Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Sis anys liderant la transparència

L’Ajuntament d’Esplugues és l’únic de Catalunya que ha assolit tots els anys el 100% dels requisits marcats per la Universitat Autònoma de Barcelona en matèria d’informació transparent al web municipal

14 de març de 2019

Per sisè any consecutiu, l’Ajuntament d’Esplugues ha rebut el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local, que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a les administracions públiques que compleixen, a través dels seus webs, la majoria de requisits establerts pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP).

Esplugues és l’únic municipi català que ha obtingut aquest reconeixement durant les sis edicions, i que a més ho ha fet sempre amb el compliment del 100% dels indicadors marcats per la LPCCP. I així es va posar de manifest a l’acte de lliurament del Segell Infoparticipa 2018, que ha tingut lloc el 13 de març a la sala d’actes del Rectorat de la UAB. En rebre el guardó, l’alcaldessa, Pilar Díaz, va destacar “la gran voluntat per fer transparent tota la gestió municipal i d’impulsar eines per a la participació ciutadana, així com l’enorme esforç que hi ha darrera la consecució d’aquest reconeixement, com ho demostra que cap altre dels 947 ajuntaments catalans ha obtingut el segell en totes les edicions i que no arriben al centenar els que ho han aconseguit enguany”.

En aquesta edició han estat 98 ajuntaments els que han obtingut la certificació –poc més d’un 10% dels ajuntaments catalans–, dels quals només 32 ho han fet amb el 100% d’indicadors positius.

Web municipal, 100% transparent


Els indicadors del LPCCP per avaluar la informació publicada als webs municipals, que la de l’Ajuntament d’Esplugues (www.esplugues.cat) compleix al 100%, responen a cinc grans qüestions:

• Qui són els representants polítics: retribucions de tots els representants, declaracions d’activitats i béns, dades de contacte, agenda de l’alcaldessa...

• Com es gestionen els recursos col·lectius: informació de la composició i dels acords dels plens i de la junta de govern, del Pla d’Actuació Municipal, organigrama complet tècnic i polític...

• Com es gestionen els recursos econòmics: totes les dades del pressupost municipal, contractes i proveïdors, inventari general... En aquest sentit, l’Ajuntament d’Esplugues va posar en marxa l’any passat un Portal Obert (https://portalobert.esplugues.cat/presupuestos/resumen/2018) amb informació molt visual i clarificadora sobre el pressupost, els càrrecs electes i altres xifres d’interès.

• Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos: notícies i opinions de govern i oposició, dades de població, d’equipaments, activitats municipals i ciutadanes...

• Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana: informació del reglament de participació, queixes i suggeriments... En aquest sentit, destaca la implantació del portal Esplugues Participa (https://espluguesparticipa.diba.cat), eina que permet gestionar trobades, debats i propostes de la ciutadania amb la finalitat d’implicar-la en el procés de presa de decisions de l’administració.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B