Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Mor l’escultor Xavier Corberó

25 d'abril del 2017

L’escultor Xavier Corberó (1935-2017) va morir la nit de diumenge 23 d’abril. L’artista barceloní, que va viure llargues temporades a Nova York, va construir la seva més gran obra a Esplugues, al carrer de l’Església: una edificació onírica d’inspiració mediterrània que va ser habitatge, taller i residència d’artistes.

Des del 1968, treballava en el creixement d’aquesta obra plena d’espais lluminosos, arcs, patis i subterranis. Mesclada amb la vegetació local, acollia tan visitants internacionals com algunes de les seves escultures abstractes, grans pedres apilades i treballades que suggereixen la incidència de la mà humana sobre una natura que ens sobrepassa.

A Esplugues s’hi troben diverses escultures seves: Samurai al parc Pou d'en Félix, La família als Jardins de Can Tinturé, Font Barcelona als Jardins Pons i Termes i Trobada, a la plaça Montserrat Roig.

Format a l’Escola Massana de Barcelona i a la Central School of Arts and Crafts de Londres, les seves escultures s’han exposat a Alemanya, Estats Units i Japó i la seva obra es pot trobar al MoMA, l'Stedlijk, el Victoria & Albert Museum o el Macba.

La seva vinculació amb Esplugues el va dur a dissenyar els guardons escultòrics Premi Pont. A més, el 1983 l’Ajuntament d’Esplugues el va distingir amb la Medalla d’Or de la ciutat. També va rebre la Creu de Sant Jordi del Govern de Catalunya l’any 1992, va dissenyar les medalles olímpiques i va assessorar l’Ajuntament de Barcelona en l’adquisició d’escultures per a la via pública.

Corberó era un dels darrers artistes bohemis, que podia narrar de primera mà anècdotes compartides amb els seus amics Gala i Dalí, amb Man Ray, Marcel Duchamp, Max Ernst, Roberto Matta o Joan Manuel Serrat, entre d'altres.

Xavier Corberó al seu estudi 2016

Xavier Corberó al seu estudi 2016

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B