Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

El pressupost municipal per al 2020 preveu destinar un de cada 3 euros a polítiques socials i educadores

La part del pressupost per a l’àrea de Territori, Sostenibilitat i Transició Ecològica supera el 25%. Guanyen pes les despeses per a Innovació i Participació. És previst actualitzar l’IBI en un 3% per mantenir els comptes sanejats i continuar fent polítiques d’atenció a la ciutadania de qualitat

27 de novembre de 2020

L’Ajuntament d’Esplugues ha aprovat el Pressupost Municipal per al proper any 2020 en la sessió extraordinària del ple celebrada el dimarts 26 de novembre amb els vots a favor de PSC i PP, l’abstenció d’ECP i el vot en contra d’ERC i Cs.

El pressupost municipal per al proper exercici serà de 43,5 milions d’euros, un 5,16% menys que l’exercici del 2019, a causa del menor import de les subvencions d’altres administracions per finançar inversions. Això farà que la part destinada a inversions per al 2020 sigui de 2,4 milions (quan aquest any ha estat de 6,2 milions). Malgrat la reducció general del pressupost, la despesa corrent en béns i serveis creix un 5,79%.

1.ingressos.jpg

2.ingressos.jpg

3.despesses.jpg

4.despesses.jpg

Per àmbits temàtics, les polítiques que disposaran d’un major pressupost, com és habitual als darrers anys, són les incloses en l’epígraf Drets Socials, Civils, Ciutadania i Ciutat Educadora: 12,5 milions (28,74% del total). És a dir, gairebé un de cada tres euros es destinarà a polítiques socials i educadores.

L’altre gran apartat temàtic és el de Territori, Sostenibilitat i Transició Ecològica. Més d’11 milions (un 25,32%, una quarta part dels comptes) aniran a la gestió de serveis com ara residus, neteja viària i manteniment de zones verdes, així com també a millores urbanístiques i ecològiques.

El tercer gran bloc inclou polítiques de Bon Govern, Innovació, Participació i Qualitat Democràtica, amb una partida de 6,8 milions (15,64%), el que representa un salt qualitatiu considerable, ja que per al 2019 la xifra era de 2,7 milions. També guanya pes l’apartat de Seguretat i Convivència, amb 4,3 milions (10,05%).

5.despesses.jpg

6.despesses.jpg

En el decurs de la sessió plenària, l’alcaldessa, Pilar Díaz, ha remarcat que “les finances municipals estan molt sanejades, amb un endeutament actual del 40% dels ingressos, quan la llei permet fins a un 110%”. Ha argumentat que la previsió per al 2020 és de pujar l’IBI un 3%, tot dient que “hem partit de la hipòtesi que, quan al gener s’actualitzin els valors cadastrals, no tocarem el tipus i això ens permetrà una actualització de l’IBI”. L’alcaldessa ha reiterat que “a més de tenir la pressió fiscal més baixa, no tenim taxa d’escombraries ni de clavegueram com sí que tenen altres municipis”. En aquest sentit, Díaz ha dit que “portem 5 anys amb l’IBI congelat, però arriba un moment que no podem tancar els comptes, a no ser que es retallin polítiques d’atenció a la ciutadania i els béns que ens permeten avançar en una administració digital. Fent un esforç, tenint els comptes sanejats i amb una gestió notable, és molt complicat tancar els comptes sense recórrer a l’actualització de l’IBI; l’IBI és l’impost més redistributiu que tenim a tot l’Estat”. L’alcaldessa ha tancat la seva intervenció tot dient que “la gent el que espera de nosaltres és que si recaptem impostos els gastem bé, que tinguem una ciutat endreçada, que rebin bons serveis, que ens faci més feliços (...). Tenim un pressupost molt ajustat, nosaltres no estem disposats a retallar en aquelles polítiques que ens igualen i que necessita la ciutadania”.

També ha destacat que inclou deu línies de govern, inspirades en els Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per l’Assemblea de Nacions Unides:

INCLUSIÓ SOCIAL, OPORTUNITATS PER A TOTHOM. POSAR FI A LA POBRESA EN TOTES LES SEVES FORMES. Pilar Díaz va avançar que “li volem donar una nova visió als serveis socials”. Inclou desplegar el servei d’acompanyament terapèutic per a famílies amb menors en risc d’exclusió, ampliar el servei d’atenció a la discapacitat i un pla d’accessibilitat.

SERVEIS PER A LES PERSONES AL LLARG DE LA VIDA. Destaca la posada en funcionament del Complex Sociocultural i Esportiu de Can Vidalet. També inclou un Pla Jove.

PER UNA CIUTAT FEMINISTA. PROMOURE LA IGUALTAT DE GÈNERE I EMPODERAR LES DONES. “Continuarem empoderant les dones perquè tinguin els mateixos drets i oportunitats que els homes”, va dir l’alcaldessa, que va posar com a exemple el projecte + Dones3: Talent, Ciència i Tecnologia.

• NOU MODEL DE CIUTAT PER COMBATRE LA CRISI CLIMÀTICA: MÉS VERDA, MOBILITAT MÉS SOSTENIBLE I INNOVADORA AMB LA GESTIÓ DELS RESIDUS. Inclou la renovació de l’enllumenat públic de la ciutat i nous carrils bici.

