Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Articles ICV-EUiA

PROU!

Lídia Ibáñez

Ha arribat el moment de parlar de l’Esplugues que volem. Ens agradaria tenir la possibilitat de posar en pràctica totes aquelles idees per les quals pensem que val la pena lluitar, aquelles propostes que somiem per a Esplugues i la seva gent.
Estem convençuts que ja n’hi ha PROU d’un govern de més de 35 anys, sense idees, al que li manca transparència i que no té il·lusió ni ganes de treballar. A canvi us proposem un canvi en les persones, en la manera de fer i, sobretot, en els conceptes.

Fa molt temps que al nostre poble no hi ha propostes innovadores; fan por els canvis i el plantar cara a qui cal plantar-la.  Els fa por perdre la cadira potser? Calen idees diferents per avançar cap a l’Esplugues que volem i creiem que la gent d’ICV en tenim la clau, a més de les ganes i la il·lusió. Només ens manca l’oportunitat. I estem segurs que la tindrem a partir del 24 de maig. Vosaltres teniu la paraula.

Molts i moltes ens hem preguntat un munt vegades què cal fer per avançar cap a la democràcia, l’equitat, la justícia social, la transparència i la participació de la ciutadania en els afers municipals. A ICV estem treballant les respostes. Les elaborem des dels nostres llocs de treball, des de l’àmbit familiar i des del carrer. Treballarem com aconseguir que l’educació i la sanitat públiques segueixin tenint la  qualitat que han tingut fins ara, perquè són la base d l’estat del benestar. Garantirem aplicar la tarifació social a tots els serveis públics com a garantia de justícia social. Lluitarem per un habitatge digne per a tothom i aplicarem mesures contra la pobresa energètica, com a garantia de l’equitat i la igualtat d’oportunitats. Treballarem perquè el comerç de proximitat es consolidi com a element generador de riquesa  i ocupació. Apostarem per reactivar l’economia local impulsant l’ocupació d’acord amb els agents econòmics i socials. Impulsarem la cultura i l’esport com a transmissors de valors, tradicions i coneixement. Vetllarem pel medi ambient impulsant mesures que generin una Esplugues sostenible i ecològica. Estarem al costat dels joves en tot allò que necessitin, per ajudar-los a emancipar-se o per accedir a llocs de treball i al costat de la gent gran per acompanyar-los en les necessitats que comporta aquest estadi de la vida. Finalment, escoltarem la gent, hi dialogarem, sabrem interpretar les necessitats de cada moment i de cada dia, implicant-los a la vida municipal, perquè prenguin decisions sobre la seva ciutat, essent transparents i profundament respectuosos amb tothom.

És per això que diem PROU! Somiem una Esplugues diferent!

Photoshop

Lídia Ibáñez

Tot just ara es celebren els 25 anys d’aquest programa informàtic i el govern municipal ens demostra que n’és un especialista.

El fan servir habitualment per a maquillar el que no es fa o el que es fa malament i la revista El Pont n’és un bon testimoni.

El darrer treball fet amb Photoshop és el  “Pacte contra la pobresa”, que s’ha aprovat al Ple. Nosaltres hi hem votat en contra. És un pacte que no diu res, no proposa res nou, perpetua tòpics i les poques propostes que fa són un insult envers la gent que pateix limitacions alimentàries i energètiques. Eradicar la pobresa és molt més que signar un pacte que maquilla la mala gestió feta per la regidoria de Serveis Socials. Si fins ara l’Ajuntament d’Esplugues no s’ha adonat de la situació extrema en què es troben moltes famílies i és a partir del “Pacte” que actuarà, ens ha estat enganyant des de fa anys, a nosaltres i a la ciutadania. No cal anar a remolc del que passi a la nostra gent, hem de tenir un pressupost que deixi de banda coses supèrflues i que estigui ben dotat per atendre aquelles situacions que es generin diàriament, un pressupost sense cap limitació en aquest sentit. Un pressupost que generi solucions i que s’avanci als problemes. Un pressupost sincer i de marcat caire social, perquè el més valuós del nostre poble són les persones. Totes les persones, i volem que visquin  en una ciutat sana, lliure, compromesa i que no les deixa mai de banda, vinguin d’on vinguin, es diguin com es diguin, votin el que votin i faci el temps que faci que viuen a Esplugues. Sense paternalismes, sense fer caritat, simplement aplicant drets des de la igualtat. Drets de ciutadania que ens fan a tots i totes iguals

Hem proposat organitzar una jornada de treball amb les entitats relacionades amb el combat contra la pobresa i la marginació i les persones que estan dia a dia treballant-hi, per fer un veritable PLA per aplicar la propera legislatura i que comprometi noves actuacions i recursos per resoldre definitivament aquesta nafra.

