Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Articles d'ERC

Entre la sorpresa i la vergonya aliena

Jordi Figueras

En el darrer Ple de l’Ajuntament el PSC va presentar una proposta de modificació de crèdit espectacular. Resulta que han aflorat 1.200.000 euros del pressupost del 2014 i l’equip de govern, a dos mesos vista de les eleccions municipals, s’ho volen gastar bàsicament en més obres a la ciutat. Ningú entendrà que un ajuntament que presumeix de transparència i participació no intenti consensuar, amb temps i amb profunditat, una modificació tant elevada del pressupost d’inversions, sobretot quant  no té majoria absoluta.  Lluny del consens, el que s’ha plantejat ha estat una altre cosa, una mena de pluja d’idees induïda pel portaveu del PSC, a partir de propostes antigues, per condicionar el vot en la modificació d’un pressupost aprovat fa escassament 4 mesos.

És creïble dir que es destinen uns diners determinats a una obra pública sense una valoració tècnica prèvia? A Esplugues si, tot sembla creïble.  El que és increïble és no tenir prou pressupost per crear ocupació i no convocar cap reunió del Pacte per l’ocupació per trobar alternatives. Personalment no m’estranya  que en aquesta modificació de crèdit no hi hagi previsió de crear llocs de treball, ja que l’alcaldessa no ho va tenir en compte en l’àmbit de la  contractació de personal de substitució en la prorroga  del contracte de neteja de la ciutat, fet paradoxal a totes llums, per una banda invertir diners per que les empreses contractin gent i per una altre evitar que una empresa contractada per l’ajuntament hagi de contractar personal.

Els mercats municipals segueixen sense un pla de desenvolupament de futur que possibiliti la seva futura construcció. L’associació Sos Galgos ens demana   que l’ajuntament li cedeixi un terreny (un descampat a Ciutat Diagonal) per convertir-lo en una aula de natura i de treball amb els seus gossos llebrers i el govern del PSC no respon.

Es torna a posar en marxa el Pla Caufec però dels pisos públics de ca n’Oliveres sortejats fa anys ningú en sap res, com tampoc cap polític del PSC sembla saber res dels pisos socials.

Venen eleccions, l’ajuntament es torna sensible, presenta un pla contra la pobresa i acaba regalant flors a les entitats, per sort, venen eleccions i això pot canviar, esta a les nostres mans.

Un Pont de meravelles

Jordi Figueras

Si ens posem a analitzar els darrers números de la revista El Pont veurem com ha fet un canvi.  De cop i volta, la revista s’ha posat el vestit de campanya, tal i com fa cada cop que s’acosten eleccions municipals, augmentant la presència de l’alcaldessa en el recull fotogràfic i explicant les meravelles d’Esplugues, com de solidari és el nostre govern i com de bé que ho fa en tots els àmbits.

No sortiran les xifres reals de tot plegat, com la sistemàtica negativa a atorgar beques menjador a l’escola bressol El Sucre, o que el menjador social el tenim camuflat per evitar que sigui un reclam per a persones amb necessitats alimentaries. Tampoc ens explicaran la negativa a fer possible un mercat de pagès, horts urbans o un nou pla d’habitatge, propostes presentades davant del Ple per la ciutadania i aprovades pràcticament per unanimitat. Ens explicaran que ara Proa funciona, però no explicaran la raó de què abans no funcionés, ni que cedim el total control de la gestió. Ens cantaran les millores en Les Moreres, les obres a carrers i places, el favor que li fem a Duet sacrificant una pista poliesportiva per millorar unes instal·lacions que, malgrat la concessió, ens segueixen costant diners a tota la ciutadania. Ens diran que estalviarem molts diners en neteja i recollida d’escombreries, sense dir-nos que amb aquesta mesura l’empresa concessionària no contractarà persones per suplir baixes, augmentant la pressió sobre els treballadors o deixant barris, com Finestrelles,  sense neteja.  No diran res sobre la precària situació dels espais cedits a les entitats culturals i creuran que explicant-nos que amb la quantitat de verd que veiem ja tenim prou camp per pasturar.

No ens ha d’estranyar res del que diguin o facin, sempre han fet el mateix i consideren que la forma antiga de fer política és la bona.

Avui en dia la gent sabem que hi ha una altre forma possible de fer política, de dotar de transparència els ajuntaments, de donar servei a la ciutadania, d’apropar les decisions als mateixos electors obrint canals de decisió en els diversos consells de participació ciutadana. Tinguem paciència, que el maig ja s’acosta.

Estimar Esplugues

Jordi Figueras

L’any 2015 s’estrena a Esplugues amb un ambient polític força caldejat. S’ha fet un ple extraordinari, forçat pels grups de l’oposició, i l’equip de govern haurà de rectificar les decisions respecte a posar un tanatori al costat d’una residència geriàtrica a la plaça de la Constitució.

