Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Esplugues, únic ajuntament amb un 100% d’indicadors a les quatre edicions del Segell Infoparticipa de transparència

La UAB ha lliurat el segell a 101 administracions locals, comarcals i provincials de Catalunya. Més ajuntaments obtenen el segell de transparència a les seves pàgines web però, en canvi, baixa el nombre dels que assoleixen un 100% d’indicadors positius. Enguany són distingits 93 ajuntaments, cinc consells comarcals i, per primer cop, tres diputacions.

20 d'abril del 2017

El web de l’Ajuntament d’Esplugues ha renovat el Segell Infoparticipa, que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) als consistoris que certifiquin el seu compromís amb la transparència i la participació mitjançant el compliment de 52 indicadors fixats pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB. A més, Esplugues manté la puntuació del 100% de compliment, un esforç que situa l’Ajuntament com a única població catalana que ha assolit aquesta fita durant les quatre edicions del segell.

L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, va recollir ahir el guardó a l’acte de lliurament del segell d’aquesta quarta edició, que va tenir lloc a la sala d’actes del Rectorat de la UAB. El segell suposa un reconeixement a les bones pràctiques del web municipal al voltant de cinc àrees temàtiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com gestionen els recursos econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

Com a novetat, a l’edició d’enguany, han estat incorporats aspectes qualitatius com ara el fet que les informacions estiguin actualitzades, siguin comprensibles i es trobin amb facilitat. Les puntuacions i el grau de compliment dels indicadors dels 947 ajuntaments de Catalunya es publiquen al Mapa Infoparticipa.

L’acte de lliurament del segell va comptar amb la conferència Transparència: més enllà del portal (i del Segell), a càrrec d’Antoni Gutiérrez-Rubí, assessor de comunicació, consultor polític i fundador de la consultora de comunicació. A més, hi van intervenir Amparo Moreno, directora del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural, que realitza l’informe a partir del qual s’atorguen les distincions; Victòria Camps, catedràtica de filosofia de la UAB i presidenta del Consell Certificador del Segell Infoparticipa; Jordi Foz, delegat de Transparència i Govern Obert de la Generalitat; i Margarita Arboix, rectora de la UAB.

Resultats

A partir dels 52 indicadors establerts pel LPCCP partint de la Llei de Transparència, s’atorga el Segell Infoparticipa a les poblacions que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població (exemple: en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s’exigeix un 95% d’indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s’atorga a partir del 75% d’indicadors positius). Hi ha un segon nivell de reconeixement, la menció al Segell Infoparticipa, i finalment un Reconeixement a la millora de la qualitat i la transparència per a les administracions que han passat d’un suspens a un aprovat, amb almenys un 60% d’indicadors positius.

S’ha atorgat el Segell Infoparticipa a 77 ajuntaments, la menció a sis i el reconeixement, a deu. Entre els ajuntaments que obtenen el Segell, els que han assolit un 100% d’indicadors positius són 17. I, entre ells, destaca el cas d’Esplugues de Llobregat per ser l’únic consistori que ha assolit la màxima puntuació durant les quatre edicions del Segell. La resta són: Santa Coloma de Gramenet, Manresa, Castelldefels, Gavà, Vic, Premià de Mar, Olesa de Montserrat, Manlleu, Sant Quirze del Vallès, La Garriga, Argentona, Premià de Dalt, Cassà de la Selva, Llagostera, Sant Climent de Llobregat i Sant Hipòlit de Voltregà.

Pel que fa als consells comarcals, obtenen el Segell Infoparticipa els de l’Alt Penedès (92% d’indicadors positius), el Gironès (90%) i el Vallès Occidental (86%). I pel que fa a la primera avaluació de les diputacions, assoleixen el segell les de Barcelona (92%), Tarragona (88%) i Girona (86%).

Evolució

Des de la primera edició, el nombre de segells atorgats ha crescut i enguany s’atorguen més que a les edicions anteriors: 36 (2013), 67 (2014), 61 (2015) i 77 (2016, l’edició actual). En canvi, pel que fa als ajuntaments que assoleixen un 100% d’indicadors positius, enguany hi ha una davallada: 3 (2013), 20 (2014), 25 (2015) i 17 (2016).

Segell Infoparticipa 4t

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B