Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

La localització de persones a través del mòbil, nova funcionalitat de l’app de Seguretat Ciutadana

L’app, que comparteixen 12 municipis metropolitans, es va implementar fa dos anys. Des de llavors l’aplicació ha demostrat la seva utilitat al servei de les persones.

3 d'abril del  2017

L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, l'alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, i l'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, van presentar divendres a Gavà el nou protocol de Localització de Persones Vulnerables de l'app de Seguretat Ciutadana, la plataforma interterritorial que comparteixen les policies locals dels tres municipis i d'altres ciutats de la demarcació de Barcelona: L'Hospitalet, Sant Boi, el Prat, Sant Just Desvern, Castelldefels, Santa Coloma de Gramenet, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Santpedor.

Localitzar persones

La nova funcionalitat permetrà localitzar determinades persones en situació de risc a través del seu dispositiu mòbil. Es tracta d'un servei especialment recomanat en casos de menors; persones amb diferents graus de dependència, trastorns cerebrals, discapacitat o trastorns mentals, i persones en situació de vulnerabilitat.

D'aquesta manera, els pares, mares o tutors de les persones vulnerables podran sol·licitar la cerca del seu familiar si consideren que aquest pot trobar-se en una situació crítica. A través del seu mòbil, la Policia Municipal podrà conèixer la seva posició i el recorregut que pugui realitzar, unes dades que únicament seran visibles per al cos policial.

Per fer-ne ús, tant la persona que sol·licita activar un protocol de cerca com la persona buscada han de tenir instal·lada l'app de Seguretat Ciutadana de la seva ciutat i que estigui degudament registrada. Cal sol·licitar el servei presencialment a la Policia Local o als serveis socials municipals.

Un projecte que creix

L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez va mostrar la seva satisfacció per un projecte que "creix des del món local i que ha demostrat la seva utilitat. Ara fem un pas més amb la nova funcionalitat que ens permet donar cobertura a les necessitats socials, en aquest cas a persones en situació de vulnerabilitat". Per a Sánchez aquest lideratge dels municipis demostra que "els Ajuntaments són els que més coneixen els problemes dels seus ciutadans i ciutadanes i com articulem respostes concretes fent servir dos elements com són la innovació i la col·laboració pública-privada".
L'alcaldessa de Gavà va parlar de l'articulació territorial que permet valorar el treball que es fa des de la proximitat. Finalment Sánchez va manifestar la voluntat de continuar creixent "aquest és un projecte ambiciós que volem que transcendeixi a nivell europeu i que altres institucions se sumin també a la iniciativa. Fa dos anys vam donar el tret de sortida a una aplicació que té un llarg recorregut".

L'alcalde de Cornellà, Antoni Balmón va destacar que "es tracta d'una aplicació amb molta potencialitat, que ha demostrat la seva utilitat". Balmón va afegir-hi que "tenim l'instrument i ara el que cal és anar avançant".

Per la seva banda, l'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz va parlar del vessant tecnològic i social de l'aplicació. En aquest sentit va manifestar que "es tracta d'un servei útil per a tothom malgrat que no tingui coneixements tecnològics, ja que de manera intuïtiva es pot fer servir l'app i així es pot donar servei a qualsevol persona". Díaz va destacar la gran utilitat d'aquesta aplicació que pot continuar creixent i, en aquest sentit, va deixar damunt la taula la proposta d'incorporar-hi, en un futur, una altra aplicació que "permeti detectar agressions sexistes en espais d'oci juvenils i poder determinar les actuacions que calgui dur a terme".

Després de la presentació del protocol, els comandaments de les policies locals dels diferents municipis van exposar experiències d'èxit en el marc del desenvolupament de l'app de Seguretat Ciutadana.

App pionera a Europa

A finals del 2014, L'Ajuntament de Cornellà posava en marxa una aplicació pionera de Seguretat Ciutadana per permetre a la ciutadania un contacte directe amb la Policia Municipal a través de l'smarphone. Un any després, s'afegien a aquesta iniciativa sis municipis més: L'Hospitalet, el Prat, Esplugues, Sant Feliu, Gavà i Sant Just Desvern. Es convertia així en la primera aplicació mòbil de seguretat interterritorial d'Europa. Des d'aleshores s'han afegit a aquest projecte en xarxa cinc municipis més, de manera que cobreix una població potencial de 645.000 persones.

Des de la seva implementació, s'han descarregat l'app un total de 26.989 persones, és a dir, l'11,25% de la població usuària de telèfon mòbil. En aquest temps, s'han atès a través de la plataforma un total de 3.223 serveis, sent els més comuns les incidències relacionades amb la via pública i infraccions del trànsit, amb uns percentatges del 48 i el 16 respectivament, seguides de les queixes (12,1%), les relacionades amb la seguretat ciutadana (el 7,3%) i l'incivisme (5,2%). Les emergències suposen el 2% de les comunicacions (un 0,4% les mèdiques i un 1,6% les relacionades amb la seguretat).

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B