Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Articles PSC

Quatre anys invertint en les persones

Enric Giner

El 24 de maig es posarà fi a quatre anys d’intens treball de l’equip de govern socialista per millorar la ciutat. I hem aconseguit millores destacables. Comptem, per exemple, amb un nou complex esportiu municipal, el de Les Moreres, que ha permès augmentar la xarxa d’infraestructures per a la pràctica de l’esport, i amb el qual han sortit guanyant sobretot les entitats esportives de la ciutat. Hem renovat carrers als diferents barris, per fer-los més accessibles, donar més espai a vianants i ciclistes i afavorir el passeig comercial. Hem fet nous parc per a l’esbarjo infantil i familiar. Hem hagut de prioritzar i resten coses per continuar fent. Però, per damunt de tot això, hem invertit en les persones.

Aquests quatre anys han coincidit amb els pitjors anys de la crisi econòmica i social, però tot i així, hem estat capaços de redreçar una difícil situació, per a l’economia de l’Ajuntament, però sobretot per a l’economia de la ciutadania d’Esplugues.
Hem fet un grandíssim esforç social, incrementant els ajuts socials i impulsant accions per a la dinamització de l’economia i la creació d’ocupació. En l’aspecte social, no hem deixat cap família desatesa: gairebé s’han doblat les famílies ateses pel banc d’aliments (amb la col·laboració de Cáritas, Creu Roja i Associació Cristiana Vida), així com els ajuts puntuals per fer front a emergències; hem incrementat les beques menjador i per a escoles bressol, davant la creixent desatenció de la Generalitat; hem creat un Servei de Mediació Hipotecària, que ha evitat més de 40 desnonaments, i hem destinat, en col·laboració amb Cáritas, en els darrers dos anys prop de 180.000 euros a la concessió d’ajuts d’emergència relacionats amb el manteniment de l’habitatge i per pal·liar situacions de pobresa energètica. Això ha estat gràcies a la feina col·lectiva d’un grup municipal socialista ben liderat per Pilar Díaz.

D'altra banda, vull aprofitar les meves darreres línies en aquesta tribuna de portaveus, ja que no repetiré com a regidor, per expressar la gran sort que he tingut d’haver pogut establir un estret contacte amb tantes persones i entitats, per un objectiu tan engrescador com és el treball per la millora de la nostra ciutat.
Aquesta experiència m'acompanyarà la resta de la meva vida i aquest aprenentatge serà la base essencial de les meves actuacions futures.

Amb aquesta seguretat, m'agradaria finalitzar donant les gràcies. Gràcies per tot i especialment gràcies per la feina que hem fet junts i que continuarem fent junts, per Esplugues.

Per una Esplugues inclusiva

Enric Giner

El Ple de l’Ajuntament d’Esplugues ha aprovat el Pacte Local contra la Pobresa i l’Exclusió Social per una majoria important: 16 de 21 regidors. Hagués estat desitjable la unanimitat, ja que el Pacte és un compromís de la societat civil per continuar treballant per prevenir, detectar i evitar casos d’exclusió social a la nostra ciutat, però ICV i CiU es van autoexcloure i això és decebedor en un moment en què és més necessari que mai sumar per combatre les desigualtats que ens ha deixat la crisi econòmica i social.

Els detractors del Pacte diuen que no és oportú fer-ho ara, a pocs mesos de les eleccions. Però aquest govern municipal ha donat sobrades mostres d’haver actuat durant tot el mandat per pal·liar les conseqüències socials de la crisi: increment dels ajuts d’emergència de gairebé el 100% en els darrers cinc anys; augment de les beques per a menjador escolar, escoles bressol i casals d’estiu; posada en marxa d’un servei de mediació a l’Oficina d’Habitatge per evitar desnonaments per impagaments d’hipoteca o lloguer; subvencions de l’IBI a famílies amb dificultats; etc.

Però és que l’Ajuntament no només ha hagut de fer front durant aquests anys a un augment de les problemàtiques econòmiques i socials, la qual cosa ha incrementat la demanda de serveis per pal·liar les situacions de dificultat. Sinó que, a més, ens hem trobat amb la reducció o desaparició de la part dels ajuts socials que corresponien a la Generalitat, com en el cas de les escoles bressol, per exemple.

