Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

La Festa de Santa Magdalena fa 30 anys

El Casal de Cultura acull una exposició que repassa la història de la festivitat, vinculada a la cultura popular que tindrà el seu punt àlgid el dilluns 22

19 de juliol del 2019

Enguany fa 30 anys que es va recuperar una de les festes més importants del municipi. La Festa Major de Santa Magdalena té una llarga trajectòria i un recorregut desigual. Va passar per èpoques en què va ser la festa principal d’Esplugues i per d’altres, més difícils, que van provocar pràcticament la seva desaparició. Però gràcies a l’impuls d’un grup de veïns i veïnes, l’any 1989 es va restaurar aquesta festivitat, vestint-la d’un marcat caràcter d’arrel tradicional. Amb unes danses i un espai sonor propis, s’ha convertit en una de les festes més emotives i significatives del calendari espluguí.

Tot i el caràcter tradicional de la festa, la majoria dels balls van ser de nova creació. L’única peça que es va recuperar del passat va ser el ball del Babau, que ja apareixia al Costumari de Joan Amades com a dansa pròpia d’Esplugues. Restablir aquest ball va esdevenir el detonant per tornar a instaurar la festa. Alhora, cal destacar un nom propi: el del músic Marcel Casellas, compositor del Ball de Nans, del Ball de Gegants d’Esplugues, de l’Entrada a Plaça dels Castellers i de la sardana Terra de Gegants.

Actes commemoratius

Amb motiu dels 30 anys d’història de la recuperació de la festa, el Casal de Cultura Robert Brillas aculls des del dimarts 9 de juliol l’exposició 30 anys de Santa Magdalena, organitzada per la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues, que fa un repàs per la història de la festa i que es pot visitar fins el 22 de juliol, Santa Magdalena.

A més, dimecres 17, al Casal de Cultura Robert Brillas, es va dur a terme la conferència Santa Magdalena: Història de la Festa Major d’Esplugues, a càrrec de la directora dels Museus d’Esplugues, Roser Vilardell, i els músics Marcel Casellas i Pau Vinyoles, sobre els orígens, la recuperació i l’ampliació de la festa.

La festa s'allarga cinc dies

Enguany, el calendari permetrà estirar la celebració:

Dijous 18: Sopar de Carmanyola (22 h) i concert de música tradicional del grup El Paraigües (22.30 h). Als jardins del Casal de Cultura.

Divendres 19: Correbars (20 h) i concert al parc de les Tres Esplugues amb la banda FanFarra i punxadiscos amb All Stars.

Dissabte 20 començarà amb dues novetats, com són el Concurs de Tapes i la Cercavila, amb les colles locals de castellers, bastoners i geganters i grups convidats d’Euskadi (a partir de les 11 h, als jardins del Casal). Més tard, Concert-Vermut i Dinar Popular. A partir de les 20.30 hores, la disbauxa de la Processó del Ferro, que enfilarà carrer Montserrat amunt i culminarà amb l’espectacle House Aborigen (plaça Pare Miquel d’Esplugues, 22 h). La festa s’allargarà fins a la nit amb el Ball de Festa Major amb l’orquestra Allioli (23.30 h).

Diumenge 21, al migdia, la Diada Castellera Memorial David Carreras, als jardins del Robert Brillas i concert amb el grup Riu (Can Tinturé, 19.30 h).

Dilluns 22, la jornada dedicada a la patrona s’inicia amb l’Homenatge al Ginjoler, símbol de la transmissió de la tradició entre generacions, als jardins del Casal de Cultura. Al seu voltant es farà l’exhibició de tots els balls propis d’Esplugues: Ball del Ginjoler (amb l’Esbart Vila d’Esplugues i els Ministrers de la Vila-Nova), Ball de Nans, Ball de Gegants, ball de bastons El Valset, Ball del Babau, la sardana Terra de Gegants, l’Entrada a Plaça dels Castellers i de nou el Babau, aquest cop obert a tothom. Des d’allà l’activitat es traslladarà a l’església de Santa Magdalena amb el Seguici d’Anada a Ofrenes, en el qual totes les colles, acompanyades per les formacions musicals, esdevindran un corpus festiu únic que finalitzarà amb les ofrenes a Santa Magdalena (església, 20.45 h). A la sortida, els Versots i el Ball Parlat (21.30 h) del Ball de Diables aportaran el punt satíric i irreverent a la celebració. El colofó el posarà un petit castell de focs a la plaça Pare Miquel d’Esplugues (22 h).


AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B