Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Esplugues, punt d’inici de la mostra ‘Indestructibles’

L’exposició del fotògraf espluguí Alfons Rodríguez i del periodista Xavier Aldekoa retrata 11 històries de superació protagonitzades per infants africans

9 de gener de 2020

Una nena de 13 anys de Madagascar, obligada a casar-se. Nens soldat empunyant un kalashnikov a la República Democràtica del Congo. Un jove del Txad que va ser segrestat per la banda islamista Boko Haram. Una nena de Cap Verd que ha descobert la ràdio gràcies a l’energia solar i eòlica del país i ara vol ser cantant. Una jove de Gàmbia que somia amb ser fotoperiodista en un context difícil per a les dones. Històries dures per a les joves generacions africanes, però també de superació, de resistència i d’esperança. Això és el que mostra Indestructibles, una exposició d’imatges del fotoperiodista espluguí Alfons Rodríguez i textos del periodista Xavier Aldekoa, que es podrà veure del 9 al 27 de gener al Casal Robert Brillas.

L’exposició forma part del projecte Indestructibles. Una mirada a la generación del futuro de África que els autors volen completar amb l’edició d’un llibre de textos i un altre de fotografies i un documental. Un projecte que “busca anar més enllà de la ferida i presentar històries de nens africans com a protagonistes actius de les seves vides i que, gràcies a la seva capacitat de superació i fortalesa, es regiren davant el seu destí”, s’assenyala al web.

“És impossible que un projecte així sigui un projecte més. Jo entenc el periodisme com un privilegi perquè em dóna la possibilitat d’endinsar-me en històries com aquestes i m’apassiona enormement poder-m’hi apropar. Som periodistes perquè ens deixen escoltar i en aquesta ocasió l’Alfons i jo em pogut escoltar representats del futur de l’Àfrica durant molts dies. Ha estat un aprenentatge constant per nosaltres. El continent africà és la regió més jove del planeta i ho serà encara més. És un territori de canvis i evolució constant i nosaltres hem pogut viure els seus reptes i èxits en la pell d’aquests nens i nenes. Per mi, a nivell de vivències i aprenentatge, aquest projecte ha estat un tresor”, ha explicat Xavier Aldekoa.

AlfonsRodriguez.jpg

Un projecte gairebé artesanal

Esplugues serà un dels primers punts on es podrà veure la mostra –després de dos espais dels Salesians, principal patrocinador, a Barcelona–, la idea de la qual va sorgir “fa gairebé tres anys”, ha dit Rodríguez a EL PONT D'ESPLUGUES.  “Aquest tipus de projectes són laboriosos, gairebé artesanals”, ja que cal fer investigació prèvia i després “tot depèn d’un contacte local, d’una organització o inclús de l’atzar. Alguns casos han estat complexos i hem necessitat mesos, com el cas dels nens soldat en actiu del Congo”, ha afegit.

El fotoperiodista espluguí espera que Indestructibles “tingui sobretot un públic jove. El respecte i l’empatia cap a aquelles realitats farà que els nostres joves aprenguin molt d’aquells, que són un exemple de superació”.

Per a Rodríguez, que ha retratat històries d’un centenar de països i ha rebut diversos premis, entre ells el Premi El Pont a les Arts 2011, aquest treball no ha estat un més: “Ha tingut un component diferent: el protagonisme absolut dels nens i nenes indestructibles. Era com filmar i fotografiar el futur. O això volíem pensar. Esperança, superació, resistència... Una Àfrica crua i real però en positiu. A més, he conegut molt millor a un professional magnífic i una persona exemplar: Xavier Aldekoa. He après molt amb ell”.

Els centres educatius que vulguin visitar la mostra en horari escolar poden adreçar la petició al correu cultura@esplugues.cat.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B