• ESPAI PÚBLIC I EQUIPAMENTS DE QUALITAT. GARANTIA DE COHESIÓ SOCIAL. A més de la millora de barris i la renovació de parcs infantils, amb jocs inclusius a tots els parcs, Pilar Díaz va destacar el Ludobús, “un vehicle que ens permetrà proposar jocs al carrer”, en el marc del projecte europeu Playful Paradigm.

• UNA CIUTAT PER VIURE I CONVIURE AMB SEGURETAT. Inclou accions de control sobre l’ús dels vehicles de mobilitat personal, com els patinets, i d’impuls del benestar animal.

• IMPULS DEL TALENT I LA INNOVACIÓ. Creació d’un FabLab, implantar el Pla d’Innovació i consolidar el Fòrum Tecnològic.

• BON GOVERN I QUALITAT DEMOCRÀTICA. PROMOCIÓ DE LA PAU. Impuls de l’Agenda 2030, mantenir els alts nivells de transparència i buscar l’excel·lència en la contractació pública.

• GENERAR CREIXEMENT ECONÒMIC I OCUPACIÓ, PER FER UNA CIUTAT PRÒSPERA I SOCIALMENT JUSTA. Inclou un nou Pacte per a la Reactivació Econòmica i la Creació d’Ocupació de Qualitat.

• PEL DRET A L’HABITATGE. UN HABITATGE DIGNE PER A TOTHOM. Pla Local pel Dret a l’Habitatge i planejament per obtenir sòl per a habitatges protegits.

7.Mesuresdegovern.Pressupost2020OK.jpg

En el torn dels posicionaments dels diferents grups, en nom del govern municipal el portaveu del PSC, Eduard Sanz, ha valorat l’esforç de treball realitzat per tots els grups municipals per aprovar els comptes municipals per al 2020 i ha dit que “veurem com tanquem l’exercici pressupostari de 2019 i quin superàvit podrem destinar a més inversions durant el 2020”. Sanz també s’ha referit al PAM que s’ha començat a elaborar, seguint les línies del Pla Estratègic 2025, que “ja ens marcava la ciutat que volíem: inclusiva, sostenible i innovadora des del punt de vista social”.

En aquest sentit, ha remarcat que “un de cada 3 euros de despesa va destinat a acció social i polítiques a la ciutadania; la prioritat número 1 és l’atenció directa a les persones, la política social”. Pel que fa a l’IBI, ha dit que “davant la revisió dels valors cadastrals que farà l’Estat, la nostra intenció és no tocar el tipus”.

El portaveu del Grup Municipal Republicà, Oriol Torras, s’ha referit a propostes acordades amb el govern municipal en el passat per dir que “tenim la percepció que el govern ha mostrat poc interès, executivament no s’acaben materialitzant mai”. Ha afegit que “no hem exercit una oposició pura i dura d’obstruir el govern municipal, al contrari. Sempre hem tingut una actitud constructiva i amb ganes de col·laborar, però tenim la percepció que aquest govern ha tingut poc interès d’avançar en propostes que no surtin d’ells mateixos”.

El portaveu de Ciutadans, Julio Roldán, sobre la previsió d’increment de l’IBI ha valorat que “ens sembla una mesura poc encertada i contraproduent”. També ha afegit que “hi ha espai per reduir subvencions” i que “hi ha moltes partides que caldria revisar”. Per últim, ha al·ludit al govern municipal tot dient que “tenim mesures acordades amb l’equip de govern en anteriors pressupostos, que algunes segueixen estant sense resoldre”.

El portaveu d’Esplugues En Comú Podem (ECP), Jordi Pérez, ha remarcat que “el pressupost és l’eina de govern més important (...); ens hagués agradat que les despeses es poguessin classificar per programes com fan altres ajuntaments”; i, entre d’altres aspectes a millorar a criteri del seu grup, ha apuntat que “els ingressos han de servir per tenir serveis de qualitat. Caldria augmentar aquest tipus d’ingressos. Ja sabem que haurien d’augmentar les aportacions d’altres administracions“ en al·lusió a l’estat i a la Generalitat-. També ha dit que “s’ha de veure com es fa la pressió fiscal. Qui més té creiem que és el qui més ha d’aportar” i ha demanat que les taxes i preus públics es facin “per tarifació social”.

El portaveu del PP, Marcos Sánchez, ha argumentat el seu vot favorable per les aportacions que ha realitzat i que l’equip de govern ha incorporat, com ara l’augment d’una quantia de 50.000 € en els programes de subvenció a la contractació per part d’empreses de persones en atur empadronades a Esplugues; així com també la optimització dels recursos públics i la realització d’auditories externes dels grans projectes municipals. Sánchez ha dit que “en aquests mesos de legislatura, hem demostrat que ser l’últim grup del consistori no significa no liderar propostes (...). Vull que el grup del PP es caracteritzi per la responsabilitat i la vocació de govern”.

Podeu veure el vídeo íntegre de la sessió aquí.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B