Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Més comunitat i menys fàrmacs

Ajuntament i CAPs posen en marxa una prova pilot perquè els professionals de la salut prescriguin la realització d'activitats que es realitzen al municipi a persones amb problemes de benestar emocional

31 de març de 2022

Ioga, esport, reforçar la memòria... Són activitats que ajuden al benestar emocional de les persones –i que les integren a la comunitat– i que ja poden ser receptades pels professionals de la salut dels centres d'atenció primària (CAPs) d'Esplugues. L'Ajuntament i els centres de salut han posat en marxa una prova pilot sobre prescripció social, nom que rep aquesta estratègia per millorar la salut i prevenir malalties a través de la prescripció facultativa d'activitats socials, culturals o relacionades amb la natura.

De moment, la prova pilot se centra en la gent gran. Quan des del CAP detecten persones d'aquest col·lectiu amb problemes anímics relacionats amb situacions vitals, com la soledat o la manca de relacions socials, o de vida sedentària les adrecen a alguna de les activitats que l'Ajuntament ja realitza i que ha inclòs en una guia amb aquest objectiu. Per a això, els dos CAPs (Lluís Millet i Can Vidalet) han reforçat els seus equips amb personal especialitzat en benestar emocional.

TallerActivitatfisicagentgran26.jpgEn aquesta fase experimental s'ofereixen vuit actius (nom que reben els recursos de salut i benestar comunitaris): ioga, cursos de natació, activitats físiques dirigides, fitness, dos tallers d'estimulació cognitiva i memòria, un de gimnàstica suau i rehabilitadora i un de reforç físic i equilibri (més informació: https://salutpublica.gencat.cat/ca/sobre_lagencia/Plans-estrategics/pinsap/Accions-eines-i-projectes-relacionats/actius-i-salut/cercador-dactius-i-salut/). Es tracta d'activitats que es realitzen al CEM La Plana o que formen part del Programa d'Animació Sociocultural de Gent Gran de l'Ajuntament.

La idea és ampliar la guia d'actius a partir de setembre al total d'activitats que poden aportar benestar i salut que es fan a Esplugues. Per això, es vol comptar també amb la implicació de les entitats ciutadanes.

Beneficis del projecte

• Augmenta els hàbits saludables.

• Promou la salut individual a través de l’augment de l’autoestima i la confiança.

• Enforteix les comunitats a través de la inclusió i la cohesió social.

• Ofereix alternatives a la medicació en cas de malestars quotidians.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B