Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Els 'murs de la vergonya', a debat a l'Institut La Mallola

Durant dues setmanes, l'institut durà a terme tallers de sensibilització social que analitzaran els murs fronterers d'arreu del món

24 de gener del 2017

Aquest matí han començat a l'Institut La Mallola els tallers de sensibilització social entorn els anomenats murs de la vergonya. Una exposició centrada en alguns dels murs més representatius del món és el punt de partida per treballar de forma dinàmica sobre les causes i conseqüències de la seva construcció. L'objectiu dels tallers municipals, que s'estendran fins divendres 3 de febrer, és treballar per una ciutadania més crítica amb l'entorn social i cultural i capaç de reflexionar sobre temes polítics d'abast internacional.

Dinàmiques de grup

Els tallers de sensibilització, adreçats tant a alumnes de batxillerat com d'ESO, consisteixen en uns jocs de rol on la meitat dels alumnes s'han de posar en el lloc dels constructors de murs (Nord) i l'altra meitat en el dels que tracten de travessar aquestes fronteres i que, per tant, s'oposen a la seva construcció (Sud).

"Els estudiants han d'elaborar una argumentació per col·locar-se també en el lloc de qui els defensa, perquè no es tracta només de derruir-los sinó que després no seguim tenint els murs a dins de cadascú", comenta Maria del Rosario Vázquez, una de les dinamitzadores de l'activitat.

Entre els dos grups, un mur fet de caixes decorades que han aixecat els mateixos nois i noies els separa de forma física perquè experimentin la separació i el trencament. En el procés, els estudiants coneixen els aspectes socials, econòmics, culturals i humanitaris d'aquests conflictes fronterers. Finalment, es representa una sessió de les Nacions Unides, on fa una posada en comú de les diferents posicions, seguida d'una votació on es decidirà si s'enderroca o no el mur de la vergonya.

Pares, mares i mestres també hi participen

La tarda de dimarts 24 es fa, a més, una activitat especial: s'ha convidat a participar en la dinàmica de grup als pares i mares de l'AMPA i al professorat dels instituts. L'activitat, que es va fer l'any passat a l'Escola Utmar i a l'Escola Natzaret i que enguany repetiran l'experiència, s'ha ampliat en aquesta edició amb més jornades i s'ha obert als adults, de manera que tots plegats es puguin endur el debat a casa.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B