Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Pilar Díaz: “Se'ns ha anat un home bo”

La Sala de Plens ha acollit la capella ardent de l'exalcalde Lorenzo Palacín

13 d'abril de 2022

La Sala de Plens de l'Ajuntament d'Esplugues ha acolit aquest dimecres la capella ardent de qui va ser alcalde del municipi des del 1998 al 2006, Lorenzo Palacín, que va morir diumenge passat als 88 anys. Durant tot el matí han passat per l'Ajuntament centenars de persones per acomiadar-se'n. Abans d'obrir les portes, l'espai ha acollit un recordatori de l'edil, on hi han assistit membres de la corporació i familiars.

"Se'ns ha anat un home bo", ha dit l'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, que ha recordat l'acció del govern de l'edil, que va suposar la segona transformació d'Esplugues, així com l'afany en la millora de les polítiques d'educació. L'alcaldessa ha recordat també el Lorenzo Palacín de la lluita per la democràcia des de la clandestinitat a l'època del franquisme; el referent sindical. “Va ser un alcalde a peu de carrer”, ha dit l'alcaldessa que ha recordat que quan el va rellevar li va dir: “M'has deixat el llistó molt alt". "Avui t'ho torno a dir”, ha manifestat abans de deixar la vara de comandament a sobre del fèretre, que ha presidit la Sala de Plens.

En nom dels familiars ha pres la paraula la filla de l'edil, Mabel Palacín, que ha agraït les mostres d'afecte de tots aquests dies. "El meu pare s'ha pogut dedicar a la gent, que era el que li agradava", ha assenyalat.

Representants del món local

A la capella ardent han acudit també veïnes i veins, antics col·laboradors, així com una àmplia representació de dirigents polítics, encapçalada per l'expresident de la Generalitat José Montilla. A més, han assistit, entre d'altres, les alcaldesses de Sant Joan Despí, Belén García; de Castelldefels, Maria Miranda, i de Sant Andreu de la Barca, Ana Alba; els alcaldes de Sant Just, Joan Basagañas; de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Camino, i d'Abrera, Jesús Naharro; així com el senador Antoni Poveda , la diputada al Parlament Rocío García i diversos exalcaldes de la comarca.

Lorenzo Palacín, nascut el 1934 a Berlanga del Duero (Sòria), va entrar com a membre del consistori el 1980, l'any següent de les primeres eleccions democràtiques, després de la dimissió del regidor José Alonso Puertas.

El 1983, quan el PSC va obtenir la primera majoria absoluta, va ocupar l'àrea d'Ensenyament, Cultura, Esports i Joventut. Després dels comicis del 1987, va ser nomenat primer tinent d'alcalde, càrrec que va mantenir fins al 1998, quan va rellevar Antoni Pérez a l'alcaldia.

Lorenzo Palacín va guanyar amb el PSC les eleccions del 1999 i el 2003 per majoria absoluta. El 2006 va renunciar al càrrec d'alcalde a favor de Pilar Díaz, l'actual alcaldessa.

De caràcter proper, durant els seus mandats Esplugues va continuar i va iniciar projectes de gran transformació, com ara la urbanització del Torrent d'en Farré o totes les actuacions vinculades al Trambaix. Si bé, l'educació, el foment i la universalització com a foment de la igualtat, va ser una de les seves prioritats.

L'Ajuntament d'Esplugues va decretar dos dies de dol, període en què les banderes de la Casa Consistorial onegen a mig pal.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B