Volem polítiques sense Photoshop, amb la cara neta, sense res a amagar.

Mesures anticrisi? Parlem-ne

Lídia Ibáñez

Haureu llegit les mesures que s’han pres, a nivell municipal per fer front a la crisi. Nosaltres considerem que tot això són mesures que, sigui quin sigui l’estat econòmic del país, i des d’una perspectiva d’esquerres, s’han de prendre sí o sí. Perquè és just que tothom tingui les mateixes oportunitats. És la justícia natural. I aquesta ha d’anar molt més enllà de la justícia legal, fins i tot si s’hi contraposa.

Així doncs, deixem de parlar de tarifació social, de bonificacions de l’IBI, de plans d’ocupació, d’increment de beques com a mesures anticrisi, perquè els beneficiaris d’aquestes accions ho són perquè els pertoca. I els pertoca en època de crisi o sense crisi. Un punt i apart és mereix el Pacte contra la Pobresa. Us animem a llegir-lo al web municipal. És un pacte buit, sense contingut, un brindis al sol però sense sol. No hi ha cap acció ni compromís. Una altra “mesura”, el banc d’aliments, que per cert està portat i treballat per entitats  que res tenen a veure amb l’Ajuntament, també ho contabilitza el govern municipal com una mesura contra la crisi. La mesura anticrisi  municipal seria tenir obert un menjador social on hi càpiga  tothom i on s’oferexi un plat calent i un espai d’acollida a tothom que ho necessiti.

Nosaltres entenem que la veritable mesura anticrisi és aquella que es pren i es basa en un sistema econòmic diferent i que posa a la pràctica un ajuntament valent, que va més enllà de la política del dia a dia. Les polítiques puntuals i excepcionals que es prenen quan ja hem fet tard poden ajudar a superar alguns obstacles però no ens ajudaran a construir l’Esplugues de demà. L’Ajuntament ha d’assumir el lideratge i tenir un rol actiu en la planificació del present i del futur del nostre municipi. En termes d’ocupació i teixit econòmic ha de donar suport al treball autònom, a l’ocupació dels joves i orientar i ajudar les persones desocupades, ajuts a les petites empreses i suport al comerç i als serveis. Quant a cohesió social, és imprescindible el suport integral a les famílies que ho passen malament i el suport a les entitats socials que juguen un paper cohesionador imprescindible, crear veritables xarxes de solidaritat i cooperació i adquirint un compromís efectiu amb el dret a l’habitatge garantit amb habitatges municipals .

No neguem que s’han anat fent petites accions, moltes vegades a empentes i fent patir més del compte els possibles beneficiaris dels ajuts. Cal ser més generós, estricte però generós en tots els sentits que pot tenir aquesta paraula. Hem de trencar amb el conformisme i l’endogàmia del passat i ser imaginatius i, sobretot, prioritzar objectius.

Pressupostos continuistes?

Lídia Ibáñez

Sí, i tant que sí. Tots els pressupostos d’aquesta legislatura han estat cuinats per l’equip de govern sense cap ingredient nou. S’han dedicat a les receptes de tota la vida sense plantejar-se que al bon gurmet, i la ciutadania d’Esplugues ho és, li agrada i necessita tastar coses diferents. És necessari innovar.

Els ingredients novedosos que s’han anat posant als pressupostos d’aquests darrers anys els ha posat el nostre grup municipal. Sense deixar de banda la bona cuina tradicional, hem anat afegint aquells punts i ingredients que han anat convertint els pressupostos de sempre en propostes novedoses, il·lusionants, diferents i que han beneficiat la nostra ciutadania.

Hem afegit la sal necessària perquè la tarifació social comenci a ser una realitat, el punt picant contra l’atur amb el pacte per l’ocupació, al qual hem aportat la majoria de propostes. El toc de pebre perquè la participació comenci a caminar pels nostres carrers en forma de pressupostos participatius, el raig d’oli d’oliva que suavitza la crueltat de la crisi ajudant les famílies amb necessitats econòmiques importants amb la subvenció de l’IBI, beneficiant-les amb les despeses escolars i extraescolars i en aquells casos necessaris en l’acompanyament integral que necessiten.

