Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

L'apoderament de les dones al Marroc, repte compartit per la Xarxa Baix Llobregat de cooperació al desenvolupament

La col·laboració municipal, una de les més veteranes i estables del món local català, dona continuïtat al Projecte JUSUR de suport a la regió de Marràqueix-Safi

13 de març del 2018

El foment de la igualtat d'oportunitats de les dones marroquines serà a partir d'ara, i fins a l'any 2021, l'eix del programa de cooperació internacional JUSUR, impulsat per la Xarxa Baix Llobregat –formada pels ajuntaments de Viladecans, Gavà, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts i Esplugues– amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.

La iniciativa obre la quarta fase de col·laboració d'aquest programa, un dels més veterans i estables a Catalunya, amb nou municipis de la regió de Marràqueix-Safi del Marroc amb els quals s'han fet diferents accions d'enfortiment de les polítiques locals des de l'any 2011.

Els canvis polítics al Marroc -amb l’aprovació d’una nova Carta Local han provocat en els darrers anys un procés de descentralització administrativa i un augment dels espais formals de participació a les institucions- van portar als municipis catalans de la Xarxa Baix Llobregat i la Diputació a col·laborar amb l'Institut Marroquí de Desenvolupament Local (IMADEL). Aquests anys, s'han compartit experiències i s'ha fet acompanyament per impulsar polítiques públiques als municipis marroquins de Souihla, Sidi Zouine, Ait Faska, Sidi Rahal, Zamrane, Oulad Aarad, Al Ataouia, Ait Ourir i els districtes de Guéliz i Ménara de la ciutat de Marràqueix. Finalitzada la tercera fase del projecte a finals del 2017, el Plenari de la Xarxa Baix Llobregat ha fet una valoració molt positiva. Així, tots els actors han decidit ara donar continuïtat a aquesta cooperació tècnica fins a l'any 2021.

Oportunitats en peu d'igualtat per a les dones

Ara, a la quarta fase del programa, que se centrarà en la promoció de l'apoderament de les dones, es fomentarà l'accés a l'educació reglada de les nenes i adolescents en totes les etapes, la lluita contra la violència de gènere i la protecció de les víctimes, la promoció de la independència econòmica de les dones a través de programes d'educació no sexistes, la implicació de les dones en els afers públics i la millora de la seva salut sexual i reproductiva.

A partir de la identificació de les necessitats, es faran accions d'assessorament tècnic, així com formacions a personal de l'administració, quadres electes i ciutadania. Cada municipi aportarà anualment 6.000 euros al programa JUSUR, mentre que altres 20.000 euros se sol·licitaran a la Diputació de Barcelona. El programa és obert a la incorporació d'altres col·laboracions públiques o privades.

Tret de sortida amb el tercer Plenari a Viladecans

El tret de sortida al nou Pla de Treball 2018-2021 es va fer el dimarts 27 de febrer, amb la celebració del tercer Plenari de la Xarxa Baix Llobregat a Viladecans, ciutat que lidera el projecte. El Plenari ha estat inaugurat per l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i hi han estat presents responsables tècnics i polítics de les institucions catalanes. Hi eren la regidora d'Educació i Cooperació d'Esplugues, Mariber Peláez; el tinent d'alcalde de Benestar i Acció Social de Gavà, Miquel Àngel Díaz; el regidor de Solidaritat de Gavà, Eric Plaza; el tinent d'alcalde de Cultura, Cooperació i Nova Ciutadania de Sant Joan Despí, Álex Medrano; el regidor de Solidaritat, Cooperació i Voluntariat de Sant Vicenç dels Horts, Miquel Àngel Camacho; la regidora de Participació, Solidaritat i Cooperació de Viladecans, Maria Ávila, i la cap de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, Lupe Moreno.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B