Comunicat de l’Ajuntament d’Esplugues sobre el desallotjament immediat de l’edifici ‘El Barco’

Compartir:
Façana de l'edifici anomenat El Barco

A conseqüència de les conclusions d’un informe tècnic extern que apunta a danys estructurals en l’edifici conegut com ‘El Barco’, i on viuen 38 famílies en règim de lloguer, l’Ajuntament d’Esplugues ha decretat el seu estat de ruïna i el cessament immediat de l’habitabilitat.

El Consistori ha comunicat la situació aquest dilluns 25 de març als veïns i veïnes de l’edifici i ha posat en marxa un protocol de desallotjament que inclou la creació d’una Oficina Municipal de suport i atenció a les famílies afectades, així com l’activació del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).

S’està treballant de manera urgent en la cerca de solucions integrals per a totes les famílies afectades. La prioritat de l’Ajuntament són la seguretat de les persones i trobar solucions adaptades a cada cas de la forma més ràpida possible.

A les famílies sense alternativa habitacional immediata se’ls ha ofert un allotjament puntual durant les primeres 48 hores mentre en col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Habitatge se cerquen solucions adaptades a cada cas.

L’actual deteriorament obliga al desallotjament immediat de la finca

L’Ajuntament es va veure obligat a expropiar de manera forçosa l’edifici ‘El Barco’ per part de l’anterior propietari, atès que es troba al Parc dels Torrents, en terrenys qualificats com a zona verda segons el Pla General Metropolità (PGM) de 1976.

L’Ajuntament n’és el titular des de fa menys d’un any, i a la ruïna urbanística, per trobar-se ubicat en zona verda, ara s’afegeix la ruïna immediata per l’actual estat de deteriorament de l’edifici, la qual cosa obliga al desallotjament imminent.

A finals del mes de febrer, després de la caiguda d’un fals sostre i d’una revisió tècnica per determinar les causes, el Consistori va ordenar l’inici d’unes obres d’emergència i va encarregar un estudi urgent per determinar la naturalesa de les deficiències. Les conclusions de l’informe obliguen a l’actual desallotjament.

Acompanyament per buscar solucions en cada cas

Des de l’inici, l’Ajuntament s’havia compromès a buscar solucions i oferir acompanyament a totes les famílies. Ara que s’ha de garantir per sobre de tot la seguretat de les persones, està treballant en el reallotjament de les famílies afectades, prioritzant la reubicació de les més vulnerables, especialment aquelles amb menors a càrrec.

Els diversos serveis municipals continuen treballant per oferir-los suport, i s’ha establert un espai d’atenció per als veïns i les veïnes destinat a abordar totes les consultes relacionades amb aquesta situació d’emergència, que cobreix aspectes laborals, jurídics, educatius i socials.

Compartir: