Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

La solució federal

Enric Giner

En el moment d'escriure aquest article, Catalunya viu un moment important d'incertesa, amb motiu de l'anunciada convocatòria de la consulta per al 9N sobre la independència feta pel Govern d'Artur Mas. Un moment ple d'incerteses i d'incògnites que, des del PSC, veníem advertint des de fa temps si les parts enfrontades continuaven enrocant-se en les seves posicions.

I és que el problema creat amb el 9N no només és jurídic, no tota la responsabilitat recau sobre la taula del Tribunal Constitucional. Perquè les lleis i la Constitució les fan els polítics. Per tant, és sobretot un problema de voluntat política. Amb voluntat política, la Constitució es pot reformar. Cada època, cada generació, ha de tenir la seva Constitució, venia a dir Thomas Jefferson, president dels EEUU. I, sens dubte, aquí ha arribat l'hora d'impulsar aquesta reforma, vista la demanda majoritària de la ciutadania catalana de més autogovern.

És l'hora d'apostar per una Constitució que reconegui Catalunya com a nació, de crear un Estat amb estructures federals, un Estat on la majoria de catalans i catalanes se sentin còmodes i reconeguts com a nació. Amb concert econòmic inclòs, que no sigui incompatible amb la solidaritat històrica del poble català.

Si volem ser forts, aquest és el camí. Els països més desenvolupats del món són els que compten amb estructures federals: Estats Units, Canadà, Alemanya... I ara també aprofundirà en aquest camí el Regne Unit, com a conseqüència de la victòria del no al referèndum independentista d'Escòcia. Un altre exemple que el model federal és la solució més viable i garantia de futur.

Mentre, a Espanya, la ceguesa del Govern estatal, que es nega a veure l’existència del problema i a seure’s a dialogar i pactar les condicions d’una consulta (com al Regne Unit i Escòcia), ens està portant a un carreró sense sortida. Un carreró al qual hem anat a parar després dels dos anys que porten el govern de Rajoy i el d’Artur Mas tensant una corda que aviat no s’aguantarà. Perquè entre la proposta del primer (negació de qualsevol possibilitat de consulta) i la del segon (proposta unilateral d’una pregunta i una data), hi caben moltes possibilitats. I una d’elles és la més possibilista: la reforma de la Constitució i un Estat federal.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B