transformació digital interna i externa, amb el foment de l’ús de la Intel·ligència Artificial. Per exemple, en la millora de l’eficiència operativa dels serveis, la personalització dels serveis públics per a la ciutadania i la implementació de solucions innovadores per a reptes urbans.

– Ciutat segura. El Pressupost inclou partides per a la construcció de la nova seu de la Policia Local i per al desenvolupament de la policia comunitària, entre d’altres.

– Ciutat amb centralitat. Esplugues s’ha convertit en un focus d’atracció de talent, molt suggerent per a les empreses, i ha estat assenyalada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona com una de les noves centralitats econòmiques. A la part alta de la Diagonal, s’està impulsant el nou Districte d´Innovació, en sintonia amb el Bioclúster d´Innovació i Salut que es promou amb altres administracions, hospitals de referència, la Universitat de Barcelona i centres de recerca, i en aliança amb l’Hospital Sant Joan de Déu, el Pediatric Cancer Center i el futur centre de recerca de malalties minoritàries pediàtriques Únicas.

– Ciutat que cuida. A través de polítiques socials i accions concretes, l’Ajuntament s’ha compromès a atendre les persones vulnerables i lluitar contra la pobresa i l’exclusió social. Esplugues aspira a ser un referent de ciutat compromesa amb els drets humans i la justícia social, on totes les persones puguin gaudir d’una vida plena i digna.

A més, s’aposta per millorar la cohesió de la ciutat i esdevenir un entorn acollidor i inclusiu, on totes les persones puguin prosperar i gaudir d’una vida plena i satisfactòria.

– Ciutat que ens transforma. El projecte 4×100% preveu actuar, amb una actuació global d’uns 35,5 milions, en els 220 carrers del municipi en aquest mandat, en diferents operacions de microurbanisme: treballs de manteniment, millores de voreres, asfalt i enllumenat, nou mobiliari urbà…

I, a més, al Ple municipal…

– Es van aprovar dos convenis amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la societat mixta Progeser per implantar dues aplicacions que permeten pagar des del telèfon mòbil a zones d’estacionament regulat. Una, per a zona blava i de càrrega i descàrrega (tots els grups a favor, tret del PP, que s’hi va abstenir), i una altra, per a residents en la seva zona verda (PSC, ERC, EeCP i Junts, a favor; PP i Vox, abstenció).

– Es va aprovar una modificació de l’ordenança que regula els preus públics dels serveis esportius que es presten al CEM La Plana, que suposen un increment del 5,5%, amb els vots del PSC. La resta es va abstenir, tret d’ERC, que va votar en contra.

– Van ser aprovades quatre mocions subscrites per tots els grups, tret de Vox, de suport i de ratificació del compromís municipal amb el Dia Internacional de l’Eliminació de Violència envers les Dones, el Dia Internacional de les Ciutats Educadores, el Dia Mundial dels Drets dels Infants i el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Pots accedir a tot el contingut del Ple i a totes les intervencions, el debat dels dictamen i de la moció, així com als precs i preguntes, en aquest vídeo:

Compartir:

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de: