El Gall

4.280

habitants

384.907 m2

Festa Major:

Mitjans juliol

AssociaciĆ³ de VeĆÆns, AssociaciĆ³ de Dones del Gall, Promotora del Casal d'Avis, Colla de Castellers d'Esplugues, Club Petanca Recreativo Esplugues.

El carrer ƀngel GuimerĆ  Ć©s el gran eix de dinamitzaciĆ³ i vertebraciĆ³ del barri del Gall. La importĆ ncia d’aquesta via ha anat en augment els Ćŗltims anys per les reformes urbanĆ­stiques que s’hi han fet. Ɖs tambĆ© el barri que acull el polĆ­gon industrial, que tĆ© el mateix nom, i que estĆ  en plena transformaciĆ³.

L’altre gran punt de referĆØncia del barri Ć©s la Biblioteca Central Pare Miquel d’Esplugues, que completa un mapa d’equipaments que compta amb un casal de barri, un esplai, una residĆØncia i un centre de dia de gent gran, tres escoles de primĆ ria (dues pĆŗbliques i una privada), una escola bressol municipal i dos parvularis privats, una clĆ­nica geriĆ trica i un ambulatori i una deixalleria, entre altres. TambĆ© s’han incorporat 2 equipaments supramunicipals: l’hospital comarcal MoisĆØs Broggi i el Parc Ciclista Llobregat. El cementiri municipal i la seu de la Policia Local i dels Jutjats i Registre Civil tambĆ© es troben al barri, aixĆ­ com un dels dos hotels de la ciutat, l’Hotel Esplugues. 

El teixit comercial i l’activitat econĆ²mica se centra al polĆ­gon industrial, el mĆ©s important de la ciutat. El carrer ƀngel GuimerĆ  i el parc Pou d’en FĆØlix sĆ³n el punt de trobada del veĆÆnat d’un barri que ha sabut crĆ©ixer respectant els seus orĆ­gens industrials, la fesomia dels carrers mĆ©s propers a l’avinguda de CornellĆ  i que ha guanyat en vida social amb el naixement i la consolidaciĆ³ de noves entitats.

OrĆ­gens:

De l’origen del barri del Gall no hi ha massa dades documentades. Com diu el llibre Tornant a mirar, de Pasqual Juan, “aquesta zona, avui molt poblada, va nĆ©ixer tĆ­midament al carrer de FĆ bregas i, en un principi, no era mĆ©s que un rengle de casetes amb algun magatzem entremig, que ocupava el costat dels nombres senars”. El mateix llibre recorda que cap a l’any 1925 es va obrir el passatge Joan Brillas i “aviat s’hi van edificar un bon nombre de cases baixes que totes tenien un tros d’hort al darrere”. El pou d’en FĆØlix Brillas, que ara dona nom al parc mĆ©s gran del barri, subministrava l’aigua que necessitaven aquestes cases.

Els terrenys originĆ riament agrĆ­coles de la zona donaren pas durant la primera meitat del segle, a algunes indĆŗstries. L’any 1929 s’hi va instalĀ·lar la primera fĆ brica tĆØxtil, Les sedes, i tambĆ© la primera fĆ brica de pastes de sopa preparades que hi haguĆ© a Espanya: El Gallo”. Aquesta Ćŗltima li va donar nom al barri. TambĆ© d’especial importĆ ncia per a la zona va ser la instalĀ·laciĆ³ de la factoria de CorberĆ³ que, amb els anys, va ser un dels sĆ­mbols de la ciutat per l’alt nombre d’espluguencs que hi treballaven. La crisi d’aquesta empresa, a finals dels 80, provocĆ  a la ciutat una jornada de protesta com poques es recorden. L’empresa Mediapro ha construĆÆt a l’antiga factoria CorberĆ³ el centre de producciĆ³ audiovisual, Imagina, amb una superfĆ­cie de 31.100 metres quadrats, que acull empreses del sector i que suposa un impuls a l’activitat econĆ²mica de la ciutat i posar en valor la recuperaciĆ³ de la fĆ brica CorberĆ³, un gran patrimoni industrial.

Llocs d'interĆØs

Parc Pou d'en FĆØlix, amb les escultures Samurai (Xavier CorberĆ³) i de la Dona del parc (EulĆ lia FĆ bregas); rambla ƀngel GuimerĆ ; residĆØncia FĆØlix Llobet.

Escultures al carrer

NotĆ­cies
relacionades

Veure totes les notĆ­cies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de:

NotĆ­cies
del barri