Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Esplugues arrenca una campanya per controlar l’ús dels patinets elèctrics

Tindrà lloc entre el 17 i el 28 de febrer per tot el municipi, que va ser pioner en la regulació d’aquests vehicles a la via pública

14 de febrer de 2020

L’Ajuntament d’Esplugues ha estat un dels primers d’Espanya que ha regulat la mobilitat dels patinets elèctrics per la via pública, després de la seva irrupció i del debat generat per convertir els carrers en espais de convivència. Al juliol passat es va aprovar amb caràcter definitiu l’ordenança que regula la mobilitat d’aquests vehicles de mobilitat personal (VMP), com també la de bicicletes i altres ginys de mobilitat personal, com patins i altres cicles de dues rodes o més propulsats per mitjà de pedals i sense motor. Ara, la Policia Local portarà a terme una campanya d’informació i de control dels VMP per incidir en el seu ús correcte.

La campanya es desenvoluparà entre el dilluns 17 i el divendres 28 de febrer, ambdós inclosos, per tota la ciutat, preferentment en espais on es produeix una major convivència entre patinets i la resta de persones usuàries de l’espai públic, com places, passejos, parcs, carrers de vianants i itineraris de camins escolars. A més, l’equip d’Agents pel Civisme hi col·laborarà duent a terme accions de pedagogia i sensibilització. Durant la campanya, només es sancionaran les infraccions més greus. Cal recordar que les sancions per algunes infraccions poden arribar fins als 200 euros.

OrdenPatinetweb.jpg

En línies generals, l’ordenança vigent estableix que ciclistes, patinets elèctrics i ginys sense motor han de circular per la calçada pels carrers amb limitació de 30 km/h, sempre que vagin a més de 15 km/h, i per les vies amb limitació de 20 km/h, amb prioritat per als vianants. Així mateix, poden anar per les voreres de més de 3 metres d’amplada, sempre que no hi hagi carril bici o carrer pacificat (20 o 30 km/h), i que ho facin amb una velocitat màxima de 10 km/h i respectant una distància d’1,5 metres de les façanes i altres obstacles.

En el següent enllaç trobareu totes les dades de per on poden circular bicicletes i patinets.

Segons dades presentades durant el Consell de Seguretat Ciutadana del passat 22 de gener, la implicació d’un VMP en un accident de trànsit a la ciutat es va incrementar més d’un 238% durant el 2019 respecte de l’any anterior, amb un total de 31 accidents.

 

CONDICIONS GENERALS QUE CAL SABER

D’OBLIGAT COMPLIMENT

Cal indiciar les aturades i els canvis de trajectòria.

Cal disposar de timbre i llums.

No es pot circular sota els efectes de l’alcohol o de les drogues.

No es pot circular amb els auriculars ni utilitzant el telèfon mòbil.

No es pot ser arrossegat per altres vehicles, fer acrobàcies ni jocs d’habilitat fora de les àrees destinades a tal efecte.

En els casos puntuals de circulació per voreres, no es pot circular a menys d’1,5 m de les façanes ni dels vianants.

Els vehicles de motor que circulin darrere han de mantenir una distància de seguretat que eviti la sensació d’assetjament envers la bicicleta.

PER CONDUIR EN PATINET

Tot el que és obligatori per a les bicis, més:

Només pot viatjar una persona.

S’ha de tenir un mínim de 16 anys.

En els casos dels patinets de tipus B (massa entre 25 i 50 kg), s’ha de dur casc.

MENORS D’EDAT

Bicicletes i ginys sense motor: els menors de 12 anys i les persones adultes que els acompanyin poden circular sempre pels espais reservats per a vianants.

Bicicletes: els menors de 16 anys han d’utilitzar casc homologat.

Ginys sense motor: a partir dels 12 anys poden circular sols pels carrils bici a la calçada. Els menors de 12 anys, només si van acompanyats.

APARCAMENT

Cal estacionar preferentment als llocs específicament destinats per a aquesta finalitat.

No es pot aparcar:

  • - Als arbres.
  • - Al mobiliari urbà quan se n’obstaculitzi l’ús o es malmeti.
  • - En un lloc que impedeixi el pas de vianants o l’accés al transport públic.
  • - En un lloc on s’obstaculitzi l’accés a aparcaments de persones amb diversitat funcional o de càrrega i descàrrega.
AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B