Sota el títol STEMprendores: ciència, salut i lideratge femení, l’Espai Baronda va acollir el 17 de juliol la 13a Jornada Emprenem en Femení, iniciativa de l’Ajuntament d’Esplugues i del Consell Comarcal del Baix Llobregat per visibilitzar el talent femení en l’àmbit de les disciplines científiques i tecnològiques (STEM).
L’acte va comptar amb una de les més grans expertes en networking professional d’Espanya, Rosaura Alastruey, que va tractar sobre la importància cabdal d’establir vincles i crear xarxes. “Connectar bé és clau per al desenvolupament professional; som nodes, però sense fils (converses, col·laboracions, recomanacions…) no som res”, va dir. I va donar algunes claus per fer-ho bé: tenir preparades les eines (un qr, una targeta…), buscar i participar en grups, aprofitar les xarxes socials com Linkedin i contactar amb periodistes per comunicar, entre d’altres.
La seva ponència va anar seguida d’una taula rodona amb dones emprenedores i empresàries vinculades a Esplugues o a l’àrea metropolitana. Núria Coll, editora i directora del portal digital de ciència en català 7Ciències, va dir que li va sorgir la idea després d’haver participat en un programa formatiu de l’Ajuntament adreçat a dones emprenedores.

Anna Serra i Marta Palacín, directora comercial i campus manager, respectivament, de DeepLabs/Basid, un hub d’empreses científiques i d’innovació situat entre el polígon del Gall i Sant Joan Despí, van dir que “a les dones ens genera confiança teixir xarxes professionals”.
També hi va participar Esther Izquierdo, vicepresidenta d’STEM Women Association: “Ja hi ha dones referents en l’àmbit de les STEM, però si no les visibilitzem és com si no hi hagués”.
L’alcalde, Eduard Sanz, va obrir la jornada posant en relleu la bretxa entre el percentatge de professionals dones treballant en àmbits científics (58%) i el de directores i gerents (35%), a l’àrea metropolitana. “Des dels vostres càrrecs, cadascuna des de la seva posició, esteu fent de referents per a les pròximes generacions, i les nenes us veuen com el reflex en el qual fixar-se i imaginar què voldrien ser quan siguin grans”.