Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Empreses d'Esplugues comparteixen bones pràctiques sobre reforma horària

Esplugues celebra una jornada sobre la reforma horària amb els agents econòmics i socials de la ciutat. Consolidar la Xarxa d'Empreses, Entitats i Comerços per a la Reforma Horària d'Esplugues i articular una estratègia supramunicipal són algunes de les conclusions de la jornada.

12 de juny del 2018

"El temps no es pot gestionar, s'ha de viure". És la frase del filòsof i teòleg Raimon Panikkar que ha recordat avui Lluís Casado, membre del Consell Assessor per a la Reforma Horària, a la jornada que s'ha celebrat el matí de dimarts 12 a Esplugues. Una jornada on s'ha fet balanç de la prova pilot de la Setmana dels Horaris a Esplugues i on s'han posat sobre la taula algunes de les bones pràctiques de les empreses de la ciutat més compromeses amb aquest canvi que vol alliberar el temps de les persones i que implica modificar la mentalitat de tota la societat. "En el moviment de la reforma horària hem avançat molt en quatre anys, però ens queda molt per fer", ha dit Casado, per a qui aquesta transformació suposaria millorar la "salut física i la psicològica i, en l'àmbit productiu, més eficàcia i productivitat".

A la trobada hi han participat les delegacions del Baix Llobregat dels sindicats CCOO i UGT, de les patronals AEBALL/UPMBALL i PIMEC, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i l'Ajuntament d'Esplugues, ciutat subseu compartida del 5è Congrés de les Dones del Baix Llobregat. Totes les organitzacions han expressat el seu compromís per seguir impulsant la Reforma Horària des de cadascun dels seus àmbits. "Estic molt satisfeta de la feina que estem fent l'Ajuntament i els agents econòmics i socials, que és una de les mesures del Pacte per la Reactivació Econòmica d'Esplugues", ha dit l'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz.

"Esplugues sempre ha estat pionera", ha assegurat Vicky Castellanos, consellera de Dones del Consell Comarcal del Baix Llobregat. "És necessari fer el Congrés de Dones perquè la diferència entre homes i dones segueix augmentant. Cal parlar d'igualtat i de salut", ha afegit. Consolidar la xarxa d'empreses, comerços i entitats i articular una estratègia supramunicipal per impulsar la reforma horària són algunes de les conclusions de la jornada d'avui impulsada pel 5è Congrés de les Dones del Baix Llobregat.

També ha tingut lloc una taula rodona de bones pràctiques de reforma horària al teixit econòmic i social d'Esplugues amb la participació de Claudia Acebrón, presidenta de la Xarxa de Dones Emprenedores d'Esplugues, Adela Sánchez, fundadora d'Adela Asesores, Josep Valcarce, director tècnic de Tefsa, i Francisco Megías, talent manager de Nestlé. Han explicat els aspectes de la reforma horària que estan aplicant a la seva empresa, com la flexibilitat horària, el teletreball, l'ampliació del permís de paternitat per als que el sol·licitin o l'avançament dels horaris del dinar.

"Com a entitat hem intentat avançar els horaris i les formacions i començar a implantar l'aula d'acollida, perquè reclamem escoles bressol a les empreses", ha dit la presidenta de la Xarxa de Dones Emprenedores d'Esplugues, qui ha recordat que "les dones espanyoles som les més estressades d'Europa". El talent manager de Nestlé ha dit que espera "que siguin una realitat totes les mesures que estem prenent -cada cop tenim menys caps tòxics, mesurem el clima de treball, fem enquestes psicosocials i emprenem plans d'acció per millorar-. Crec que les coses ben fetes de veritat fan que altres també les vulguin fer". La fundadora d'Adela Asesores ha explicat que es van adaptant a l'horari que necessita cada treballadora, que tenen assegurança mèdica i festa pel dia del seu aniversari i que se sent "molt orgullosa del meu equip: cadascuna és responsable de la seva feina, ningú està fiscalitzant el seu temps" i que l'única que encara no ha pogut conciliar és ella. Per la seva banda, el director tècnic de Tefsa ha comentat que els canvis per avançar l'hora de sortida van costar però que tot es va plantejar com una prova i va sortir bé. "El següent pas és tenir idees i tirar-les endavant. En el nostre cas, probablement serà la flexibilització dels horaris".

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B