Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Troben un projectil d'artilleria de la Guerra Civil a una antiga fàbrica d'Esplugues

Els Tedax dels Mossos van retirar la munició per a la seva posterior destrucció // L’artefacte, d’uns 70 mm i calibre 7,5, s’ubicaria temporalment al 25-26 de gener de 1939
Troben un projectil d'artilleria de la Guerra Civil a una antiga fàbrica d'Esplugues

Imatge dels Mossos d'Esquadra

30 de juny del 2022

Unes obres en l’interior del recinte d’una antiga fàbrica a l’avinguda del Baix Llobregat, al terme municipal d’Esplugues de Llobregat, van deixar al descobert dimecres a la tarda un antic projectil d’artilleria de la Guerra Civil. L’artefacte va veure la llum més de 80 anys després, quan una petita retroexcavadora feia moviments de terra.

La munició, encara amb càrrega explosiva, va ser retirada pells TEDAX dels Mossos d’Esquadra per a la seva posterior destrucció controlada, sense que suposés cap perill per a la població.

El projectil d’artilleria, que podria correspondre al calibre de 7,5, s’ubicaria temporalment al voltant dels dies 25-26 de gener de 1939, moment de l’entrada de les tropes franquistes a l’àrea de Barcelona. Esplugues era aleshores una de les ubicacions estratègiques per la defensa de la capital catalana que va acabar caient sense quasi resistència. La posició estratègica d'Esplugues va fer que la ciutat fos atacada per les tropes franquistes, que fos per elles un important enclavament a batre, i que es lliurés un combat a El Pont d’Esplugues.

En el lloc concret on s’ha trobat el projectil, explica l’historiador Jordi Amigó, l’exèrcit republicà havia instal·lat unes bateries. L’artefacte trobat correspondria, però, per les seves característiques al bàndol franquista i buscava, precisament, desactivar aquestes defenses instal·lades al barri de La Plana.

El 25 i 26 de gener de 1939

El 25 de gener a migdia les tres divisions del Cuerpo de Ejército Marroquí (números 13, 105 i 50) dominaven la riba dreta del Llobregat des del pont de Carles III a Molins de Rei fins al Delta. A quarts de quatre d’aquell dia de gener, les tres divisions van travessar el riu per diversos indrets amb la resistència de les restes del XV CE (Cos d’Exèrcit), dirigit des del cim de Sant Pere Màrtir. La 13a Divisió va ocupar a la tarda Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, el cim de Sant Pere Màrtir i el Raval d’Esplugues. Entrada la nit, algunes unitats de les divisions de la 105 i 50 van establir un cap de pont al Delta i una companyia va arribar fins a l’Ajuntament de l’Hospitalet.

A primera hora del matí del 26 de gener, la progressió de les tropes franquistes cap a Barcelona s’atura al Pont d’Esplugues, on una secció del 125è Batalló de Metralladores, des del campanar, al pont i a la riba esquerra del torrent, va fer front a les unitats de la 105a Divisió, que pujaven per la carretera de Cornellà, i als efectius de la 4a Bandera de la Legió de la 13a Divisió. Aquestes divisions van tallar la retirada als republicans per les carreteres de Collblanc i Pedralbes. Es produïren 16 baixes mortals: 10 soldats republicans, 5 franquistes i una dona civil.  És el darrer dels episodis de resistència armada per defensar Barcelona.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B