Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

L'Ajuntament incorpora un robot informàtic per agilitzar els tràmits de pobresa energètica

S'ha realitzat una prova segons la qual l'automatització realitza la gestió quatre vegades més ràpid

5 de juliol de 2022

L'Ajuntament d'Esplugues ha incorporat un sistema de robotització de processos (RPA segons les sigles en anglès, Robotic Process Automation) amb l'objectiu de poder agilitzar una de les tasques administratives que té efectes a les famílies vulnerables: la tramitació per evitar talls de subministrament d'aigua, llum i gas als seus habitatges.

La Llei de mesures urgents per afrontar l'emergència a l'àmbit d'habitatge i de pobresa energètica obliga les companyies subministradores a comunicar als serveis socials municipals les persones que es poden veure afectades per un possible tall de subministrament.

Per poder fer una valoració social de la situació, s'obre un procés per demanar dades sobre la família que opta a l'ajuda, que actualment es prolonga durant dies: presentació de documentació acreditativa en un termini de 10 dies, verificació en aplicatius municipals i externs (empadronament, situació social...), etcètera. I per fer aquesta tasca, una gestora administrativa ha d'utilitzar un 50% de la seva jornada laboral.

Per agilitzar la situació, amb el benefici consegüent per a les famílies amenaçades de tall de subministrament, l'Ajuntament ha realitzat una prova d'automatització mitjançant RPA.

Els resultats són:

• 1 persona dedica 1 hora de treball per fer 7 registres. El robot fa la mateixa feina en 15 minuts.

En un any es reben unes 2.900 peticions, només un 12% dels quals tenen expedient obert en serveis socials. Per verificar totes les dades, una persona ha de fer unes 1.500 hores anuals, un 51% de la seva jornada. El robot, 194 hores. Això permet alliberar el personal laboral daquesta tasca i poder dedicar-se a altres funcions de serveis socials.

Què és una RPA?

És una tecnologia de software que permet automatitzar tasques digitals, mitjançant la programació d'activitats que són executades per un robot o bot, que pot aprendre, imitar i després executar processos i tasques, basats en regles.

L'experiència està prevista que es posi en pràctica a la tardor. A més, es planteja implementar el sistema RPA en altres tipus de tràmits.

Per a l'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, "la gestió intel·ligent de dades obre una finestra enorme de millora que ens permetrà actuar més ràpidament i de manera més eficient. El nou robot informàtic redueix fins a una quarta part el temps d'intervenció, un canvi substancial a la vida de moltes persones".

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B