Per tant, és rotundament fals que ens apuntem ara a lluitar contra la pobresa i l’exclusió social. És ara, quan segons el PP ja estem sortint de la crisi, que hem d’avaluar les desigualtats que aquesta ha generat perquè no es perpetuïn. I unificar tots els esforços possibles per aconseguir aquest objectiu. Això és el que persegueix el Pacte Local contra la Pobresa i l’Exclusió Social.

El PSC ha treballat i continuarà treballant per una Esplugues inclusiva, amb igualtat d’oportunitats per a tothom. Aquesta lluita per la justícia social, està en l’ADN dels socialistes i ens en sentim orgullosos. I és per això que hem tornat a confiar en Pilar Díaz com a candidata a l’alcaldia d’Esplugues. Us convidem a conèixer més el nostre projecte al web esplugues.socialistes.cat o pilar2015.cat

Actuant pel bé de la ciutat

Enric Giner

Primer de tot, cal aclarir el posicionament de l’equip de govern en el projecte que una empresa privada va presentar per instal·lar a Ciutat Diagonal. Ens vam abstenir per deixar clar que ni és un projecte nostre ni tenim cap interès. Però tampoc vam votar-hi en contra perquè no hi ha causes objectives per tirar enrere el projecte, segons diuen els informes jurídics i tècnics municipals, que són els que hem de prendre com a referència. És més, hi ha la possibilitat, fins i tot, d’incórrer en prevaricació si no fem cas a aquests informes i actuem en contra del dret que té l’empresa interessada en el tanatori. Per tant, enfront de certs arguments populistes que hem hagut de sentir sobre aquest tema per part d’altres grups polítics, el sentit de la responsabilitat i de la legalitat han estat els que han guiat el nostre posicionament.

I responsabilitat també és el fet d’aplicar polítiques en favor de qui més ho necessita. I en aquest sentit, comencem aquest 2015 amb noves propostes destinades a combatre les desigualtats que ha generat la llarga crisi econòmica dels darrers anys i les polítiques d’austeritat que han imposat els governs de dretes d’Europa (Merkel), d’Espanya (Rajoy) i de Catalunya (Mas). Amb polítiques socials que s’han incrementat i s’han adaptat en funció de cada moment.

Hi ha qui diu –bàsicament, els governants del PP– que ja estem sortint de la crisi, però això no és així. Aquesta crisi ha deixat ferides socials que trigaran a cicatritzar. Per això, l’Ajuntament d’Esplugues defuig d’aquest triomfalisme i continua generant mesures d’alt contingut social. Com, per exemple, fomentar el lloguer social perquè l’accés a l’habitatge sigui realment un dret per a tothom, tal i com recull la Constitució.

I com fomentem el lloguer social? Doncs fent aflorar els pisos buits que existeixen a la ciutat. No és una mesura que s’hagi engegat ara: l’Ajuntament porta mesos fent un cens de pisos buits que servirà per negociar amb els seus propietaris i fer-los veure la necessitat de posar-los en el mercat de lloguer a un preu assequible.

I no oblidem que les entitats financeres també juguen en el tema de l’habitatge un paper fonamental. Ja fa temps que l’alcaldessa els va instar a renegociar les condicions de les hipoteques de famílies que no podien fer-se’n càrrec. Això ha permés que moltes famílies hagin pogut reconduir la seva situació i no perdre l’habitatge. Ara es farà un pas més, requerint-los perquè posin els seus pisos buits a disposició de qui més ho necessita.

Pressupost per plantar de nou cara a la crisi

Enric Giner

Un mes abans d’acabar l’any, l’Ajuntament d’Esplugues ha aprovat el pressupot per a l’any vinent. Una bona notícia, que no és habitual en institucions que no compten amb majoria absoluta (l’exemple més clar és el Pressupost de la Generalitat), ja que permet afrontar l’exercici vinent amb la tranquil·litat de tenir cobertes les necessitats ordinàries.

Cal dir també que la bona feina feta pel govern municipal en aquests darrers anys ha permés a l’Ajuntament tenir uns comptes sanejats –aspecte que ha estat reconegut fins i tot per grups polítics de l’oposició–, que han facilitat poder atendre l’increment de necessitats que han aparegut a Esplugues com a conseqüència de la crisi econòmica.

