Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Crònica Ple gener: Primer pas per a la remodelació de la zona sud de Can Clota

Una zona industrial en desús es convertirà en residencial i es guanyaran noves zones verdes, vials, equipaments i habitatge de protecció oficial

25 de gener del 2019

En la sessió del primer ple ordinari de l’any, celebrat el dimecres 23 de gener, s’ha aprovat inicialment la modificació puntual del Pla General Metropolità a l’àmbit sud del barri de Can Clota, amb l’objectiu de reordenar les parcel·les industrials situades al sud d’aquest barri, on s’ubiquen els laboratoris CETIR i l’antiga indústria farmacèutica Bristol-Myers Squibb a fi i efecte de mantenir una part de l’edificació existent i transformar una altra part, assignant usos residencials més coherents amb l’entorn construït de la ciutat. Hi han votat a favor PSC, ERC, PP, PDeCAT i Canviem Esplugues, s’han abstingut Cs i CUP, ha votat en contra ICV, mentre que el regidor no adscrit Albert Comellas no ha votat.

Amb aquesta ordenació el barri de Can Clota guanyarà espais de zona verda, espais d’equipaments, es facilitarà la construcció de 166 habitatges, dels quals 50 seran en règim de protecció oficial. A la vegada s’ampliarà el carrer de l’Oriol, que en un futur serà de 18 metres (enlloc dels 9 m. actuals) i permetrà una millor connexió d’aquesta zona amb el Parc de la Solidaritat, a l’Est de l’àmbit de la modificació.

En el torn dels posicionaments dels diferents grups, el portaveu del PSC, Eduard Sanz, ha remarcat que l’objectiu de la modificació és “facilitar la transformació d’una zona del barri de Can Clota que actualment és industrial i que porta molts anys en desús”, en un barri que per les seves dimensions és eminentment residencial, i en una zona on hi ha properes les escoles Prat de la Riba i Marta Mata i adjacent a una zona industrial. Sanz ha afegit que “la idea és consolidar i acabar el barri i donar-li una continuïtat d’ús principalment residencial” i que “és una bona proposta, una bona ordenació que beneficiarà el barri”.

Julio Roldán, portaveu de Ciutadans, ha explicat l’abstenció tot dient que és una reordenació “necessària” i que el que aconsegueix l’Ajuntament a canvi, "ens permetrà ampliar en equipaments públics igual que els habitatges socials”, però ha dit que tenen alguns dubtes i que com es planteja “pensem que es podria haver reordenat d’una altra manera”; ha afegit que “esperem a l’aprovació provisional per posicionar el nostre vot. Ara mateix és abstenció”.

El portaveu d’ERC, Oriol Torras, ha dit que en la reflexió que van fer al seu grup els hi plantejava aspectes positius i altres negatius, i que finalment consideren que “és una oportunitat per reordenar una zona que li fa falta i que altrament està en una situació que tampoc s’hi està fent gaire res de millor”.

En representació del PP, Mercè Haro ha votat a favor “per tots els beneficis” per a la ciutat que comporta la modificació del PGM.

La portaveu d’ICV, Estefania Zafra, ha manifestat que “no estem gens d’acord en la construcció d’un edifici de planta baixa més 7, tot i que esperem canviar el nostre sentit de vot en les properes propostes si els pisos de protecció oficial de titularitat municipal canvien de règim general a règim especial”.

El portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), Santi Siquier, ha dit que “ara sí que cal atendre aquesta proposta a iniciativa privada, que es gesta el 2014” i ha afegit que “la nova proposta satisfà en bona mesura les expectatives i exigències d’aquesta corporació”, fent referència entre d’altres a l’ampliació d’algun vial i al 30% d’habitatges que es destinaran a “protecció pública protegida a diferents nivells”.

La portaveu de la CUP, Anna Coll, ha explicat que la modificació del PGM “ens plantejava certs dubtes, entre d’altres coses perquè no s’aprofita el replantejament de la zona per introduir noves places d’aparcament en el subsòl que ajudarien a resoldre el problema que hi ha en aquest tema a la zona”.

Julián Carrasco, portaveu de Canviem Esplugues, ha manifestat que aquest dictamen té aspectes negatius com ara “l’edifici singular de 7 plantes que creiem que l’impacte visual que potser no agradarà”, així com també aspectes positius perquè és “una oportunitat per a una zona degradada”, on hi ha un solar amb “una indústria que porta dues dècades tancada, sense activitat i abandonada”, per tant “es farà una actuació amb zones verdes, ampliació del carrer Oriol, podrem fer equipaments i habitatge social en el 30% dels habitatges que dependrà de l’Ajuntament que puguin ser de lloguer social”.

El regidor no adscrit Albert Comellas no s’ha posicionat en aquest punt.

Moció sobre el cos de Bombers

S’ha aprovat per unanimitat la moció del PSC -que també ha subscrit el PDeCAT- que proposa sol·licitar la millora de les condicions laborals del cos de Bombers de la Generalitat.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B