Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Quatre dones defensores dels drets humans visiten Esplugues per explicar les seves lluites

5 d'octubre del 2017

Les històries reivindicatives explicades en primera persona tenen una gran força, i més encara si se centren en els drets humans. Fa cinc anys que el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans dóna l’oportunitat a diversos municipis de Catalunya de conèixer de primera mà les experiències d’activistes d’arreu del món. A Esplugues, l’acte principal ha estat, com cada any, la xerrada i col·loqui amb l’alumnat dels instituts, que s'ha celebrat aquest matí.

Hi han participat quatre activistes: Diana Avella, artista de hip hop colombiana que treballa per la defensa de les vides de les dones a Bogotà i en l’àmbit rural, ha parlat contra "els que expressen l'odi a les xarxes socials" i ha dit que "els valents perdonen i segueixen treballant per la pau". Avella ha interpretat diverses cançons reivindicatives, com Tres Mujeres, una celebració de l'esforç per fer arribar els llibres i la cultura a tothom de "tres dones guerreres que lluiten amb art, fe i resistència". L'activista ha agraït l'oportunitat de parlar als joves estudiants de drets humans en "una conferència que desgraciadament no es fa a Colòmbia".

L'advocada Wafae Charaf, de l’Associació Marroquina de Drets Humans i activista del Moviment 20 de Febrer, que planteja reformes polítiques i constitucionals al Marroc, on ha patit la repressió del Govern. Charaf ha explicat que el seu compromís l'ha dut a passar per un segrest, un psiquiàtric on la volien fer passar per boja i dos anys d'empresonament, però que tot plegat només li ha donat més forces, perquè ha sentit el suport de persones d'arreu del món. "Visca la solidaritat internacional i visca el futur!", ha dit, assenyalant als joves que "vosaltres sou el futur".

La brasilera Valdênia Paulino, que lluita contra la pobresa, l’exclusió social i la repressió policial als barris més marginals de Brasil. Paulino ha parlat de les injustícies del "sistema neoliberal i capitalista on uns pocs tenen molt i molts no tenen res" i ha assegurat que "hi ha una passivitat" davant les desigualtats "que hem de gestionar".

Aisha Altubuly, defensora dels drets de les dones a Líbia des de l’organització Together We Build, per a la transició democràtica a aquest país nordafricà, ha explicat que és activista des dels 14 anys i que, en aquell moment, "no tenia experiència sobre política o drets humans, només volia contribuir". A poc a poc, va anar aprenent amb l'ONG on col·laborava i ara té clar que "l'activisme no té edat, tothom hi pot participar".

Entre les intervencions de les quatre dones també hi ha hagut l'actuació del grup activista de rap Malamara, amb temes com Vivir para trabajar o trabajar para vivir i El poder de la palabra.

A més de la presentació als estudiants, a Esplugues es podran veure dues exposicions fins al 27 d'octubre a la Biblioteca Pare Miquel Índia, habitatge i dignitat, de la Fundación Vicente Ferrer, i la mostra de fotografies Paraules Descalces. Dones fent Pau, del fotògraf Dani Lagarto Fernández, organitzada per l’Institut Català Internacional per la Pau. El dijous 19, s'hi farà una visita guiada.

La iniciativa Ciutats Defensores dels Drets Humans és un impuls de 15 municipis catalans, entre els que es compta Esplugues, i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau.

Aquí podeu veure la galeria d'imatges de l'acte: Ciutats Defensores dels Drets Humans 2017

Aquí teniu el programa Latituds del Canal 33 dedicat al projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans:

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B