Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Mesures anticrisi? Parlem-ne

Lídia Ibáñez

Haureu llegit les mesures que s’han pres, a nivell municipal per fer front a la crisi. Nosaltres considerem que tot això són mesures que, sigui quin sigui l’estat econòmic del país, i des d’una perspectiva d’esquerres, s’han de prendre sí o sí. Perquè és just que tothom tingui les mateixes oportunitats. És la justícia natural. I aquesta ha d’anar molt més enllà de la justícia legal, fins i tot si s’hi contraposa.

Així doncs, deixem de parlar de tarifació social, de bonificacions de l’IBI, de plans d’ocupació, d’increment de beques com a mesures anticrisi, perquè els beneficiaris d’aquestes accions ho són perquè els pertoca. I els pertoca en època de crisi o sense crisi. Un punt i apart és mereix el Pacte contra la Pobresa. Us animem a llegir-lo al web municipal. És un pacte buit, sense contingut, un brindis al sol però sense sol. No hi ha cap acció ni compromís. Una altra “mesura”, el banc d’aliments, que per cert està portat i treballat per entitats  que res tenen a veure amb l’Ajuntament, també ho contabilitza el govern municipal com una mesura contra la crisi. La mesura anticrisi  municipal seria tenir obert un menjador social on hi càpiga  tothom i on s’oferexi un plat calent i un espai d’acollida a tothom que ho necessiti.

Nosaltres entenem que la veritable mesura anticrisi és aquella que es pren i es basa en un sistema econòmic diferent i que posa a la pràctica un ajuntament valent, que va més enllà de la política del dia a dia. Les polítiques puntuals i excepcionals que es prenen quan ja hem fet tard poden ajudar a superar alguns obstacles però no ens ajudaran a construir l’Esplugues de demà. L’Ajuntament ha d’assumir el lideratge i tenir un rol actiu en la planificació del present i del futur del nostre municipi. En termes d’ocupació i teixit econòmic ha de donar suport al treball autònom, a l’ocupació dels joves i orientar i ajudar les persones desocupades, ajuts a les petites empreses i suport al comerç i als serveis. Quant a cohesió social, és imprescindible el suport integral a les famílies que ho passen malament i el suport a les entitats socials que juguen un paper cohesionador imprescindible, crear veritables xarxes de solidaritat i cooperació i adquirint un compromís efectiu amb el dret a l’habitatge garantit amb habitatges municipals .

No neguem que s’han anat fent petites accions, moltes vegades a empentes i fent patir més del compte els possibles beneficiaris dels ajuts. Cal ser més generós, estricte però generós en tots els sentits que pot tenir aquesta paraula. Hem de trencar amb el conformisme i l’endogàmia del passat i ser imaginatius i, sobretot, prioritzar objectius.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B