Però l’any 2015 també és un any d’eleccions municipals i ens arriben, com no, les campanyes institucionals lloant les benaurances de l’equip de govern. “Estimo Esplugues” es diu la campanya, una campanya que ressalta allò que diuen es fa bé i amaga el que es fa malament, com sempre. Podríem fixar-nos en qualsevol de les frases expressades, però jo prefereixo fixar-me en el que no diuen.

I resulta que no parlen dels equipaments culturals. No ens parlen de què els locals situats sota el camp de futbol arrosseguen problemes d’humitats, que els caríssims bucs d’assaig musical cauen a trossos sense que facin res.

No ens parlen de què falten locals de reunió o trobada per a les entitats culturals, ni que la burocràcia municipal ha convertit els convenis amb les entitats en una mena de subvenció anual, tractant a les entitats en conveni amb una visió paternalista lluny de l’exigència que es demana per justificar les subvencions.

Ens diuen que Esplugues ha rebut distincions per la transparència i la participació, però ningú diu que som un ajuntament tan transparent que amaguem informació dins la web o som incapaços d’informar el veïnat sobre si s’han de tallar desenes d’arbres per estar malalts o si cal mantenir-los.

En resum, el PSC acabarà el mandat 2011-2015 sense haver canviat res de la seva política habitual, una política que ens amaga que podríem destinar més recursos a les polítiques socials, que podríem col·laborar en la creació d’autocupació treballant conjuntament amb l’assemblea d’aturats o altres organitzacions similars. Estrenem el 2015  amb un PSC debilitat al govern i en campanya, que intentarà amagar les seves mancances i magnificar els seus èxits, i tot amb un sol objectiu, amagar que porten tants anys al govern que és necessari un canvi radical per garantir un ajuntament del segle XXI.

Convocats el 9 N. Ara és l’hora

Jordi Figueras

S’acosta el 9 de novembre. Aquest dia la ciutadania d’Esplugues està convocada per la Generalitat per respondre sobre si Catalunya ha de ser un estat i si aquest estat ha de ser independent. Potser a alguns no els hi acabi de fer el pes la forma de fer-nos la consulta, però és l’única forma possible que ens permet l’actual llei per preguntar a la gent sobre el futur polític del nostre país. Ja us podeu imaginar que des d’ERC demanem el doble sí. Un SÍ sobre si Catalunya ha de ser un estat i un altre SÍ sobre si Catalunya ha de ser un estat independent.

Som molts els que hem fet un llarg camí per arribar fins aquí. Hem omplert els carrers de Barcelona diverses vegades, ens hem donat la mà des de la Catalunya Nord fins al País Valencià, vàrem omplir la Diagonal i la Gran Via creant una immensa “V” amb els colors de la senyera. Tot això ho hem fet amb un sol objectiu, votar, votar per decidir el nostre futur col·lectiu.

I votarem, votarem quan ens convoqui la Generalitat, encara que no ens agradi gaire la convocatòria, encara que no li agradi a l’equip de govern del nostre ajuntament i malgrat els impediments que hi posarà el govern espanyol.  I malgrat impediments, obstacles o el fet de negar el nostre dret a decidir sobre el nostre futur, nosaltres, la gent, tampoc fallarem aquesta vegada, votarem i ho farem per poder votar en unes eleccions plebiscitàries definitives, el pas previ a la independència si així ho decideix la majoria del poble català.

Per tant, no ens quedem a casa veient com passen les coses, sortim, opinem, participem, treballem i lluitem un cop més amb tota la força i dignitat que siguem capaços de treure de dins nostre.

El que passi durant els propers mesos serà clau per al futur del nostre poble. No ens ho posaran fàcil, però res podran fer per aturar la voluntat majoritària de la ciutadania catalana. El dia 9, a Esplugues, votem independència.

Muts i a la gàbia?

Jordi Figueras

No recordo exactament si era a principis o a mitjans d’any quan, a l’Ajuntament, a la Junta de Portaveus, rebíem una sèrie de persones en representació dels encausats per les protestes contra el Pla Caufec, entre aquestes persones una de les seves advocades. Aquestes persones ens demanaven el suport de l’Ajuntament a la seva causa, la defensa dels encausats, per intentar alleugerir les demandes que la Fiscalia demanava per als imputats.

A la Junta de Portaveus, després de deliberar, i per unanimitat de tots els partits que l’integrem, vàrem decidir reafirmar-nos en la declaració institucional que el propi Ajuntament havia fet en el Ple de l’estiu de 2012, tot signant un document i compareixent davant de la fiscalia al costat dels imputats.

Dissortadament, passaven les setmanes, i els mesos, sense que es redactés el document i el signéssim. Finalment, després d’insistir-hi diverses vegades i de discutir alguna proposta de text, a principis de juliol vàrem signar el document de suport.

