Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Esplugues comença a treballar per un pacte per la Convivència i el Civisme

L’Ajuntament ha iniciat un procés participatiu amb la ciutadania per elaborar un document que es vol aprovar enguany amb el màxim consens

14 de març del 2017

Dilluns 13 de març es va celebrar a l’Espai Baronda la primera sessió de treball oberta a la ciutadania per iniciar el procés d’elaboració del document marc, que respon a una de les mesures incloses al Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2016-2019 per fer d’Esplugues una ciutat basada en la convivència democràtica. L’Ajuntament impulsa el Pacte per la Convivència i el Civisme per definir l’articulació de polítiques públiques per promoure, defensar i garantir els drets fonamentals de la ciutadania.

A la trobada, les persones assistents van assenyalar, entre d'altres temes, la tinença responsable de gossos, l'us correcte dels contenidors de reciclatge i papereres o el respecte al descans veïnal com a punts de partida per millorar la convivència a Esplugues.

El Pacte per la Convivència i el Civisme esdevindrà un pacte amb el món associatiu i la ciutadania que ha de servir per fomentar les actuacions orientades a la millora de la convivència, la promoció del civisme, la cooperació, la corresponsabilitat, la solidaritat i la participació ciutadana. En definitiva, es vol garantir la convivència veïnal i preservar la cohesió social perquè ningú pugui ser discriminat o vegi vulnerats els seus drets socials.

L’Ajuntament compta amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona per realitzar una anàlisi compartida per a la definició del Pacte pel Civisme i la Convivència i elaborar el document final de manera participativa, per tal d’aconseguir l’adhesió al Pacte de la ciutadania i les entitats. L’empresa Neòpolis Consultoria Sociopolítica és qui està realitzant la diagnosi prèvia.

Ara s’està realitzant la tasca de diagnosi prèvia amb la col·laboració de professionals experts en la matèria i del teixit social per adquirir una visió sobre l’estat de la convivència, el civisme i la no discriminació a la ciutat i elaborar propostes de millora.

A l’hora d’elaborar el document del pacte, caldrà tenir en compte les línies d'actuació establertes en el PAM:

. Fomentar la convivència veïnal, preservant la cohesió social a fi d'erradicar la discriminació o vulneració dels drets fonamentals de cada persona.

· Fomentar la conducta cívica de la ciutadania i els valors de la solidaritat, el respecte a l'espai públic, la neteja i la tranquil·litat.

· Fomentar la participació i la implicació ciutadana en les polítiques municipals, a fi de promoure la qualitat democràtica i el bon govern.

De la mateixa manera, s’hauran de complir els objectius de fer visible i comunicar a la ciutadania les actuacions que faci el consistori per promoure la convivència, així com, el sentit cívic implícit en aquestes actuacions; generar identitat col·lectiva, sentit de pertinença envers el municipi i corresponsabilitat en el foment de l'ús dels espais públics i el respecte per l'entorn urbà; fomentar el diàleg, el coneixement i l'intercanvi entre ciutadans i ciutadanes que pensen, actuen i expressen necessitats diferents en una societat cada cop més diversa; dotar a la ciutadania de les eines i recursos formatius que facilitin la gestió de conflictes; i potenciar els espais públics de socialització existents a la ciutat i dotar-los de major valor d'ús i accessibilitat.

Properes sessions participatives

És previst que els dies 21 i 23 de març, a les 7 de la tarda, se celebrin dues noves sessions participatives (dia 21 a l’Escola Can Vidalet i dia 23 al Casal de Cultura Robert Brillas), i el 28 de març al matí es presenti al consistori municipal i es realitzi a l’Espai Baronda un taller amb treballadors i treballadores municipals que puguin estar implicats en l’àmbit de la convivència i el civisme.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B