Així, s’ha pogut donar una reposta a les demandes creixents de beques per al menjador escolar, per a l’escoles bressol o per als casals d’estiu. També s’ha fet front a les emergències derivades de problemes amb pagaments a l’habitatge. I, no menys important, és haver pogut destinar també partides a la reactivació econòmica i a crear ocupació, ja que l’acció de l’Administració pública no ha d’anar només adreçada a tapar les ferides, sinó a invertir perquè aquestes cicatritzin i no es reprodueixin.

I sobre aquests dos grans eixos, el de no deixar ningú sense les necessitats bàsiques cobertes i detectar les vulnerabilitats de la ciutadania i el de consolidar i millorar les actuacions contemplades en el Pacte per a la Dinamització Econòmica i l’Ocupació, s’assenten les bases d’aquest nou Pressupost Municipal, que permetrà al govern municipal complir amb els compromisos adquirits al principi del mandat. Si haguéssim de fer balanç, diríem que ens hem sortit amb els objectius que ens vam marcar.

I en tot això vam comptar amb el suport i les aportacions d’ICV-EUiA i CiU en els pressupostos dels darrers anys, i se’ns fa difícil d’entendre (o no, si tenim en compte la proximitat de les eleccions municipals) que la col·laboració que vam tenir llavors d’aquests grups municipals no s’hagi produït en aquesta ocasió, tret del suport del regidor no adscrit, que ha fet possible aquest pressupost amb les seves aportacions constructives.

Sobre el judici pels fets del 2007

Enric Giner

Davant les diferents informacions sorgides al voltant del judici pels fets ocorreguts en accions de protesta contra el pla urbanístic Porta BCN (una d’elles, provocant l'aturada d'un Ple municipal, en la qual es van ocasionar lesions a diversos policies locals), i a efectes d'aportar la major informació possible, el PSC d'Esplugues vol aclarir:

• L’Ajuntament d’Esplugues en cap moment ha interposat denúncia ni pels fets que ara són objecte de judici, ni contra cap de les persones participants en les diferents manifestacions de protesta contra el pla porta BCN.

• L’Ajuntament d’Esplugues ha respectat i respectarà en tot moment, como no pot ser d'una altra manera, el dret de manifestació i la llibertat d’expressió, sempre que es portin a terme pacíficament i que no ocasionin danys a la propietat pública o privada.

• Aquest judici i les penes que es demanen no han estat conseqüència del simple exercici del dret de manifestació. Un dret protegit per la legislació, sinó pel desenvolupament d'aquestes protestes en les que es van provocar danys a materials d'obra i lesions a membres del cos de Mossos d'Esquadra i Policia local.

• El PSC d'Esplugues constata que els fets es van produir i que, per tant, se'n poden derivar responsabilitats però, tanmateix, considerem que les penes sol•licitades als encausats són excessives, quan un dels principis de la justícia ha de ser l'equitat i proporcionalitat.

• La Junta de Portaveus de l'ajuntament, va emetre un comunicat (Declaració Institucional dels grups municipals del PSC, PP, CiU, ICV-EUiA i ERC, que es va tractar al Ple municipal de juny de 2012) adreçat al jutge i fiscal del cas demanant la reconsideració de la gravetat de les penes demanades. Tot i que es considera que el dret de manifestació ha de exercir-se de forma pacífica, es considera també desproporcionada la petició del fiscal.

• Els tribunals de justícia sempre han donat la raó, en reiterades ocasions, al planejament urbanístic que va originar les protestes, en desestimar els contenciosos plantejats contra els acords de l’Ajuntament i de la Generalitat qui, en darrer terme, amb el govern de CiU en el seu moment, i el de PSC, ICV i ERC posteriorment, varen aprovar definitivament el projecte.

• El PSC d'Esplugues està convençut que el pla Porta BCN significarà un pas decisiu en la dinamització de l’economia local, amb la creació d’un Parc d’Innovació Empresarial i un impuls fonamental en la creació d'ocupació, i per tant, un benefici pel conjunt de la ciutadania d'Esplugues.

La solució federal

Enric Giner

En el moment d'escriure aquest article, Catalunya viu un moment important d'incertesa, amb motiu de l'anunciada convocatòria de la consulta per al 9N sobre la independència feta pel Govern d'Artur Mas. Un moment ple d'incerteses i d'incògnites que, des del PSC, veníem advertint des de fa temps si les parts enfrontades continuaven enrocant-se en les seves posicions.