Un bon plat cuinat no té perquè forçosament ser car. La contenció de la despesa i l’abaratament i estalvi de diners públics també són una part important de la nostra cuina. Així doncs, en aquest menú hem fet estalviar a Esplugues, perquè la fira de la Festa Major ha estat a cost 0  per a l’Ajuntament, la subvenció que es donava als gestors del poliesportiu de la Plana (uns 200.000 euros anuals) deixarà de  donar-se en uns mesos ,i a més, aconseguim que tant els aturats com la gent jove puguin gaudir de fer esport a uns preus especials.

El 2015 però serà un any en què no haurem participat dels pressupostos; hem votat que no i per això no tenen cap d’aquests ingredients especials que els hi hem anat afegint al llarg de 3 anys. Potser trobareu que falta sal, o potser els en sobra, o alguna espècie, o fins i tot un toc de forn o de gratinat. Esperem, però, que el menú sigui digerible i que no se’ls cremi, perquè nosaltres, des de darrere del vidre de la cuina, seguirem alerta.

Ja ens hem cansat de fer el menú, anar a comprar, cuinar-lo, servir-lo i que se’l mengin els de sempre.

Per això, hem dit prou. Bon profit.

Treballant per Esplugues

Lídia Ibáñez

Estem contents de la feina que hem fet ICV-EUiA des d’Esplugues i des  del Parlament. Quan algú es preocupa per la seva ciutat i la seva gent, al final hi ha una recompensa. Fruit de l’assistència i implicació del regidor d’ICV Domingo Rodríguez al Consell Escolar de l’Institut Joaquim Blume d’Esplugues, el grup municipal comença a treballar en la direcció que els professionals descriuen. El Centre de Tecnificació Esportiva associat a l’Institut, la Generalitat, amb l’afany de retallar, el vol fer desaparèixer, vendre les instal·lacions i traslladar els esportistes a Sant Cugat.  Primer de tot, presentem una moció a l’Ajuntament instant al govern de la Generalitat a no portar a terme aquest desplaçament. Ens posem en contacte amb el nostre grup parlamentari i es desencadena tot un seguit de preguntes que acaben en una Proposta de Resolució aprovada per tots els grups a excepció de CiU i que passarà al Plenari amb possibilitats de prosperar.

Si prospera, voldrà dir que a Esplugues i a la comarca del Baix Llobregat seguirem gaudint d’un centre que ha estat i és un referent tant a nivell esportiu com educatiu. Un centre que ha acollit i acull tots aquells esportistes de la comarca que desenvolupen una activitat d’alt nivell i que, possiblement, si haguessin de desplaçar-se fins a Sant Cugat, ni el temps ni l’economia els ho permetrien.

Així doncs, podem assegurar que, ara mateix, més de 160 esportistes del Baix Llobregat poden gaudir d’aquestes serveis: l’Institut de Secundària, amb  22 anys  de funcionament i donant resposta educativa a centenars d’esportistes becats; la Residència Blume, amb més de 50 anys d’història, i el Centre de Tecnificació Esportiva, un projecte que permet compaginar la pràctica esportiva d’alt nivell amb la formació acadèmica.

Assegurem  que Esplugues segueix tenint unes bones instal·lacions d’ús públic per al gaudi dels nostres joves i la nostra gent i que aquestes instal·lacions no acabaran en mans d’algun constructor sense escrúpols per fer negoci, comprar-ho a bon preu i revendre-ho a un preu molt més elevat.

Estem doncs contents per la feina feta a Esplugues i agraïm  la feina feta pel nostre grup parlamentari i, en especial, pel diputat del Baix Llobregat Jaume Bosch.

I és que, com diu la frase: “La feina ben feta, no té fronteres”.

