Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Experts en arquitectura del paisatge exploren a Finestrelles la nova relació entre ciutat i espai natural

Una acció de pasturatge amb ovelles reivindica la convivència entre espai urbà i natura

7 d'octubre de 2016

A l'avinguda Jacint Esteve amb el carrer Manuel Florentín s'hi pot veure una falca verda amb un gran prat central que uneix el parc de Collserola amb els barris de Finestrelles i Ciutat Diagonal. Aquest espai ha estat escollit per fer la sessió final de l'International Summer Workshop que estudiants internacionals estan cursant a Barcelona entre el 29 de setembre i el 7 d’octubre, dins el marc del Màster MBLandArch d’arquitectura del paisatge de la UPC-BcnTECH.

Amb alfals i altres espècies autòctones que no demanen aigua ni cap manteniment específic, aquesta zona verda s'ha posat com a exemple de sostenibilitat a l'alumnat del màster i s'hi ha dut a terme una acció per convidar a reflexionar sobre la frontera entre urbanització i natura.

Una de les idees claus d'aquest treball de camp era comparar l'efecte sobre el terreny de la sega tradicional, la sega mecanitzada i el pasturatge de les ovelles. El pastor Cayetano, un dels darrers pastors de Collserola, hi ha fet pasturar les seves ovelles, que s'han alimentat amb l'alfals. "És una acció que té moltes lectures", comentava l'arquitecte i paisatgista Enric Batlle, director de l'MBLandArch, per qui el pasturatge "fa un manteniment a cost zero, evita incendis i és aliment Km 0". "Si volem ciutats més naturals, s'han de fer accions reals de renaturalització", ha assenyalat l'arquitecte.

L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, que ha assistit a la sessió del màster, considera que "cal compatibilitzar els usos de la ciutat" i s'ha compromès a parlar amb el pastor Cayetano per arribar a un acord sobre l'ús compatible d'aquesta zona per al pasturatge i els seus usos urbans. També hi ha assistit Ramón Torra, gerent de l’AMB, entitat col·laboradora principal del màster.

Relació entre ciutat i natura

Amb aquesta acció a Finestrelles, estudiants i professors han volgut explorar sobre el terreny les eines i estratègies que es fan necessàries per construir una nova relació entre les ciutats i els espais naturals. Precisament Enric Batlle treballa, des del despatx d'arquitectura Batlle i Roig, ubicat a Esplugues, en les obres del carril bici que unirà Barcelona i Esplugues, i que té el recorregut a tocar d'aquesta zona verda de Finestrelles.

El Summer Workshop del European Master in Landscape Architecture –EMILA- s’imparteix enguany a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona -ETSAB- donat que compta amb el MBLandArch –Màster d’Arquitectura del Paisatge de la UPC BcnTECH- com a centre amfitrió.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B