Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

La Biennal de Ceràmica Angelina Alós lliura els premis de la 20a edició

Destaca el caràcter creatiu i original de les peces premiades pel jurat. El primer premi ha estat per a la colombiana Natalia Castañeda; el segon per a la ucraïnesa Olga Simonova, i el tercer, per a la francesa Anne Laure Cano

28 d'octubre del 2021

Els premis de la 20a edició de la Biennal de Ceràmica Angelina Alós –el certamen d’aquestes característiques amb més història de Catalunya i un referent internacional–, que organitza l’Ajuntament d’Esplugues, s’han donat a conèixer aquest dimecres 27 d’octubre a La Masoveria de Can Tinturé. Aquesta edició s’havia de celebrar l’any passat, però no va ser possible per la pandèmia de Covid.

El Premi Ciutat d’Esplugues, dotat amb 4.000 euros, ha recaigut en l’artista colombiana i establerta a Barcelona Natalia Castañeda per l’obra Dolmen. El jurat ha destacat “l’atreviment del seu format” i el “joc entre monument i andròmina”. Es tracta d’un conjunt format per una peça de ceràmica i dues cadires vintage com a element de suport, que trenca el concepte clàssic de l’obra de ceràmica, tot creant un conjunt escultòric.

El Premi Angelina Alós, amb una dotació de 3.000 euros, ha estat per a l’obra The time is out of joint, de la ucraïnesa resident a Alemanya Olga Simonova, formada per dues peces de porcellana pintada a mà, en la qual destaca la complexitat plàstica i tècnica, i la potent evocació simbòlica. Una obra que s’ha d’observar en 360 graus per copsar tota la seva complexitat.

I el Premi Pujol i Bausis, amb 2.000 euros, se l’ha emportat Replis 2, de la ceramista francesa Anne Laure Cano –amb estudi a Barcelona–, “per la subtil combinació entre refinament i runa”. Una obra en la qual destaca la combinació de colors i l’acabat volgudament deforme per donar lloc a una peça de gran bellesa.

PremiCiutatdEspluguesaNataliaCastanedaperlobraDolmen.jpegPremiAngelinaAlosaOlgaSimonovaperThetimeisoutofjoint.jpegPremiPujoliBausisaAnneLaureCanoperReplis2.jpeg
Premi Ciutat d'Esplugues a Natalia Castañeda per Dolmen Premi Angelina Alós a Olga Simonova per The time is out of joint Premi Pujol i Bausis a Anne Laure Cano per Replis 2

El jurat també ha atorgat una menció honorífica a la peça The ripple of the spring pel “qualificat revisionisme de la tradició i la seva orientació biomòrfica”, de l’artista taiwanès Chen Chung Yu.

El jurat d’aquesta edició, que ha destacat la creativitat i l’originalitat de les peces guardonades, ha estat format per Jordi Marcet, ceramista i president de l’Associació de Ceramistes de Catalunya; Anna Pujades, doctora en Història de l’art i professora al Centre Universitari de Disseny Eina, i Àlex Mitrani, conservador d’art modern i contemporani del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

GrupBiennal2021.jpegDurant l'acte, el primer tinent d'Alcaldia i alcalde accidental, Eduard Sanz, va destacar que "la pandèmia ens ha ensenyat la necessitat de l'expressió cultural i la ceràmica és una forma artística d'expressar-nos". La regidora de Cultura, Maribel Aguilera, va dir que "assolir la 20a edició és tota una fita per a un certamen de ceràmica, i a Esplugues n'estem molt orgulloses i orgullosos, i ens reivindiquem com el certamen de ceràmica més antic de Catalunya".

A la 20a Biennal de Ceràmica Angelina Alós s’han presentat 166 obres per part de 83 artistes d’arreu del món (un 35%, de procedència estrangera). El jurat va seleccionar 24 peces finalistes de 18 artistes –amb presència destacada de ceramistes d’origen sudamericà–, de les quals han sortit les premiades. Totes elles s’exposen al Museu Can Tinturé –la mostra es pot visitar de manera gratuïta– fins al 6 de febrer de 2022.

Les obres exposades a Can Tinturé formen un conjunt marcat per una gran heterogeneïtat, i són exemples de tendències, estils i tècniques actuals en la ceràmica contemporània. Moltes d’aquestes obres van ser concebudes i creades en temps de pandèmia i confinament.

La dimensió digital de la Biennal és una de les novetats d’aquesta edició. El lliurament de guardons s’ha emés en directe a través del canal Youtube de l’Ajuntament d’Esplugues. A l’exposició s’han incorporat codis QR que donen accés a vídeos dels mateixos artistes seleccionats i premiats, a través dels quals ens expliquen les seves pròpies creacions.

En l’edició de 2014 es va instaurar el Premi del públic, atorgat per votació popular, que donava veu al públic que visitava l’exposició i podia escollir la seva peça favorita. En aquesta edició, s'ha obert la votació a tothom a través d’un procés de participació on-line. A través de la plataforma de participació ciutadana Esplugues Participa, el públic virtual de la 20a Biennal podrà votar la peça que més li agrada; aquests vots es sumaran als vots presencials, i l’artista escollit tindrà l’oportunitat d’exposar conjuntament amb les tres artistes guanyadores en una nova mostra a la seu de l’Associació Ceramistes de Catalunya, a Barcelona, la tardor de 2022. ACCEDIR A LA VOTACIÓ ONLINE

Com en les darreres edicions, la Biennal de Ceràmica d’Esplugues Angelina Alós 2021 ha comptat amb el patrocini de tres empreses molt vinculades a la ciutat: FIATC Assegurances, Nestlé España SA i Soler i Sauret SA.

ACTE DE LLIURAMENT DE GUARDONS:

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B