“Es busca” l’S del PSC

Lídia Ibáñez

Tot just acabem de passar la Festa Major amb la temàtica del Far West per commemorar els 50 anys d’Esplugues City. Segurament haureu vist pels carrers uns cartells que hem fet des d’ICV, en clau d’humor, sobre coses que “es busquen”, és a dir, que trobem a faltar a Esplugues. I no per ser en clau d’humor són menys certes. Una d’elles és el vessant socialista que hi ha al PSC. Al nostre grup ens sembla que han anat perdent el caire “socialista” que porten al seu nom. Entenem que un partit que es diu socialista ha de defensar i aplicar en les seves polítiques tot allò que té com a objectiu un sistema més just i igualitari fins arribar a l’eliminació de la pobresa donant a tothom les mateixes oportunitats. Parlarem només d’un aspecte: els menjadors socials.

Algú sap si a Esplugues tenim menjador social? Sabeu on es troba aquest menjador social? Els menjadors socials són un servei que ofereixen les administracions o les entitats socials sense afany lucratiu per a aquelles persones amb necessitats econòmiques i/o socials greus. Aquestes persones poden beneficiar-se d’aquest servei que els proporciona àpats elaborats amb garanties de sanitat i equilibri dietètic, gaudint així d’una alimentació mínima suficient i adequada en un espai que, a més, els ha de permetre fomentar les relacions socials en un ambient integrador. Sembla doncs que un govern socialista, com aparentment és el cas del d’Esplugues, hauria de procurar tenir aquest “centre” obert i publicitat, i que hauria d’estimular que totes aquelles persones que, per desgràcia, trobem al carrer i sabem que no tenen els mínims recursos per alimentar-se en fessin ús.

Però a Esplugues tenim un menjador “social” amagat, del qual l’any 2013 en van fer ús 17 usuaris amb un volum de 1.390 àpats anuals (vol dir que cada usuari ha dinat 81 dies dels 365 dies de l’any). També hi ha un servei “en bossa de plàstic”, format per  entrepà , aigua i fruita, que es dóna a aquelles persones que puntualment arriben per alguna via i que pel seu aspecte no es considera convenient que s’asseguin a menjar en un local amb subvenció pública.

El govern municipal no vol veure “pobres” a Esplugues, i això ho resol enviant-los fora, en lloc d’aplicar programes per a l’eradicació de la pobresa com hauria de fer algú que porta l’S de socialista al seu nom. Però aquest no és el seu model, com diu la regidora de Serveis Socials.

Crisi de valors

Lídia Ibáñez

A Esplugues estem pendents que es posin en marxa dos projectes de dues entitats que, mitjançant les seves proposicions, han obtingut el recolzament del Ple.

Un és la posada en marxa d’Horts Urbans. Des d’ICV-EUiA creiem imprescindible aquest projecte. A més de complir una funció social i una alimentació saludable, estarem aportant un petit gra de sorra per  fer més sostenible el nostre planeta. La sostenibilitat depèn de la diversitat i la diversitat és un combat ferm contra la fam.  La diversitat d’espècies i varietats  (durant el segle XX s’han destruït gairebé el 90% de varietats) farà que l’agricultura pugui fer front al canvi climàtic que estem patint. I és per això que és tan important fomentar l’agricultura familiar, els horts a la terrassa i els horts urbans. És la manera de mantenir la diversitat i d’educar els nostres infants per a ser ciutadans del món.

L’altre projecte que està pendent d’engegar és el Mercat de Pagès setmanal. Es tracta,  igual que a molts pobles del nostre entorn, que facilitem als pagesos de la zona un espai perquè ens puguin oferir els seus productes. Partim dels mateixos principis que amb els Horts Urbans: una alimentació saludable, productes de proximitat, foment de la diversitat agrícola, mantenint vives aquelles varietats tradicionals que no es poden trobar en l’agricultura comercial.

Aquests dos projectes, que no pretenen res més que intentar promocionar l’agricultura familiar, els integrem dins d’una visió política global. Volem canviar el món, volem un món millor, més just, solidari i que practiqui la fraternitat. Sabem que una part important de la població mundial pateix fam i no és degut a la manca d’aliments; pateix fam perquè no té accés als aliments, i no té accés als aliments degut a una crisi de valors. És una qüestió de voluntat política. El poder polític té els mitjans i la capacitat d’eradicar la fam, però no vol, prefereix invertir en rescatar els bancs i en comprar i mantenir armament militar.

Apliquem aquell lema sorgit de la cimera de Rio el 1992: “Pensa globalment, actua localment”. Posem en marxa ja els Horts Urbans i el Mercat de Pagès a Esplugues. No volem perdre més temps. Comencem a construir ja un món millor.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B