Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Esplugues limitarà l'accés a la compra d'alcohol en horari nocturn

La mesura, que està oberta a aportacions ciutadanes fins al 6 de juny, vol evitar els problemes de convivència ciutadana i d'ordre públic causats pel consum d'alcohol a la via pública

23 de maig del 2017

L'Ajuntament d'Esplugues ha posat fil a l'agulla per tal de dificultar el consum nocturn d'alcohol a la via pública, conegut com a botellot, amb una nova regulació que determina l'obligació de tancar a les 23 hores determinats tipus d'establiments comercials. La mesura, que està oberta a aportacions ciutadanes fins al 6 de juny, vol evitar els problemes de convivència ciutadana i d'ordre públic relacionats amb el consum d'alcohol a les nits. La proposta de regulació s'ha incorporat al Portal, a l'apartat Participació en projectes normatius i, posteriorment, es concretarà en un decret d'alcaldia.

L’obligatorietat de tancament en horari nocturn, en la franja horària entre les 23 hores i les 7 hores, afecta els establiments compresos a l’article 5 -punts 1, 2 i 3- de la Llei 1/2004, de 21 de desembre, d’horaris comercials de l’Estat i a l’article 2 punt 1, lletra a) de la Llei 3/2014, del 19 de febrer, d’horaris comercials i de mesures per a determinades activitats de promoció, de la Generalitat de Catalunya, i que estiguin situats en l’àmbit territorial dels barris de Can Vidalet, La Plana – Montesa i Centre.

Establiments afectats

Els establiments subjectes a aquesta limitació horària són les botigues a l’abast (o botigues de conveniència), és a dir, establiments comercials amb superfície de venda no superior als 500 m2 i que distribueixen de forma similar la seva oferta entre els grups d’articles següents: llibres, periòdics i revistes; productes d’alimentació; discos i vídeos; joguines, regals i articles diversos.

Aquesta limitació horària també afectarà els establiments de venda de reduïda dimensió, diferents dels anteriors, que disposen d’una superfície útil per a l’exposició i venda al públic inferior a 300 m2 (excepte els que pertanyen a empreses o grups de distribució que no tinguin la consideració de petita i mitjana empresa segons la legislació vigent).

Aquesta limitació horària no afectarà els establiments dedicats essencialment a la venda de productes de pastisseria, rebosteria, xurreria, pa, plats preparats, premsa, flors i plantes, sempre que no disposin, entre els articles a la venda, de begudes alcohòliques de qualsevol graduació.

Convivència ciutadana i ordre públic

L’obligatorietat de tancament d’aquests establiments comercials en horari nocturn, que tenen begudes alcohòliques de fàcil accés, s’emmarca en un conjunt d’accions que ha impulsat l’Ajuntament d’Esplugues per a la reducció del consum de begudes alcohòliques a l’espai públic i en horari nocturn, que té una incidència negativa en la convivència ciutadana i en l’ordre públic. Els ajuntaments tenen capacitat per limitar els horaris dels establiments comercials per raons d'ordre públic. Precisament l'Ordenança de Convivència Ciutadana de la Policia Local, prohibeix el consum d'alcohol en l'espai públic i l'exhibició d'un comportament inadequat.

Documentació i participació

La limitació horària entrarà en vigor el 15 de juny de 2017. Fins al 6 de juny es pot accedir a la documentació corresponent que consta a l'apartat del web de Participació en projectes normatius, per poder fer aportacions i comentaris al projecte.AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B