Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Esplugues rep tres activistes mundials pels drets humans

Dins del projecte plurimunicipal Ciutats Defensores dels Drets Humans, tres joves expliquen a alumnes de secundària les seves experiències de lluita pel poble sahrauí, pel feminisme a Nicaragua i pels drets dels negres a Colòmbia

10 d'octubre del 2019

Esplugues participa un any més en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans –impulsat per diferents organismes públics catalans i associacions de cooperació, en què participen una quinzena de municipis– amb una trobada entre diversos activistes pels drets humans de diferents llocs del món i alumnes de 4t d'ESO i de 1r de Batxillerat dels instituts La Mallola i Joaquim Blume i de les escoles Natzaret i Utmar. L'acte ha tingut lloc aquest dijous 10 d'octubre a l'Auditori del Consell Català de l'Esport, amb la presència de més de 250 alumnes, que han pogut sentir de primera mà les experiències de la saharaui Hayat Rguibi, la nicaragüenca Magaly Castillo i el colombià Leonardo Rentería. La regidora de Drets Civils, Cooperació al Desenvolupament i Promoció per la Pau, Claudia Acebrón, ha dit a la presentació que la defensa dels drets humans ha de formar part de la gestió municipal.

La jove periodista i activista saharaui Hayat Rguibi ha explicat la "repressió" del govern del Marroc contra persones que protesten per l'"ocupació" del Sàhara Occidental, moltes empresonades –ella mateix va anar a la presó amb 19 anys i va patir tortura– i algunes mortes. "Formo part d'un equip que treballa amb molt de risc i en la clandestinitat per donar visibilitat a allò que li succeeix a la població sahrauí en el territori sota l'administració del Marroc. Volem la pau. Lluitem per una bona vida per a les noves generacions", ha dit.

L'activista feminista i actriu nicaragüenca Magaly Castillo, exiliada a Catalunya –després d'amenaces de mort, presó i violació–, ha explicat la "violència" governamental del seu país contra qui es manifesta, per exemple, per la defensa dels recursos naturals o contra les violències masclistes. "I si ets dona, pateixes tortura sexual", ha afegit. Juntament amb altres dones va formar un col·lectiu de teatre com a espai de pensament crític i activisme feminista, que fa formació sexual integral i acompanya a joves per avortar. "Ser feminista és un perill en un país ultraconservador, masclista i on la falsa esquerra et deixa indefensa".

El raper colombià Leonardo Rentería ha defensat la lluita de la comunitat d'afrodescendents de Buenaventura, que viu a la pobresa i són "perseguits" per empresaris i paramilitars pel control del territori. "Lluitem contra la guerra que els nostres joves no van demanar". Ell mateix, ha dit, va tenir la sort de conèixer gent que el va derivar cap a moviments artístics, ja que d'altres joves van caure en mans de grups paramilitars.

Al final, diversos alumnes han preguntat als activistes sobre com es van iniciar en les seves lluites i com han estat rebuts al nostre país.

A més d'aquest acte, Esplugues participa al projecte amb l'exposició El infvierno serbio del fotoperiodista José Antonio Sempere, que es pot veure del 14 al 31 d'octubre a la Biblioteca Pare Miquel d'Esplugues. La inauguració oficial es farà el dijous 17 a les 17.30 hores.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B