I és que el problema creat amb el 9N no només és jurídic, no tota la responsabilitat recau sobre la taula del Tribunal Constitucional. Perquè les lleis i la Constitució les fan els polítics. Per tant, és sobretot un problema de voluntat política. Amb voluntat política, la Constitució es pot reformar. Cada època, cada generació, ha de tenir la seva Constitució, venia a dir Thomas Jefferson, president dels EEUU. I, sens dubte, aquí ha arribat l'hora d'impulsar aquesta reforma, vista la demanda majoritària de la ciutadania catalana de més autogovern.

És l'hora d'apostar per una Constitució que reconegui Catalunya com a nació, de crear un Estat amb estructures federals, un Estat on la majoria de catalans i catalanes se sentin còmodes i reconeguts com a nació. Amb concert econòmic inclòs, que no sigui incompatible amb la solidaritat històrica del poble català.

Si volem ser forts, aquest és el camí. Els països més desenvolupats del món són els que compten amb estructures federals: Estats Units, Canadà, Alemanya... I ara també aprofundirà en aquest camí el Regne Unit, com a conseqüència de la victòria del no al referèndum independentista d'Escòcia. Un altre exemple que el model federal és la solució més viable i garantia de futur.

Mentre, a Espanya, la ceguesa del Govern estatal, que es nega a veure l’existència del problema i a seure’s a dialogar i pactar les condicions d’una consulta (com al Regne Unit i Escòcia), ens està portant a un carreró sense sortida. Un carreró al qual hem anat a parar després dels dos anys que porten el govern de Rajoy i el d’Artur Mas tensant una corda que aviat no s’aguantarà. Perquè entre la proposta del primer (negació de qualsevol possibilitat de consulta) i la del segon (proposta unilateral d’una pregunta i una data), hi caben moltes possibilitats. I una d’elles és la més possibilista: la reforma de la Constitució i un Estat federal.

Per unes condicions de vida dignes

Enric Giner

El Ple municipal del mes de juliol va aprovar, entre d’altres coses, una proposició molt interessant presentada per l’Associació d’Aturats i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) d’Esplugues, ja que insta les administracions competents a no deixar desa-tesa cap família pel fet de no poder assumir els rebuts de l’aigua, la llum o el gas de la seva llar.

El grup del PSC va donar suport a la iniciativa, com ha fet amb tantes altres que durant aquest mandat s’han presentat per part d’entitats ciutadanes o grups polítics i que anaven en la línia d’emprendre mesures per evitar que les famílies més vulnerables, grans víctimes d’aquesta crisi, acabin en situació d’exclusió social.

Però això no vol dir, ni molt menys, que l’Ajuntament d’Esplugues hagi estat de braços plegats durant aquests anys. Al contrari, els serveis socials han fet una tasca gegantina per atendre les necessitats de les famílies que ho necessitaven: s’han incrementat els ajuts al banc d’aliments (que es presta en col·laboració amb Cáritas, Creu Roja i Associació Cristiana Vida i que atén més de 600 famílies) i per pagar deutes contrets per al manteniment del serveis bàsics de la llar (subministraments, lloguer, despeses de l’habitatge, salut, etc.) per a 170 famílies, segons dades del 2013.

A més, l’any passat es va crear un servei de mediació a l’Oficina Local d’Habitatge, que ha evitat més de 30 desnonaments, ha atés unes 600 persones i ha aconseguit diverses dacions en pagament.

I pel que fa a les beques, s’han incrementat un 53% les atorgades aquest curs escolar, entre beques menjador, assistència a escoles bressol i a casals i campus d’estiu, entre d’altres.

Però som conscients que no podem abaixar la guàrdia, perquè la situació encara continua sent molt complicada per a moltes famílies, contràriament al que ens vol vendre el Govern de Rajoy, dient que ja estem sortint de la crisi. No sortirem de la crisi fins que els salaris augmentin i fins que l’ocupació que es creï sigui de bona qualitat.

Per tant, benvingudes siguin les propostes que fan entitats com la PAH i l’Associació d’Aturats per continuar treballant i lluitant contra la pobresa. Lluita en què tindran l’Ajuntament al seu costat.

Aprofito per desitjar-vos una bona Festa Major de Sant Mateu.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B