Crònica del Ple/10/2022: L’Ajuntament congelarà els impostos

Compartir:

La majoria dels impostos i taxes municipals, entre els quals es troben l’Impost de Béns Immobles (IBI), l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), l’Impost de Vehicles o l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), es congelaran durant l’any 2023. No registraran cap increment.

En aquest sentit, aquest dimecres en el ple ordinari d’octubre, només es van introduir variacions en tres taxes municipals pel 2023: la que afecta la utilització privativa del domini públic de La Baronda (aprovada per unanimitat), la que afecta parades de venda, atraccions i rodatges a espai públic —van votar a favor PSC, Grup Municipal Republicà (GMR) Ciutadans (Cs), Esplugues en Comú Podem (EeCP) i el regidor no adscrit— i la taxa d’entrada de vehicles a través de voreres per a l’aparcament, càrrega i descàrrega de mercaderies (van votar a favor PSC, GMR, Cs i regidor no adscrit). En aquestes dues últimes es fa una actualització.

El ple també va aprovar els nous preus públics per al CSE Can Vidalet de l’any 2023, punt que va rebre el suport del PSC, GMR, Cs i el regidor no adscrit.

Hospital de Vithas a Montesa i ampliació de crèdit

El Ple va aprovar provisionalment el Pla de millora urbana de l’àmbit de la Unitat 01 de la Modificació del PDU de l’ARE Montesa, per a la creació del nou hospital de Vithas, amb els vots favorable del PSC, GMR, Cs, el Grup Municipal Popular (GMP) i el regidor no adscrit. EeCP es va abstenir.

També va rebre llum verda una modificació de crèdit de 2 milions d’euros, destinats a la neteja dels edificis municipal (280.074,67 euros), la compra de material inventariable del poliesportiu Les Moreres (114.000 euros), o també per l’adquisició de nous vehicles de la policia local (95.000 euros), entre altres despeses. A més a més, es destinarà un milió d’euros per amortitzar anticipadament préstecs a llarg termini. Van votar a favor PSC, Cs i el regidor no adscrit. GMR, EeCP es van abstenir.

En l’apartat de les mocions es van aprovar per unanimitat dues mocions d’EeCP: una per impulsar un programa de protecció a les escoles de primària de Catalunya i altre favor de l’assignació del 25% del pressupost autonòmic de salut a l’atenció primària.

El cop d’estat militar, la Guerra Civil i la Dictadura i el cas de Masha Amini

La sessió d’aquest mes d’octubre va començar amb la lectura per part de l’alcaldessa, Pilar Díaz, de dues declaracions institucionals. La primera amb motiu del Dia de record i homenatge a totes les víctimes del cop d’estat militar, la Guerra Civil i la Dictadura: L’Ajuntament d’Esplugues s’adhereix a la commemoració anual d’aquest dia el 31 d’octubre i durà a terme anualment, des d’aquest 2022, “tots aquells actes, activitats o accions de difusió que estimi oportuns i siguin adients a les finalitats del 31 d’octubre com a Dia de record i homenatge a totes les víctimes del cop d’estat militar, la Guerra Civil i la Dictadura”.

La segona declaració institucional va ser en suport a les dones iranianes. El ple va acordar “condemnar l’assassinat de Masha Amini (Jana Amini) a mans de la policia de la moral de la república islàmica de l’Iran i demanar una investigació exhaustiva i independent dels fets que han provocat la seva mort; i que es depurin les responsabilitats polítiques i penals que se’n derivin”.

La declaració també va condemnar qualsevol forma de tortura, i molt especialment, per motius derivats de l’extremisme religiós; l’empresonament de la periodista Nilufar Hamedi així com de la resta de periodistes empresonades per informar sobre la mort d’Amini. I va voler “mostrar la nostra solidaritat amb el poble de l’Iran i en especial amb totes les dones que s’enfronten a qualsevol mena de discriminació, i amb els homes que comparteixen la seva lluita”.La declaració també va condemnar qualsevol legislació que estableixi l’obligatorietat del vel, ja que atempta contra la llibertat de les dones a vestir i viure com vulguin, així com a què es dissolgui la policia de la moral.

També demana a les institucions europees i els estats membres de la Unió Europa que donin suport a la societat civil iraniana que lluita en favor de les llibertats i drets de les dones per tal d’avançar cap a un Iran més democràtic i socialment just; o que evitin legislar o desenvolupar polítiques sobre qualsevol aspecte de la indumentària de les dones.El ple també va lamentar la criminalització, l’assenyalament i la hipervigilància que dones arreu del món, també a Catalunya, han de patir per l’ús del vel i va instar a les institucions públiques catalanes a revisar la legislació i el conjunt de polítiques públiques que puguin incórrer en aquesta persecució. Finalment, va condemnar l’ús partidista, ideològic i racista que arreu se’n fa de l’assassinat de MashaAmini (Jina Amini), per validar discursos d’odi i discriminació i el ple es va comprometre a traslladar els acords les entitats de dones, i als òrgans i associacions que treballin en defensa dels drets humans i la cooperació internacional de la ciutat.

Pots accedir a tot el contingut del ple i a totes les intervencions, el debat de les mocions així com als precs i preguntes en aquest vídeo:

Compartir:

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de: