Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Esplugues obté, per tercer any consecutiu, el segell de transparència Infoparticipa al 100%

És un dels dos municipis catalans que assoleix la totalitat dels indicadors de transparència establerts per la Universitat Autònoma de Barcelona durant les tres edicions del guardó

21 d'abril del 2016

Esplugues va rebre ahir, dimecres 20, el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local, per tercer any consecutiu. Es tracta d’un distintiu creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, que avalua els webs municipals. Els resultats es publiquen al Mapa Infoparticipa.

L'Ajuntament d'Esplugues és un dels 25 municipis catalans que han obtingut el segell amb el 100%, és a dir, que les seves pàgines web compleixen els 52 indicadors d'enguany. Només dos municipis catalans han assolit la totalitat d'indicadors durant les tres edicions dels guardons: Esplugues i Sant Feliu de Llobregat.

Els guardons de la tercera edició del Segell Infoparticipa 2015 es van lliurar a Barcelona a El Born Centre Cultural (Sala Moragues), en el marc d'una jornada sobre la transversalitat de la transparència organitzada conjuntament amb l'Oficina Antifrau de Catalunya. Durant el transcurs de l'acte, Marta Corcoy, periodista investigadora de l'LPCCP de la UAB, va fer un repàs dels principals defectes en els continguts i la comunicació de les pàgines web municipals, que, segons l'LPCCP, haurien de ser clares i entenedores de cara a informar la ciutadania de totes les activitats de l'administració política. "El periodisme ha d'entrar a les webs municipals. Sense periodisme no hi podrà haver bona informació", va dir.

Més indicadors, més transparència

El nombre d'indicadors s'ha ampliat aquest any i s'ha adaptat als paràmetres de la Llei de Transparència accés a la informació pública i bon govern, que va entrar en vigor a Catalunya l’1 de gener de 2016. Els aspectes avaluats giren al voltant de cinc àrees: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com gestionen els recursos econòmics (pressupostos, salaris, contractacions, subvencions...), com informen de la seva gestió i quines eines de participació proporcionen.

Victòria Camps, catedràtica emèrita de la UAB, és la presidenta del Consell Certificador del Laboratori, l’organisme creat en aquesta tercera edició per certificar els guardons del Segell Infoparticipa. "Com a estudiosa d'ètica, sé que la llei no és garantia de què les coses funcionin millor", va dir, fent referència a la nova Llei de Transparència. "Hi ha d'haver una voluntat i cal anar adquirint una manera de ser diferent", va assenyalar. Per a la filòsofa, "La publicitat és una condició necessària de la política", ja que "La política que no es pot fer pública és sospitosa". "Avui, de la publicitat en diem transparència". Camps va concloure la seva intervenció assegurant que "la informació és la base de la participació democràtica i la transparència és un camí per generar confiança, un camí que ens pot dur cap a una societat més deliberativa".

Segell Infoparticipa


AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B