Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

La Festa Major 'petita' de Santa Magdalena, una celebració sense masclisme

Esplugues vol viure unes festes sense masclisme i convida la ciutadania a dir no a les agressions sexistes

18 de juliol del 2017

Una xarxa d'agents preventives, una carpa informativa -divendres a la plaça Pare Miquel i dissabte al parc de les Tres Esplugues-, l'app de seguretat d'Esplugues o el personal municipal format especialment per aplicar el nou protocol per unes festes lliures de violències sexistes, contribuiran a fer de la Festa Major de Santa Magdalena un espai de diversió per tothom, sense cap tipus d'excepció. El protocol d'actuació, que sorgeix del treball de l'Ajuntament, entitats de la ciutat i la societat civil, fa una crida a tota la ciutadania perquè cap agressió sexista (física, verbal o gestual) quedi sense resposta i totes les persones puguin gaudir de la festa.

Una festa amb tradició

Se la coneix com la festa major petita però l’adjectiu no li fa justícia. Des de fa ja més d’un quart de segle, la celebració que ret homenatge a la patrona d’Esplugues, Santa Magdalena, aglutina un gran nombre d’entitats que la fan possible i cada vegada més i més participants. Gràcies a la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular, abans coneguda com a Comissió del Seguici, i al suport i la col·laboració de l’Ajuntament, l’esperit popular de la vila reviu i perdura any rere any.

Aquest estiu la celebració es concentra durant el cap de setmana del divendres 21 al diumenge 23. Tres jornades que abracen la diada de Santa Magdalena com a tal, que cau en dissabte 22, i que estan dissenyades oferir un programa que reivindica la tradició amb denominació d’origen espluguina.

Divendres 21: La Processó del Ferro

Aquest any la festa, en ser només de tres dies, arrenca amb força amb la Processó del Ferro i passa els actes de la prèvia a dissabte. A les 20.30 hores, al Casal de Cultura Robert Brillas, comença l'espectacular Seguici. Es tracta d’acompanyar totes les colles de cultura tradicional i popular que hi participen en la pujada pel carrer Montserrat fins a la plaça de l’Església, sota la llum de les torxes, amb la música de Marcel Casellas, i la beguda del Ferro del Ginjoler.

Dissabte 22: El Babau i les ofrenes

La diada de Santa Magdalena, la jornada engega més informal al Robert Brillas, amb el concert vermut de grups locals de música d’arrel (12.30 h), la paella popular (14.30 h) i concurs de postres i la carajillada de botifarra (16 h). És a les sis de la tarda que arrenca la programació de més pes: el parlament en homenatge al Ginjoler dóna pas al ball dedicat a aquest petit arbre, símbol de la transmissió de la cultura popular entre generacions a càrrec de l’Esbart Vila d’Esplugues i l’acompanyament musical dels Ministrers de la Vila Nova.

Tot seguit, a les 19 hores, arriba el torn dels balls d’arrel espluguina, que dansen al son de la Nova Cobla d’Esplugues, dirigida per Casellas. Interpretarà el Ball de Nans, el Ball de Gegants, el Ball de Bastons, el Ball del Babau, l’entrada a plaça dels Castellers d’Esplugues i, finalment, el Ball Pla d’Esplugues El Babau i la ballada de la sardana Terra de Gegants, que conviden a participar a tothom.

Després, i mentre se celebra la missa solemne de Santa Magdalena (20 h), les entitats inicien l’anada a ofrenes del Seguici, que recorre el camí que va del Casal de Cultura Robert Brillas fins a la plaça de l'Església, amb l’acompanyament dels diables, música i danses, entre altres exhibicions de tradició. Durant les ofrenes que fan les diferents entitats de la ciutat es mostren més balls: el de Nans dels Capgrossos i el Nou dels Gegants, el de l’Ofrena a la Rosa d’Abril a càrrec de l’Esbart Vila d’Esplugues, el de l’Ofrena per la banda dels Bastoners i l’emocionant pilar en moviment dels castellers, que arriba fins a l’altar, una imatge que deixa a tot el públic amb l’emoció a flor de pell.

Acabada la missa, arriba el torn de la rauxa de la mà del Ball de Diables, que invoquen Llucifer, la Diablessa i l’Arcàngel Sant Miquel perquè ens desafiïn en el Ball Parlat i ens facin petar de riure amb els desvergonyits Versots.

La traca final del dia la posen el Cercatasques (22.15 h Robert Brillas) i el Concert Jove (23 h, parc de les Tres Esplugues), actes que s’acostumaven a celebrar a la primera jornada de la Festa.

Diumenge 23: El Memorial David Carreras

El colofó de la celebració ve protagonitzat per la Colla de Castellers d’Esplugues, que celebra l’imprescindible Memorial David Carreras, en record del fundador i expresident de l’entitat. Després de la concentració i de la petita cercavila, la Diada Castellera comença, als jardins del Casal Robert Brillas, a les 12 hores.

A la tarda (20 h) als jardins de Can Tinturé, el cantautor espluguí Joan Isaac presenta el seu darrer treball, Paral·lelismes, un espectacle poètic-musical, en què combina el recital de poemes del llibre Intimissimi amb una selecció de cançons, des de la mítica A Margalida fins als darrers temes del nou disc, Manual d'amor. Les cançons que interpreta Isaac són precedides per poemes, que giren al voltant de l'amor, la melancolia, el desig, la por o la denúncia social.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B