Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

200 alumnes participen aquest curs en el Projecte d'Acompanyament Educatiu

Els tallers de reforç escolar de primària i secundària es consoliden en el Projecte d'Acompanyament Educatiu

29 de juny del 2018

El curs escolar 2015-2016 es va detectar que la prioritat compartida dels centres educatius d'Esplugues era la necessitat d’impulsar tallers de reforç escolar i d'acompanyament educatiu, tant per a l’alumnat de primària com pel de secundària. Per donar resposta a aquesta necessitat, es va iniciar un projecte d’acompanyament educatiu a primària (el darrer trimestre del curs 2015-2016 i durant el curs 2016-2017) i a secundària (els estius dels anys 2016 i 2017). Aquest curs 2017-18 el projecte s'ha consolidat, ampliant el nombre de centres i d'alumnes, i donat lloc a un Projecte d’Acompanyament Educatiu amb protocols propis i coordinat per una Comissió d’Acompanyament Educatiu. La Comissió està integrada per membres de l'Ajuntament, del Servei Educatiu (Generalitat de Catalunya), dels centres educatius i de les entitats de lleure que dinamitzen els grups, com l'Esplai Espurnes, l'Esplai Pubilla Casas i la Fundació Pere Tarrés, entitats arrelades al territori i de referència per als centres educatius de la ciutat.

El projecte d’Acompanyament educatiu és una acció educativa, realitzada en horari extraescolar, per ajudar l’alumnat amb dificultats en el seu procés d’aprenentatge, a adquirir hàbits i tècniques d’organització i d’estudi, afavorir una actitud positiva vers l‘aprenentatge, col·laborar en l’assoliment de les competències bàsiques i promoure l’ús de la llengua catalana com a instrument per a la comunicació, l’aprenentatge i la cohesió social.
Actualment el projecte es duu a terme a 12 centres educatius d'Esplugues (8 de primària, escoles Gras i Soler, Matilde Orduña, Can Vidalet, Joan Maragall, Lola Anglada, Prat de la Riba, Folch i Torres, Isidre Martí, i 4 de secundària, els instituts Severo Ochoa, Joanot Martorell, La Mallola i l'Escola Utmar. A finals d'estiu hauran participat en aquesta edició del projecte uns 200 alumnes.

Seguiment i avaluació del projecte

Tant l'alumnat com les famílies, els centres educatius i l'equip de persones monitores han fet una valoració general molt positiva de les activitats de reforç del curs 2017-18, que han aportat millores en el rendiment acadèmic, la convivència al centre i l'interès i motivació per l'aprenentatge. També s'ha observat una millora de l'autoestima de l'alumnat.

A finals de maig es va fer la festa de cloenda del projecte, tot i que, durant el mes de juliol, també es faran accions d'acompanyament: el Projecte Educatiu d'Entorn i Joves.cat, que, junts, comptaran amb 60 participants en les activitats que es realitzaran a l'institut Joanot Martorell.

El Projecte Educatiu d'Entorn d'estiu, que es farà durant dues hores al dia de dilluns a dijous, és un programa d'acompanyament educatiu per a joves derivats del centre educatiu Utmar i dels tres instituts: Severo Ochoa, Joanot Martorell i La Mallola. L'alumnat aprendrà tècniques d'estudi, repassarà les matèries en què tingui més dificultats i prepararà els exàmens de recuperació de setembre.

Joves.cat, que es va iniciar el 2017, és un projecte educatiu d'immersió lingüística en català per a joves nouvinguts que reben una preparació abans d'incorporar-se al pròxim curs escolar, donant-los d'habilitats en el llenguatge i en l'entorn social.

Crear una xarxa educativa

La inversió total del Projecte d'Acompanyament Educatiu, incloent-hi els tallers de reforç educatiu a l'estiu, és d'uns 14.000 euros entre l'Ajuntament d'Esplugues i el departament d'Ensenyament de la Generalitat.

El Projecte d'Acompanyament Educatiu forma part del Pla Educatiu d'Entorn (PEE), una proposta educativa elaborada entre el Departament d’Ensenyament de la Generalitat i l’Ajuntament, amb el suport, la col·laboració i la implicació dels centres educatius i els agents socials i educatius de la ciutat. La seva missió és crear una xarxa educativa que doni una resposta global, integral i eficaç als reptes educatius, per tal de garantir l’èxit educatiu per a tot l’alumnat en totes les dimensions: personal, acadèmica, social i laboral. Les accions educatives van adreçades a infants i joves de 0 a 18 anys, amb especial atenció als sectors socials més fràgils i vulnerables.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B