Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Les flors inspiren la nova exposició sobre modernisme als Museus d'Esplugues

13 d'abril del 2018

Entre finals del segle XIX i començaments del segle xx, la natura va ser la gran musa d’arquitectes i artistes. Els Museus d'Esplugues reten ara homenatge a aquesta font d'inspiració amb l'exposició El Modernisme i les flors. De la natura a l'arquitectura, que es podrà visitar al Museu Can Tinturé d'Esplugues fins al 23 de setembre. Es tracta de mostrar com la flora va esdevenir un dels repertoris per excel·lència de l’arquitectura modernista, la qual va arribar a establir un veritable diàleg amb el món vegetal a través de les arts decoratives.

La mostra s'estructura en quatre àmbits:  La natura, la font de la inspiració; L’obrador, la creació de les arts de la construcció; L’arquitectura, el jardí urbà, i La ciutat, la natura perduda.

Així, al llarg de l'exposició s’analitza el procés creatiu dels artistes per «capturar» la imatge de les plantes i les flors, tot detallant com feien un estudi directe del món vegetal com a exercici d’observació per tal de representar i immortalitzar en l’art decorativa el model natural efímer. També es fa un recorregut per vuit arts aplicades a l’arquitectura –ceràmica, mosaic, ferro, pedra, estuc, mosaic hidràulic, vitrall i enguixat–.

A la mostra també es fa un passeig expositiu de flors i plantes que recreen un jardí gegantí i immutable a través de les arts aplicades als edificis, amb exemples representatius com la fulla d’acant, el card de bosc, el pi, la margarida o el castanyer d’Índia. Aquestes flors es veuen representades en diferents tècniques i elements arquitectònics del Modernisme. D’entre totes les plantes, predomina la rosa, considerada la reina de les flors.

Finalment, s'exposa la dificultat en la conservació de les arts aplicades a la construcció. Quan desapareix del seu espai original, que és l’arquitectura, l’art aplicat es transforma en un material en risc i habitualment desapareix.

L’exposició reivindica a més el Modernisme local i la preservació in situ del patrimoni representatiu de les ciutats en què va tenir més adeptes. La mostra és nova forma de conèixer i recordar el Modernisme i les seves flors, accessible a tothom i a través de tots els sentits.

L'exposició és una coproducció entre els Museus d’Esplugues de Llobregat i el Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès (on viatjarà el 27 de setembre), que han comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B