Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

El Programa Intergeneracional a les aules segueix creixent

L'experiència posa en contacte gent gran i infants per aprendre plegats

14 de novembre del 2016

El Programa Intergeneracional de l'Ajuntament segueix creixent en la seva voluntat d'apropar les generacions que es troben més allunyades: la gent gran i els infants i adolescents. Ho fa posant en contacte persones majors de 60 anys, que s'ofereixen com a voluntaris, amb escoles del municipi amb l'objectiu de l'enriquiment mutu, tant des del punt de vista de les relacions humanes com des de l'aprenentatge de les qüestions més diverses.

Històries de vida

Entre les experiències que duren tot l'any es troben les Històries de vida (1r batxillerat de l'Escola Garbí). Durant el curs 2016-2017 els voluntaris Maria Bravo, Mario Vilatersana i Dolores Rios compartiran mensualment les seves vivències amb els estudiants, que acabaran convertint-les en un llibre. Es tracta d'una iniciativa que ja s'ha fet els darrers anys i que acaba generant un fort vincle entre estudiants i la gent gran que hi participa. Per altra banda, ajuda el professorat a explicar moments històrics recents (la dictadura franquista, la immigració, la modernització de la indústria, la transició democràtica...) amb la presència de testimonis directes a l'aula.

Ús del telèfon mòbil

També durant tot el curs s'allargarà l'experiència L'ús dels smartphones a l'Esplai Municipal de Gent Gran de Can Clota.  Estudiants de 1r de batxillerat de l'Escola Garbí ensenyen a persones jubilades des de posar una alarma a utilitzar el correu electrònic, passant per veure programes de televisió, escoltar la ràdio, comprar bitllets d'avió o programar visites al metge, tot a través dels seus telèfons mòbils.

L'hort del que mengem és una altra experiència que dura tot l'any i que consisteix a tenir cura de l'hort de l'Escola Garbí entre tota la primària (en especial 4t) i els jubilats Pedro i Fèlix.

Ja al segon semestre, es faran els tallers de mitja i ganxet (1r d'ESO de l'Escola Natzaret), de costura (2n d'ESO de l'Escola Natzaret) o de suport a la lectura primerenca (P5 de l'Escola Natzaret).

També es faran activitats puntuals, com xerrades, una cantata de Nadal (P4 i P5 de l'Escola Natzaret al CEM Les Moreres) o una sessió per aprendre a cuinar pizzes amb la cuinera jubilada Magdalena López i amb Beatriz Cobedo (Infantil de l'Escola Natzaret).

Borsa de gent gran voluntària

El projecte és obert a tota la gent gran i a totes les escoles d'Esplugues. Des de l'Ajuntament s'ha creat una Borsa de Voluntaris Gent Gran. La inscripció es pot fer en qualsevol moment de l'any als PAC o trucant al 900 30 00 82 o bé contactant amb els monitors de les activitats per a Gent Gran. La participació de les persones voluntàries pot ser puntual, amb una dedicació que, segons la seva disponibilitat i ganes de participar en el programa, pot ser d'una hora a la setmana, al mes o una hora a l'any.

Pel que fa a les escoles, a l'anterior edició hi van participar l'Escola Garbí i l'Escola Natzaret, que enguany repeteixen, i aviat s'incorporaran a l'experiència l'Escola Gras i Soler, amb l'aprenentatge del joc de la petanca o del bàdminton, i l'Escola Isabel de Villena, que vol participar amb la pràctica dels escacs, conèixer el treball a l'hort i amb xerrades de científics jubilats.

Tant la borsa de gent gran com la participació de les escoles resta oberta a persones i centres d'arreu del municipi.

© AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT
Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950 | NIF P0807600B | Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | Correu electrònic: ajuntament@esplugues.cat