Un cop acabat l’agost m’interesso per si el document ha estat lliurat a les persones que varen venir a la Junta de Portaveus o a les advocades i es confirma la meva sospita que no s’ha lliurat el document, per tant, es pot interpretar que l’Ajuntament no ha volgut fer cap gest de suport envers els encausats. Ignoro les motivacions del representant del PSC-PSOE per mantenir aquesta tensió entre els contraris al Pla Caufec i l’Ajuntament. Ell ho sabrà i ell s’ho trobarà.

Aquesta és la forma de fer política d’aquells que ens volen muts i a la gàbia, sense poder opinar, sense poder votar, sense complir els compromisos que acordem els diferents partits politics amb la ciutadania.

És per aquesta raó que el dia 9 de novembre hem de votar, per poder forjar una nova societat en un nou país, també, des d’Esplugues.

Sempre els mateixos a favor dels mateixos

Jordi Figueras

Sembla ser que l’Ajuntament d’Esplugues, amb els vots del PP i del PSC, ha decidit aprovar la concessió del poliesportiu de La Plana a Duet Esplugues. Suposadament, aquesta revisió significarà una millora definitiva al poliesportiu, però serà així?
Des d’ERC afirmem que res ho indica, ni tant sols un document signat per tècnics municipals que afirmen que les deficiències que es detecten en el projecte, que va aprovar el PSC i el PP, s’han de corregir en el redactat definitiu.

Si mirem els antecedents ens trobem que Duet va ser l’empresa responsable del projecte de Les Moreres. Segons un gruixut informe tècnic, el projecte de Les Moreres estava mal redactat i va suposar una desviació en el cost final de les obres de més de tres milions d’euros, que l’Ajuntament va haver de pagar. Durant 7 anys, els problemes al pavelló del CEM La Plana han estat constants, problemes amb l’aigua, amb el manteniment de les instal·lacions, amb la ventilació de la piscina i amb la relació amb les entitats esportives; si hi sumem els incompliments del conveni amb l’Ajuntament, puc afirmar que era l’hora de forçar la negociació i revisió del conveni per garantir més eficiència. Però el PSC opina que la gestió de Duet és magnifica, que els diners perduts no tenen importància i que hem de facilitar les coses a Duet, que tots ens equivoquem i tenim dret a segones oportunitats. Dissortadament, aquestes segones oportunitats no s’han donat a les persones que han perdut el seu lloc de treball a Proa, pressumptament per equivocar-se. És xocant que l’actitud dels responsables municipals dels socialistes no tinguin la mateixa reacció amb les persones que amb les empreses.

Començarem, doncs, aquest setembre com a recta final de moltes coses importants. L’onze de setembre ens veurem fent la Via Catalana  a Barcelona i començarà la campanya pel referèndum, després d’una Festa Major que, de ben segur, ens servirà per encarar els reptes amb molta força.

Pressupostos en solitari?

Jordi Figueras

En el Ple del mes de novembre es van aprovar els pressupostos de 2015. El grup socialista deu estar feliç, s’han avançat un mes en la seva aprovació i és l’ocasió en què menys han hagut de discutir amb la resta de partits. Els han aprovat aprofitant l’abstenció d’un regidor que va abandonar el seu grup municipal i, per tant, que no ha de retre comptes a ningú del seu posicionament. La resta de partits hi hem votat en contra, alguns per primera vegada en tres anys. Durant el Ple es van atrevir a acusar els partits de l’oposició de no haver fet aportacions als seus pressupostos.  Des d’ERC vàrem apuntar que les propostes les havíem fet al llarg de l’any, amb la proposta de definir el futur dels mercats o d’elaboració d’un pla d’habitatge que contempli l’habitatge social.  Entenem que aquests debats, els debats de futur, no interessen a un equip de govern acostumat a deixar poc espai de decisió a la resta de formacions polítiques i que ni tant sols consulta a les Associacions de Veïns i Veïnes.

Els nous pressupostos són de fi de mandat, no aborden futures inversions claus per a la ciutat, mercats, polígons industrials, auditori, la ciutat de les persones, les polítiques sobre el futur dels nostres joves o la nostra gent gran, abordar el problema de l’accés a l’habitatge, la gestió dels  grans contractes de servei o el model de gestió de les actuals infraestructures, es limiten a refer carrers tot esperant un any 2015 d’eleccions municipals. Resumeixen els quatre anys anteriors, uns anys on no hem tingut un Pla d’Actuació Municipal, guia dels objectius del govern a Esplugues; uns anys, doncs, d’indefinició, de clarors i obscuritats en què el PSC ha aprofitat per afermar el seu model de ciutat elitista allunyat d’una realitat espluguina formada per una pluralitat de persones convivint en un espai territorial massa petit com per mantenir diferències entre els barris i la seva gent.

Però arriba Nadal, festes on es barreja la il·lusió i els desitjos d’un món millor. Fem-ho possible.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B